Ryby a mořské plody

Makrela s třešňovým salátem a pečenou řepou

Ano, na první pohled se zdá ryba s třešňovým salátem troufalou kombinací, nicméně výsledek je výtečný! Nebojme se experimentovat.

filety z čerstvé makrely
hrubozrnná mořská sůl a třtinový cukr (poměr 1 : 1)

Sůl smícháme s cukrem a filety makrely touto směsí na straně bez kůže zasypeme na 10−15 minut. Poté filety opláchneme, osušíme a dočistíme (zbytky kůstek). Makrelu nakrájíme na tenké proužky, v míse zakápneme olivovým olejem a necháme zakryté odležet.

Těsně před podáváním rybu opečeme na pánvi (nebo můžeme „ogrilovat“ letlampou). Podáváme s třešňovým salátem a pečenou řepou.

Salát

šálek třešní
2 mladé cibulky
snítka thajské bazalky
2 lžíce bílého balsamikového octa
3 lžíce olivového oleje
2 lžičky strouhaného čerstvého zázvoru
sůl

Třešně vypeckujeme a nakrájíme na čtvrtky, cibulky nakrájíme na jemná kolečka.

V míse smícháme s lístky bazalky, balsamikovým octem, olivovým olejem a zázvorem, trochu osolíme.

Příloha z řepy

žlutá a červená řepa

Řepu pečeme na hrubozrnné mořské soli při teplotě 160 °C 45 minut, necháme vychladnout, oloupeme, nakrájíme na plátky silné 3−4 mm.

Na talíř servírujeme plátky řepy, rybu a třešňový salát, lehce zakápneme balsamikovým krémem a ozdobíme lístky bazalky.

Ohodnoťte tento recept: 

5 hlasů

Další recepty Celý díl