Moučníky a cukroví

Domácí žloutkové věnečky

Žloutkové věnečky patří mezi nejtradičnější a nejoblíbenější cukrárenské výrobky. Paní Marcela přinesla lety prověřený recept své babičky. Vyzkoušejte, věnečky se budou v ústech jen rozplývat!

rozpis na 24 věnečků

250 g vody
125 g másla
200 g hladké mouky
špetka soli
300 g vajec (cca 5 ks)

V hrnci zahřejeme vodu a rozpustíme máslo, přivedeme k bodu varu, rychle vmícháme mouku, až se nám vytvoří hladké těsto, které se nelepí na stěny hrnce a odstavíme, necháme zchladnout.

Těsto přendáme do robotu, přidáme špetku soli, vejce a zpracujeme hladké těsto.

Pomocí cukrářského sáčku stříkáme na plech vyložený pečicím papírem věnečky. Lehce pokropíme a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova.

Krém

300 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
100 g moučkového cukru
250 ml 33% šlehačky

Do studeného mléka zamícháme pudinkový prášek, cukr a uvaříme pudink, který necháme zchladnout.

Pokud se nám na pudinku vytvoří škraloup, sejmeme ho. V robotu pudink nejprve rozšleháme, poté zlehka stěrkou vmícháme ušlehanou šlehačku, kterou stříkáme do spodní části rozkrojených věnečků. Přiklopíme a zlehka pocukrujeme.

II. varianta náplně – máslový krém

300 ml mléka
1 sáček vanilkového pudinku
100 g moučkového cukru
80 g másla a lžíce rumu

Do připraveného pudinku vešleháme změklé máslo a rum.

Domácí žloutkové věnečky