Ryby a mořské plody

Pěna z uzeného kapra s karamelizovaným citronem

Lehký předkrm, kterým můžete vyšperkovat jakékoliv slavnostní menu.

4 porce

200 + 200 ml 33% smetany
200 g uzeného kapra bez kosti a kůže
snítka tymiánu
mletý pepř
sůl
10 g plátkové želatiny
100 ml vody

200 ml šlehačky vyšleháme ručně do polotuhé konzistence a uložíme do ledničky.

Kapra vykostíme, odstraníme kůži, natrháme na větší kostky a se 200 ml šlehačky chvilku povaříme, osolíme, opepříme a přidáme nadrhnutý tymián. Směs rozmixujeme.

Želatinu namočíme do vody asi na 1 minutu a vložíme ji k rybí směsi, zahřejeme na 50−60 °C. Směs nesmíme vařit. Hmotu důkladně promícháme, když zchladne na teplotu těla, vmícháme ji do napůl vyšlehané smetany a vlijeme do formy vyložené potravinářskou folií. Folií zakryjeme formu i svrchu a uložíme do lednice.

karamelizované citrony

40 g cukru
2 větší citrony
40 ml brandy nebo koňaku
drcený kardamom
mletý pepř
sůl

Z jednoho citronu okrájíme kůru a nakrájíme ji na tenké nudličky. Dužinu citronu nakrájíme na tenké plátky.

Cukr rozpustíme, zalijeme brandy, zastříkneme citronovou šťávou, přidáme citronovou kůru, ochutíme kardamomem, necháme přejít varem a odstavíme. Do rozvaru vložíme plátky citronu, necháme macerovat a zchladnout. Dochutit můžeme špetkou soli a pepře.

na podávání

směs listových salátů

Listové salátky natrháme a ochutíme karamelovým dresinkem, servírujeme řez pěny se salátkem ozdobeným plátky marinovaného citronu.

Ohodnoťte tento recept: 

3 hlasů

Další recepty Celý díl