Různé

Škvarkové placky s mákem – „caletky“

Jak křehké a po škvarečkách voňavé jsou caletky! Výborné ke snídani, k svačině, pivu, vínku, bílé kávě i čaji. Vděčná dobrota, která zachutná snad každému.

42 g droždí
1 lžíce cukru
asi 2 dl mléka
500 g hladké mouky
2−3 lžíce nemletého máku
200 g vařených brambor
300 g čerstvých škvarků
2 lžíce sádla
2 lžičky soli
1 vejce
1 lžíce octa

mouka na podsypání
2 žloutky na potření
mák na posypání

V míse utřeme droždí s cukrem, zalijeme teplým mlékem, zasypeme hrstí mouky, zakryjeme utěrkou a necháme vzejít kvásek.

Mouku promícháme s mákem, přidáme najemno nastrouhané brambory, nahrubo nasekané škvarky rozpečené na dvou lžících sádla, sůl, vejce, ocet, vyběhnutý kvásek a vypracujeme těsto.

Těsto poprášíme moukou, zakryjeme utěrkou a necháme hodinu kynout. Během kynutí promísíme.

Z vykynutého těsta tvarujeme placičky o průměru asi 8 cm, které svrchu ostrým nožem nakrojíme do mřížky, potřeme rozšlehaným žloutkem, posypeme mákem.

Pečeme při 170 °C dorůžova, cca 15−20 minut.

Ohodnoťte tento recept: 

173 hlasů

Další recepty Celý díl