Polévky

Palócleves (palócleveš)

Jak už jsme se zmiňovali, maďarská kuchyně nabízí recepty, jejichž názvy nesou jména slavných osobností, názvy krajin nebo skupin obyvatel. Polévka Palócleves je pojmenována podle Palóců – menšiny maďarských obyvatel, kteří se usídlili v severní hornaté části Maďarska.

4 velké cibule
sádlo
mletá sladká paprika
3,5 kg skopového ořezu
voda
2 chilli papričky
sůl
mletý pepř
15 stroužků česneku
4 mrkve
4 kořenové petržele
1 malý celer
1 kg brambor
1 kg fazolových lusků
10 bobkový listů
tučná zakysaná smetana
plocholistá petrželka

Cibuli nakrájíme na kostičky a opečeme ji na sádle dozlatova, sejmeme z ohně, vmícháme mletou papriku, maso, opět dáme na zdroj tepla a opečeme, podlijeme vodou, přidáme chilli papričky a nasekaný česnek.

Dusíme, až je maso téměř měkké, přidáme nakrájenou zeleninu – mrkev, petržel, celer, brambory, fazolové lusky a bobkový list. Podle potřeby podlijeme vodou a dusíme doměkka. Podáváme s nasekanou petrželkou a zakysanou smetanou.

Ohodnoťte tento recept: 

31 hlasů

Další recepty Celý díl