Ryby a mořské plody

Kapr v aspiku

Česká klasika, na kterou se pozapomíná, přitom tolik chutná.

1 filet z kapra

Rybí várka

voda
ocet
¼ celeru
1 petržel
1 mrkev
1 cibule
celý pepř
nové koření
bobkový list
sůl

Na ozdobu a kompletaci

2 natvrdo uvařená vejce
majonéza
kyselá okurka
petrželka kudrnka
čerstvá červená paprika
aspik
citron

Do pekáče, kastrolu či vyšší pánve vlijeme vodu, kterou ochutíme trochou octa, solí, přidáme nakrájenou zeleninu a koření. Necháme zavařit, vložíme porce kapra kůží dolů, zakryjeme a utěsníme pečicím papírem a táhneme 5−8 minut.

Porce kapra opatrně vyjmeme a poskládáme rovnoměrně a patřičně od sebe do vyšší mísy či pekáče. Skládáme kůží vzhůru, zdobíme kytičkou majonézy na hřbetní část, kouskem kyselé okurky, červenou paprikou, petrželkou a plátkem vajíčka.

Lžící postupně a pomalu zaléváme aspikem, nejprve abychom zafixovali všechny ingredience, necháme ztuhnout a poté ještě dvakrát či třikrát pokračujeme, dokud není kapr celý zalitý.

Kapr v aspiku