Luštěniny a obiloviny

Dal / Dhal – luštěninová kaše

Dal má konzistenci kaše, někdy hustší polévky. Vedle vařené luštěniny je podstatnou složkou vydatně kořeněný zeleninový základ.

8 porcí

500 g žlutého hrachu nebo červené čočky
voda
1 lžička kurkumy
sůl

Hrách nebo čočku namočíme do vody asi na půl hodiny, poté vložíme do horké vody, přidáme lžičku kurkumy, sůl, promícháme a zakryté vaříme pozvolna doměkka.

zeleninový základ

slunečnicový olej
1 lžička římského kmínu
1 sušená chilli paprička
3 stroužky česneku
2 lžíce krájeného čerstvého zázvoru
2 cibule
6 středních rajčat
1 lžička kurkumy
1 lžička mletého římského kmínu
1 lžička sladké mleté papriky
4 bobkové listy
sůl

Na oleji osmahneme římský kmín, chilli papričku, nakrájený česnek a zázvor, nadrobno nakrájenou cibuli a restujeme do světle hnědé barvy, přidáme na malé kostičky nakrájená rajčata, podusíme, ochutíme kurkumou, mletým římským kmínem, mletou paprikou, přidáme bobkové listy a osolíme. Na závěr dochutíme česnekovo-zázvorovou pastou (viz níže) a vmícháme uvařenou luštěninu.

na závěrečné dochucení

2 lžíce pasty z česneku a čerstvého zázvoru

Nakrájený česnek a zázvor rozmixujeme v kuchyňském kutru nebo najemno nastrouháme.

Ohodnoťte tento recept: 

50 hlasů

Další recepty Celý díl