Maso

Partyzánský steak s brynzovými haluškami

Další husarský kousek Mariána Fila můžete sledovat při přípravě obyčejných halušek a steaku – prosté chutě se spojují v gastronomický zážitek podtržený noblesním prostředím zámečku.

4 porce

800 g hovězí svíčkové
bylinková sůl
olej
koňak
bylinkové máslo
smažená cibulka

Steaky po 200 g zakápneme olejem, okořeníme (bylinkovou solí) a na troše oleje opečeme z obou stran na požadovaný stupeň propečení. Do vypečeného tuku přidáme koňak, oflambujeme, na každý steak vložíme plátek bylinkového másla. Na steak navršíme hojně smažené cibulky, přeléváme výpekem z masa a podáváme s brynzovými haluškami.

Cibulka

Cibulku nakrájíme na kolečka, promícháme s trochou sladké mleté papriky a osmažíme dozlatova a dokřupava. Na závěr ještě osolíme.

Brynzové halušky

½ kg syrových brambor
100−200 g hladké mouky
olej
mletý pepř
sůl
200 g brynzy
smetana na zředění
150 g špeku

Brambory oškrábeme a najemno nastrouháme, přidáme mouku, olej, pepř a sůl. Zpracujeme řidší těsto, které přes haluškové síto zavařujeme do vroucí osolené vody. Jakmile vyplavou na povrch, jsou vařené, scedíme je, propláchneme studenou vodou.

Špek nakrájený na kostičky vypečeme na „oškvarky“, brynzu rozředíme smetanou. Špek a brynzu důkladně promícháme s haluškami a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

24 hlasů

Další recepty Celý díl