Dechová kapela Zdounečanka a lidový vypravěč Ander z Košic vás pobaví a přiblíží vám proces pálení z ovoce (2006). Režie P. Ryšavý

V dalším vydání hudebně zábavného pořadu brněnského studia vás zavedeme do prostředí pálenice v Mutěnicích. Tradičním ovocem spojovaných s pálenkou jsou pro většinu z nás švestky. Oproti nim bývá často opomíjené další ovoce – meruňky (meruňkovice) a jablka (calvados). Vynikající pálenka je z vyzrálých letních hrušek a uznávanou specialitou jsou pálenky z třešní a mirabelek. Zpracovávané ovoce musí být dobře vyzrálé a nesmí být nahnilé ani naplesnivělé. Např. na výrobu 1 litru pálenky potřebujete 14 – 16 kg jablek, 15 – 17 kg hrušek, 12 – 14 kg švestek v závislosti na cukernatosti ovoce. Pořad byl natočen ve Sklepích Jarošek v Mutěnicích. V prostředí mutěnické pálenice bude hrát a zpívat krojovaná hanácká dechová kapela ZDOUNEČANKA. Tradice této kapely spadá do roku 1976. Kapela procestovala nejenom celou republiku, ale hrála i v Rakousku, v Německu a ve Francii. Diváky v pálenici i u televizních obrazovek bude svými historkami bavit slovenský vypravěč Ander z Košic.

Stopáž33 minut
Rok výroby 2006
 4:3
ŽánrHudba