Moučníky a cukroví

Ořechové raviolky

Jsme přesvědčeni, že ořechové raviolky ozvláštní vaši vánoční mísu s cukrovím a všichni milovníci ořechů si přijdou na své. Výborný jednoduchý recept, s nímž si poradí i začátečník. Proleželé raviolky chutnají náramně.

Těsto jsem vyzkoušela i z celozrnné pšeničné jemně mleté mouky. Ve stejném poměru gramáže (350 g mouky) si zachová dobré vlastnosti pro zpracování, chuť je ještě více oříšková. Těsto doporučuji připravit den předem.

Těsto

350 g hladké mouky (může být i celozrnná pšeničná jemně mletá)
300 g másla
3 žloutky
3 lžíce Amareta (mandlový likér)

Ořechová náplň

200 g mletých vlašských ořechů
80 g moučkového cukru
1 vanilkový cukr
2 lžíce vody
4 lžíce sladké smetany
citronová kůra
3 mleté hřebíčky

Na obalení

moučkový a vanilkový cukr

Mouku propracujeme se změklým máslem, žloutky a mandlovým likérem v hladké těsto, které vložíme do folie a necháme odležet v lednici minimálně hodinu, nejlépe však do druhého dne.

Poté z těsta vyválíme tenký plát a vykrajujeme kolečka o průměru cca 4,5 cm, do středu klademe náplň (viz níže) ve velikosti lískového oříšku. Kolečko přehneme na půl, kraje přitiskneme prsty a vidličkou ještě vytlačíme ozdobný okraj.

Ve vyhřáté troubě na 175 °C pečeme dorůžova, ještě teplé obalujeme v cukru. Raviolky jsou křehké, pracujeme opatrně.

Náplň: Ořechy smícháme v kastrůlku s cukrem, přidáme vodu a smetanu, ochutíme citronovou kůrou a mletým hřebíčkem, za stálého míchání dobře prohřejeme, odstavíme, necháme zchladnout.

Ohodnoťte tento recept: 

94 hlasů

Další recepty Celý díl