Maso

Vídeňské smažené kuře

Menší kuře je určeno pro dvě osoby. Je tak skvělé, že ho slupnete jedna dvě, anebo se podělíte s ostatními. Nedílnou součástí pokrmu je lahodný bramborový salát, připravovaný z ještě teplých brambor a teplého hovězího vývaru. Právě tato finta zaručí správnou konzistenci a chuť salátu. Historii smaženého kuřete nám prozradí v malebném Heurige (vinném šenku, německy der Heurige = letošní víno, mladé víno, burčák) jeden z bratří Kierlingerů. Rodina Kierlingerů slaví letos už 225. výročí od založení svého Heurige a tudíž se mu v němčině přezdívá „Die Mutter aller Heurigen“.

2 porce

1 malé kuře (0,8−1 kg)
hladká mouka
3 vejce
mléko
minerálka nebo sodovka
strouhanka
sůl
rostlinný olej na smažení
citron na podávání

Kuře vykostíme a naporcujeme, každý kousek masa osolíme a obalíme v trojobalu.

Kuře obalíme nejprve v mouce, poté ve směsi vajec, mléka, špetky soli a minerálky – ta nám obal nakypří, a na závěr obalujeme ve strouhance. Smažíme ve vysoké vrstvě oleje pozvolna z obou stran dozlatova. Podáváme s citronem a bramborovým salátem.

vídeňský bramborový salát

3/4 kg teplých vařených salátových brambor ve slupce (varný typ A)
2 střední červené cibule
asi 2 dl hovězího vývaru
ocet
mletý pepř
sůl
rostlinný olej
pažitka na ozdobení

Cibuli nakrájíme na kostičky a ještě teplé brambory oloupeme a nakrájíme na plátky, vše zalijeme teplým hovězím vývarem. Ochutíme octem, pepřem, solí a na závěr přidáme ještě trochu oleje. Necháme proležet a podáváme sypané pažitkou.

Ohodnoťte tento recept: 

40 hlasů

Další recepty Celý díl