Moučníky a cukroví

Smažená jablíčka s vinnou omáčkou

Na tento pokrm volíme jablíčka kyselejší, aby ve sladké skořicové krustě vynikla jejich chuť, kterou také podpoří žloutková omáčka, lehce ovoněná alkoholem.

4 porce

Těsto

125 g hladké mouky
⅛ l mléka
střik 10° piva
2 vejce
½ sáčku vanilkového cukru
1 lžíce cukru
1 špetka soli
2 středně velká jablka
olej

Na obalení

3 lžíce krupicového cukru
1 lžíce skořice

Omáčka

4 žloutky
střik jablečné pálenky
střik prosecca nebo šumivého vína
1 vanilkový lusk
1 lžíce krupicového cukru
100 ml smetany ke šlehání

Z mouky, cukru, mléka, piva, vajec, cukru a soli vymícháme husté těstíčko.

Z jablíček vypíchneme jádřince a nakrájíme je na plátky, obalíme v těstíčku a zprudka a krátce smažíme, 1–1,5 minuty z každé strany. Vyjmeme z oleje na savý papír a obalíme ve směsi cukru a skořice. Smažená jablíčka podáváme se žloutkovou omáčkou.

Žloutky rozmícháme s jablečnou pálenkou, obsahem vanilkového lusku, cukrem a zastříkneme proseccem. Tuto směs šleháme nad vodní lázní a jakmile začne houstnout, vmícháme smetanu, odstavíme a podáváme.

Ohodnoťte tento recept: 

8 hlasů

Další recepty Celý díl