Maso

Pekingská kachna Aureole

Asijské chutě jsou pro našince víc než přitažlivé.

2−4 porce

2 kachní stehna
1 kachní prso
směs koření
1 l vývaru z kachních kostí, zeleniny a koření
sůl
sezamový olej

2 tenké slané palačinky
½ čerstvé okurky
2 naťové cibulky (zelená část)

100 ml omáčky Hoi sin

Kachní stehna vykostíme, zlehka svážeme do válečku (kůží navrch) a spolu s očištěným kachním prsem trochu více osolíme a necháme 10 minut odležet.

Na troše oleje maso zprudka opečeme dozlatova. Opékáme nejprve kůží dolů, poté obrátíme.

Stehýnka vložíme do horkého silného kachního vývaru, přidáme směs celého koření – badyán, skořici, pískavici, citronovou a pomerančovou kůru, římský kmín, hřebíček, nové koření, anýz. Maso táhneme při 60−70 °C dvě hodiny. Na poslední půlhodinu přidáme do vývaru i kachní prso.

Vařené maso necháme ve vývaru zchladnout. Vyjmeme, odstraníme provázek, osušíme a těsně před podáváním opečeme maso vcelku ze strany kůže do zlatova. Poté krájíme na plátky a servírujeme spolu s plněnými placičkami a omáčkou Hoi sin.

Omáčka Hoi sin

2 šalotky
2−4 stroužky asijského česneku
čerstvá chilli paprička
sezamový olej
kůra a šťáva z ½ pomeranče
2 lžičky třtinového cukru
500 ml silného kachního vývaru (z přípravy kachny)
100 ml ústřicové omáčky

Na sezamovém oleji osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku s česnekem, přidáme najemno nakrájenou chilli papričku (asi 1 lžičku), přistrouháme pomerančovou kůru, zasypeme třtinovým cukrem, necháme rozpustit a zalijeme silným kachním vývarem, (z kachny kterou jsme jiz vyndali) povaříme 10 minut, přidáme ústřicovou omáčku a zprudka vaříme – redukujeme na 1/3 množství. Poté podle potřeby dochutíme rybí omáčkou.

Palačinky

Palačinky připravíme z klasického těsta na palačinky, těsto mírně osolíme, můžeme doplnit sekanou pažitkou. Po upečení palačinky potřeme omáčkou Hoi sin a plníme na tenké nudličky (Juliene) krájenou salátovou okurkou a zelenou částí naťové cibulky.

Ohodnoťte tento recept: 

16 hlasů

Další recepty Celý díl