Různé

Španělské emapanadas s tuňákem

Empanadas jsou ve Španělsku oblíbeným plněným pečivem, v Portugalsku je nazývají empadas, jinak se s obdobnými recepty a různými názvy obdobného pokrmu setkáme v jižní Evropě, v Latinské Americe, jihovýchodní Asii. Jedná se o pečivo s různými náplněmi (maso, zelenina, sýry, luštěniny), buď se peče nebo smaží, může se jíst teplé i studené. A úžasně chutná!

16–18 kusů

těsto

400 g hladké mouky
80 g másla
2 vejce
80−100 ml bílého vína
sůl
mouka na podsypání
1 vejce na potření

Mouku smícháme se solí, změklým máslem, přidáme dvě vejce rozšlehaná s bílým vínem a zpracujeme hladké, poměrně tužší těsto, které zabalíme do fólie a necháme půl hodiny v chladu odležet. Mezitím si připravíme náplň.

tuňáková náplň

1 malá cibule
2 lžíce olivového oleje
½ červené papriky
1 lžíce rajského protlaku
120 g loupaných rajčat z konzervy
120 g tuňáka z konzervy
hrst plocholisté petrželky
mletý pepř
sůl

Na olivovém oleji osmahneme na drobné kostičky nakrájenou cibuli dosklovata, přidáme nadrobno nakrájenou papriku, orestujeme, vmícháme rajský protlak, loupaná rajčata a vydusíme do husté kaše. Přidáme tuňáka, nasekanou petrželku, ochutíme pepřem a solí.

dokončení

Z těsta vyválíme plát 2 mm silný. Pomocí kulaté formičky o průměru cca 10 cm vykrajujeme kolečka, zlehka potíráme rozšlehaným vejcem se solí, do středu navršíme náplň, přehneme, slepíme a prsty stlačíme, poté ještě vidličkou umáčkneme a vytvoříme tak ozdobný okraj. Potíráme rozšlehaným vejcem, klademe na plech s pečicím papírem a pečeme ve vyhřáté troubě při 180 °C dozlatova. Podávat můžeme teplé i studené.

Ohodnoťte tento recept: 

41 hlasů

Další recepty Celý díl