Rolka z kachny s perníkovou nádivkou s kachními játry
Kachní rolku s perníkovou nádivkou si určitě upečte k nějaké sváteční příležitosti. Všechny s touto krmí ohromíte. Rolce sluší polenta nebo bramborová kaše či šťouchané brambory.
6−8 porcí
1 kachna
sůl
směs celého koření (bobkový list, nové koření, jalovec, badyán, skořice)
Nádivka
2 lžíce kachního sádla
1 menší cibule
snítka tymiánu
200 g kachních jater
1 lžička perníkového koření (pepř, hřebíček, skořice, nové koření, badyán)
2 rohlíky
50 ml 33% smetany
2 vejce
hrst plocholisté petrželky
sůl
Kachnu vykostíme, maso prokrojíme, naklepeme přes potravinářskou folii, osolíme a opepříme.
Játra očistíme a nakrájíme na kostky, cibuli na kostičky. Na dvou lžících sádla opečeme cibuli, přidáme tymián, perníkové koření, nakrájená játra, opečeme, osolíme, přidáme nakrájené rohlíky a zalijeme smetanou. Necháme zchladnout a vmícháme vejce a nasekanou petrželku.
Na střed plátu kachního masa rozprostřeme nádivku, zabalíme, svážeme provázkem a osolíme.
Na dno pekáče rozložíme na menší kusy nasekané kachní kosti, vložíme roládu, přidáme směs celého koření, podlijeme vodou, vložíme do vyhřáté trouby a při 160 °C pečeme 2−3 hodiny.
Roládu vyjmeme, odstraníme provázek a opečeme na sádle dozlatova.
Kosti s výpekem přelijeme do hrnce, vydusíme na tuk, scedíme, případně
dochutíme solí.
Roládu krájíme na plátky a podávat můžeme s kukuřičnou polentou, bramborovou kaší nebo šťouchanými brambory.
Ohodnoťte tento recept: