Maso

Paštika z pečené husy s jablky v karamelu

Sváteční menu si žádá sváteční krmi – takovou je právě paštika, která vždy patří k vysoké gastronomii. Měla by se vždy trochu „přechutit“, protože koření a ostatní dochucovací ingredience ve vychlazeném pokrmu částečně ztrácejí na své intenzitě.

1 husa
400 g vepřového bůčku
300 g vepřových jater
2 větší cibule
6 stroužků česneku
paštikové koření
(nové koření, bobkový list, celý pepř, hřebíček, muškátový oříšek)
kmín
mletý pepř
sůl
100 g sušených meruněk
40 ml koňaku
80 ml bílého portského vína

Sušené meruňky nakrájíme na malé kostičky a namočíme do směsi portského a koňaku. Necháme proležet přes noc.

Husu osolíme, okmínujeme a upečeme v troubě doměkka při 160°C. Ještě teplé obereme a nakrájíme na středně velké kousky a smícháme s výpekem.

Vepřový bůček nakrájíme na kostky, osolíme, opepříme, přidáme nakrájenou cibuli, nasekaný česnek a podlijeme vodou. Vložíme do trouby na 160°C a pečeme doměkka.

Po upečení vyjmeme, necháme lehce zchladnout a vše nameleme na mlýnku společně se syrovými játry.

Směs z mletého bůčku a jater smícháme s meruňkami i s nálevem, pečeným husím masem, vejci, čerstvě tlučeným kořením a solí.

Paštikovou fáš přendáme do formy a zakryjeme folií a alobalem. Takto připravené vložíme do pekáče s vodou a pečeme ve vyhřáté troubě při 150°C asi 40 minut. Paštiku vychladíme a podáváme.

jablka v karamelu

4 jablka
50 g krupicového cukru
200 ml bílého vína
1 hvězdička badyánu
4 hřebíčky
1 kousek celé skořice
40 g křížal

Jablka nakrájíme na plátky asi 1cm silné. Cukr rozpustíme na karamel, zalijeme vínem, Vložíme koření a necháme povařit asi 5 minut. Poté vložíme čerstvá jablka i křížaly a odstavíme. Jablka vychladíme a servírujeme s paštikou.

Ohodnoťte tento recept: 

13 hlasů

Další recepty Celý díl