Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
Branky, body, vteřiny

Remízoví Portugalci udolali Polsko na penalty a jsou v semifinále

Marseille – Pátý zápas na mistrovství Evropy, pátá remíza po 90 minutách. Portugalci v základní hrací době ještě nevyhráli, přesto slaví postup do semifinále. V Marseille udolali Polsko po výsledku 1:1 na pokutové kopy 5:3. O finále svedou boj s lepším z dvojice Belgie–Wales.

Byl to typický remízový zápas. Šance na obou stranách, nasazení i um na podobné úrovni. Rozhodovala dovednost v kopání penalt. Hrdinové obou týmů šli na první pokusy – Ronaldo napravil první turnajové selhání a s přehledem proměnil. Nemýlil se i Lewandowski.

Gólmani Patricio i Fabianski skákali marně až… Zatímco Blaszczykowski ve čtvrté sérii zaváhal, Patricio jedinkrát správně tipnul stranu, vystřídavší Quaresma zabil veškeré polské naděje nekompromisní ranou pod břevno. Rozpažil ruce a očekával radující se spoluhráče. Polákům zbyly oči pro pláč.

A to přitom pro ně začal zápas snově. Už ve druhé minutě vyslal Grosicki do vápna střílený centr, Carvalho soupeře nedostoupil a Lewandowski mířil pravačkou přesně k tyči.

Portugalci nechtěli vyčkávat. V desáté minutě zblokovala polská obrana Ronaldův pokus. O chvilku později to zkusil z dálky Milik, ale střela mířila hodně vedle. Poláci se snažili využít sebemenších okének v obraně. Lewandowski byl při chuti a gólman Patricio musel zasahovat. Oba polské hroty se střídaly v pokusech. Milikovu ránu zblokoval Pepe.

Hodně vidět byl nepřekvapivě Ronaldo. Ale neprosadil se. O rozruch se postaral třikrát. Nejprve v 30. minutě, když ho ve vápně složil k zemi Pazdan. Rozhodčí Brych se však k odpískání penalty neodhodlal. V 86. minutě dostal portugalský kanonýr skvělou přihrávku za obranu, jenže pro sebe nezvykle nedokázal trefit padající balon a nezbylo mu, než si ze zoufalství rukama pročísnout vlas. Potřetí ještě v prodloužení, kdy ho pro změnu "překvapil" centr z levé strany.

Skóroval někdo úplně jiný, ale možná v budoucnu jeden z Ronaldových nástupců. V 33. minutě se balonu neohroženě chopil ve středu pole osmnáctiletý Renato Sanches, namířil si to před pokutové území a vypálil nechytatelně k tyči.

Druhý poločas – hra na vyčkávanou

Utkání mělo spíše sestupnou tendenci. Polská rozehrávka byla rozvážná, Portugalci se více než zpočátku zápasu snažili dávat pozor na průniky po krajích. Výjimkou z opatrné hry byl útok Naniho a Ronaldovo zakončení do boční sítě. O malou chvíli později opět po akci Naniho portugalský kanonýr promáchl a neujala se ani Silvova střela. Jeho opakovaný pokus o pár minut později skončil vedle Fabianského branky.

V 68. minutě ožila i dlouho opomíjená polská levá strana. Grosického přihrávka však adresáta nenašla. Vzápětí se do zakončení dostal Milik, ale Patricio byl na zemi včas. Stoper Fonte se po rohu dostal k velmi nebezpečné hlavičce, ale balon skončil v rukavicích připraveného polského gólmana. V 81. minutě ho řádně vystrašil Jendrzejczyk, který zblokoval přihrávku Pepeho na Ronalda na hranici pokutového území, a míč jen těsně minul branku.

Duel vyústil do prodloužení. Druhé největší pozdvižení v něm způsobil polonahý běžec, který si to namířil během hry za Ronaldem. Svého cíle však nedosáhl a byl včas zpacifikován pořadatelskou četou. Nejvíce pak zaujal průnik Kapustky a jeho centr, který však jen prolétl nad hlavami hráčů před Patriciem.

Portugalci díky více štěstí v penaltovém rozstřelu zahrají semifinále na čtvrtém z posledních pěti evropských šampionátů. Poláci po osmifinálové výhře na penalty nad Švýcarskem tentokrát střelbu pokutových kopů nezvládli a na premiérové semifinále Eura nedosáhli.

Polsko - Portugalsko 1:1 (1:1, 1:1), na pen. 3:5

Branky: 2. Lewandowski - 33. Sanches. Penalty proměnili: Lewandowski, Milik, Glik - Ronaldo, Sanches, Moutinho, Nani, Quaresma. Neproměnil: Blaszczykowski. Rozhodčí: Brych - Borsch, Lupp - Dankert, Fritz (všichni Něm.). ŽK: Jedrzejczyk, Glik, Kapustka - Silva, W. Carvalho. Diváci: 62 940.

Polsko: Fabiaňski - Piszczek, Glik, Pazdan, Jedrzejczyk - Blaszczykowski, Krychowiak, Maczyňski (98. Jodlowiec), Grosicki (82. Kapustka) - Milik, Lewandowski. Trenér: Nawalka.

Portugalsko: Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Eliseu - W. Carvalho (96. Danilo) - Mário (80. Quaresma), Sanches, Silva (73. Moutinho) - Nani, Ronaldo. Trenér: Santos.

Zdroj
ČT sport, ČTK

Hlavní zprávy

Nejčtenější články