Saláty

Salpikon s lučními saláty a exotickou omáčkou

Pod pojmem salpikon rozumějte pokrm, ve kterém jsou maso či jiné suroviny nakrájené na kostičky a přelité omáčkou. Filipův salpikon z hovězího masa je vskutku vynikající předkrm, ve kterém se mísí jemně pikantní chutě cibulek a chilli se zelenými saláty. Po koření voňavá, příjemně navinulá omáčka díky šafránu získá ještě na větší atraktivnosti.

salpicon

600 g předního hovězího masa
hrst divokého koření (pepř, nové koření, bobkový list, jalovec)
100 ml jablečného octa
1 červená cibule
1 jarní cibulka
3 malé chilli papričky
hrst nasekané máty peprné
výběr listových salátů nebo mladé kopřivy, špenát či luční lístky
sůl
čerstvý pepř

omáčka

4 jablka
100 g másla
2 badyány
6 hřebíčků
1 lžička mleté skořice
250 ml bílého vína
100 ml medu
špetka šafránu
sůl

1. Maso uvaříme v osolené a kořeněné vodě doměkka a necháme vychladnout.

2. Chili papričky opečeme prudce na oleji až do černa, necháme zapařit a poté oloupeme.

3. Studené maso rozkrájíme na malé drobné kostky, přidáme nasekané cibulky, mátu a drobně nakrájené oloupané chili papričky.

4. Vše zastříkneme octem, osolíme a dobře promícháme. Necháme vychladit.

5. Jablka i se slupkou nastrouháme na hrubém struhadle a vložíme je na rozpálené máslo, přidáme koření, špetku soli, zalijeme vínem a dusíme do mírného zhoustnutí. Podle chuti dosladíme medem a taktéž necháme vychladit.

6. Salpikon podáváme na listových salátech, s exotickou omáčkou a pečivem.

Ohodnoťte tento recept: 

2 hlasů

Další recepty Celý díl