Zeleninová jídla

Lněné chipsy

Prosté lněné semínko může být jedním ze zdrojů našeho zdraví. Je potřeba jej konzumovat tak, aby si uchovalo enzymy a veškeré drahocenné látky v podobě nenasycených mastných kyselin omega-3. Znamená to jíst ho za studena nebo tepelně upravené do 40−42 °C. Je třeba ho dobře rozkousat, aby se tužší slupka narušila a tělo si mohlo odebrat vše potřebné.

V případě křupavých chipsů to není problém. Kousají se jedna radost. Pokud semínko zpracováváme např. do pomazánek (viz pomazánka níže), je třeba ho těsně před spotřebou umlít. Olej v něm obsažený velmi rychle podléhá zkáze. V obchodech se zdravou výživou můžete zakoupit lněný olej. Ten po otevření uchovejte v lednici a také co nejdříve spotřebujte. Je skvělý do pomazánek z tvarohu, tofu, zeleniny nebo luštěnin.

Pikantní parmazánové lněné chipsy

150 ml lněných semínek
studená voda na zalití
4 rovné lžíce strouhaného parmezánu
1 lžíce olivového oleje
špetka směsi peperoncino
sůl

Česnekovo-paprikové lněné chipsy

150 ml lněných semínek
studená voda na zalití
½ lžíce mleté sladké papriky
1 lžíce sezamových semínek
1 lžíce slunečnicových semínek
2 stroužky utřeného česneku
2 lžíce olivového oleje
pažitka
sůl

Lněná semínka zalijeme studenou vodou asi centimetr nad okraj, zamícháme a necháme přes noc nabobtnat. Vytvoří se nám rosolovitá hmota, do níž přidáme ingredience uvedené v seznamu.

Ze směsi tvarujeme malé placičky, vkládáme je na plech vyložený pečicím papírem a sušíme při 40 °C dokřupava. Během sušení placičky obrátíme. V letních měsících lze sušit na slunci, v zimě na topení, peci.

Ohodnoťte tento recept: 

50 hlasů

Další recepty Celý díl