Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Sportovní zprávy

Pohádku neukončila ani Belgie, Wales postoupil do semifinále

Lille – Evropský šampionát nabízí neustále překvapení a po tom islandském se o prvotřídní senzaci postarali hráči Walesu. Ostrované dokázali ve čtvrtfinále otočit duel proti Belgii z 0:1 na 3:1 a mohou se radovat z postupu do semifinále. V něm se utkají s Portugalskem. Belgie, která měla být černým koněm turnaje, končí nečekaně už mezi osmičkou nejlepších.

Ashley Williams se prosadil proti Belgii
zdroj: Reuters autor: CHARLES PLATIAU

Outsideři na evropském šampionátu nepřestávají překvapovat. Přestože Velšané prohrávali od úvodu utkání, dokázali se proti Belgii vybičovat zřejmě k nejlepšímu výkonu na turnaji a sérií tří branek otočili nepříznivý vývoj utkání. Po krásné trefě Belgičana Radji Nainggolana vyrovnal Ashley Williams, po změně stran se následně prosadily oba velšské hroty v útoku. Vítěznou branku zaznamenal po individuálním uvolnění Hal Robson-Kanu, pojistku přidal střídající Sam Vokes.

Belgii nezachránilo ani vysunutí Marouaneho Fellainiho na hrot útoku, on i Romelu Lukaku vyšli střelecky naprázdno a za očekáváním zaostaly také ofenzivní belgické hvězdy Hazard – De Bruyne. Favorit turnaje tak končí, zato velšský sen pokračuje. Velšané nyní v semifinále narazí na Portugalsko, fanoušci se tak mohou těšit na souboj Garetha Balea s Cristianem Ronaldem.

"Chtěli jsme ukázat, že máme skvělé mužstvo i hráče, kteří vždycky bojují. Člověk by se neměl bát snít. Ale od Belgie jsem po prvním gólu čekal víc, byla tady atmosféra jako v Bruselu," řekl po zápase velšský trenér Chris Coleman. "Bylo to fantastické. Dobře jsme se v prvním poločase vrátili do hry. Věděli jsme, že když budeme po změně stran hrát stejně, budeme odměněni," doplnil útočník Robson-Kanu.

Utkání začalo zostra a na rozdíl od jiných duelů vyřazovacích bojů dostal přednost rychlý a zábavný fotbal před opatrným taktizováním. Zápas se dostal do ještě většího tempa po úvodní trojité šanci Belgičanů. Na přetažený centr si na zadní tyči počkal Yannick Ferreira Carrasco, ale velšského brankáře Waynea Hennesseyho nepřekonal. Odražený míč si našel Thomas Meunier, jehož pokus zastavili Velšané před brankovou čárou, a třetí pokus Edena Hazarda dokázali zblokovat nad břevno.

Wales se hned osmělil po úniku nejužitečnějšího hráče ostrovanů Garetha Balea, autora tří branek na turnaji, ale jeho střela mířila z úhlu pouze do boční sítě. Hra se dostala do tempa a jako první udeřili Belgičané. Kombinační hra uspala bránící Velšany, Hazard dostal více prostoru a následně vybídl ke střele zpoza vápna Radju Nainggolana, který se trefil nechytatelně do horního rohu.

Velšané mohli srovnat, ale Neil Taylor po přihrávce Aarona Ramseyho neprostřelil v pokutovém území Thibauta Courtoise, který se stihl přesunout. Co se nepodařilo Taylorovi, napravil Ashley Williams. Po rohovém kopu se dostal k volné hlavičce a zcela nekryt zamířil přesně k tyči. Bale pak v dalším úniku prověřil Courtoise slabší pravačkou, ale belgický brankář byl včas na zemi.

Druhý poločas začal střídáním Belgičanů. Neproduktivního Carrasca nahradil Marouane Fellaini, který měl mimo jiné zacelit střed pole, kde Velšané převzali v druhé části prvního poločasu iniciativu. Belgičané přidali a uvedli se centrem Meuniera, jenže Lukaku potřeboval k přesnějšímu zakončení několik decimetrů. Poté se po levé straně protáhl Hazard, ke vzdálenější tyči ale míč nezakroutil.

Velšanům se podařila rychlá akce s využitím minima útočících hráčů. Aaron Ramsey se uvolnil na pravé straně, posunul míč na neobsazeného Hala Robsona-Kanua, který si pohrál s belgickými obránci naznačením, a levačkou propálil Courtoise. Velšané nadále hrozili zejména po rohových kopech. Odražené či volné míče nacházely zejména kapitána Williamse.

"Jsem víc potěšen postupem, i když moc gólů nedávám. Byli jsme otřeseni, když jsme inkasovali? Ne, skvěle jsme zareagovali. Už dříve jsme se bavili o charakteru tohoto týmu," upozornil Williams.

Belgie se pokoušela vyrovnat, Kevin De Bruyne si narazil se spoluhráčem, ale v dobré pozici ještě míčem hledal Lukakua, na kterého však přihrávka neprošla. Střídající Fellaini mohl srovnat dvacet minut před koncem, když v souboji přehlavičkoval Jamese Chestera, ale do branky se netrefil. Právě Fellaini byl hlavním cílem centrovaných míčů, které buď sám zakončoval nebo sklepával na své spoluhráče.

Místo srovnání ale přišla velšská pojistka, kterou přidal střídající Sam Vokes. Wales tak otočil utkání na 3:1 a po postupu do semifinále narazí na dosud neporažené Portugalsko. Belgie jako favorit vyřazovacích bojů končí už mezi osmičkou nejlepších. "Je to obrovské zklamání a všichni jsme zničení. Věřili jsme v postup. Do 25. minuty jsme hráli dobře, pak se to pokazilo a dostali jsme góly, kterým se dalo předejít," prohlásil belgický záložník Axel Witsel.

Wales - Belgie 3:1 (1:1)

Branky: 31. A. Williams, 55. Robson-Kanu, 86. Vokes - 13. Nainggolan. Rozhodčí: Skomina - Praprotnik, Vukan - Jug, Vinčič (všichni Slovin.). ŽK: Davies, Chester, Gunter, Ramsey - Fellaini, Alderweireld. Diváci: 45 936.

Wales: Hennessey - Chester, A. Williams, Davies - Gunter, Allen, Ledley (78. King), Ramsey (90. Collins), Taylor - Robson-Kanu (80. Vokes), Bale. Trenér: Coleman.

Belgie: Courtois - Meunier, Alderweireld, Denayer, J. Lukaku (75. Mertens) - Nainggolan, Witsel - Carrasco (46. Fellaini), De Bruyne, Hazard - R. Lukaku (83. Batshuayi). Trenér: Wilmots.

Hlavní zprávy

Nejčtenější články