Maso

Postřekovské ledvinky

Příprava ledvinek je sice trošku náročnější, ovšem krmě, které z nich můžete vykouzlit, za tu zvýšenou námahu stojí. Postřekovské ledvinky se mohou pochlubit jemnou a vybranou chutí.

4 porce

600 g vepřových ledvinek
1 velká cibule
1 párek (2 nožičky)
150 ml smetany
50 g sádla
1 lžíce mleté sladké papriky
½ l hovězího vývaru (nebo bujón z kostky)
2 lžíce hladké mouky
sůl
pepř

1. Opláchnuté ledvinky odblaníme, podélně rozkrojíme, vyřízneme močovody, případně zbylý tuk a přes noc je namočíme do mléka.

2. Druhý den ledvinky propláchneme, nakrájíme na tenké plátky, dvakrát až třikrát je povaříme vždy v čisté vodě a nakonec opět dobře propláchneme studenou tak, abychom odstranili sraženiny.

3. Cibuli nakrájíme najemno na kostičky, párek na kolečka.

4. V kastrolu rozpálíme sádlo, přídáme cibuli, párek a lehce orestujeme, až je cibulka do sklovata. Přihodíme připravené ledvinky, zarestujeme, přidáme papriku, opět zarestujeme, zaprášíme moukou a zalijeme vývarem, opepříme, osolíme a podusíme doměkka, minimálně 20 minut (během vaření podle potřeby podléváme vývarem), aby se mouka dobře provařila a ledvinky změkly. Na závěr zjemníme smetanou. Podáváme nejlépe s chlebem nebo rýží.

Ohodnoťte tento recept: 

58 hlasů

Další recepty Celý díl