Maso

Vepřový špíz s bramborovými kroketami a růžičkovou kapustou

Marinované libové vepřové maso lze připravit velmi jednoduše, chutně a ještě s efektem! Pečte je zprudka a krátce, nebude vysušené a zůstane krásně křehké.

4 porce

600 g minutkových plátků z vepřové pečeně

marináda

50 g kremžské hořčice
50 ml oleje
50 ml vody
hrst plocholisté petržele
mletý pepř
sůl

Z ingrediencí vymícháme marinádu, do níž vložíme na hodinu plátky masa. Poté plátky napícháme na špízy, vložíme na plech vyložený pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě na 250 °C 8−10 minut.

krokety

600 g brambor vařených ve slupce
1 šalotka
3 stroužky česneku
1 lžička mleté papriky
1 lžička drceného kmínu
mletý pepř
sůl
2 žloutky
1 lžíce plnotučné hořčice
worcesterská omáčka
olej na smažení

Brambory nastrouháme na jemném struhadle a smícháme s nadrobno nakrájenou šalotkou, česnekem utřeným se solí, ochutíme mletou paprikou, drceným kmínem, pepřem a solí, plnotučnou hořčicí a worcesterskou omáčkou. Ještě promícháme se žloutky. Z hotové směsi tvarujeme krokety a smažíme je v oleji dozlatova. Podáváme k vepřovým špízům spolu s kapustičkami.

kapustičky

500 g růžičkové kapusty
80 g másla
4 snítky tymiánu
1 lžíce krupicového cukru
střik bílého vinného octa
mletý pepř
sůl

Růžičkovou kapustu očistíme, nakrájíme na půlky či čtvrtky, opečeme na rozehřátém másle, přidáme snítku tymiánu, zasypeme cukrem, když zkaramelizuje, zastříkneme octem, dochutíme pepřem a solí.

Ohodnoťte tento recept: 

45 hlasů

Další recepty Celý díl