Je nám líto, video expirovalo.
Následuje
58. Rally Šumava Klatovy

Střelecké trápení utnul v prodloužení Quaresma, Chorvatsko jede domů

Lens – Nezáživné a takticky svázané utkání s minimem střeleckých pokusů přineslo rozuzlení až v prodloužení, neboť v základní hrací době diváci gól neviděli. O vítězství Portugalců rozhodl Quaresma po akci Naniho a Ronalda až ve 117. minutě. Dál tak postupuje Portugalsko, naopak Chorvatsko jako jeden ze spolufavoritů turnaje končí na šampionátu už mezi šestnácti nejlepšími. Ve čtvrtfinále na Portugalce čeká Polsko, které přešlo přes Švýcarsko.

Quaresma se stal portugalským hrdinou
zdroj: Reuters autor: Lee Smith

V osmifinálovém šlágru mezi Chorvatskem a Portugalskem se očekával kreativní fotbal s řadou šancí na obou stranách. Vždyť jak Portugalci, tak Chorvaté oplývají technickými hráči evropských velkoklubů a v základních skupinách patřili k nejlépe střílejícím týmům. Ovšem žádný ofenzivní festival se nekonal. Základní hrací doba nepřinesla žádné branky, ale po hříchu ani střely do brankového prostoru.

Na řadu tak muselo přijít prodloužení. Nejprve se dostal k nebezpečné hlavičce chorvatský obránce Domagoj Vida, ale opuštěnou branku po špatném vyběhnutí brankáře Patricia přestřelil. Další možnost měl Ivan Perišič, ale ten pro změnu orazítkoval další hlavičkou tyč. Rozhodnutí tak přišlo na druhé straně. Rychlý brejk Portugalců po ose Nani–Ronaldo zakončil do prázdné branky Quaresma. Portugalci tak poslali Chorvaty domů, naopak na Portugalsko čeká čtvrtfinále.

První minuty patřily Chorvatům, kteří trpělivě kombinovali a zpočátku vůbec nepůjčili míč Portugalcům. Cristiano Ronaldo si tak první dotek připsal až po pěti minutách hry. Přesto se ani Chorvaté nedostali do střelecké pozice a diváci si museli počkat na první vážnější situaci až do 25. minuty. Po Guerreirově přímém kopu se k hlavičce dostal portugalský obránce Pepe, ale přestřelil.

Opatrný fotbal probíhal také ve zbytku prvního poločasu a obě jedenáctky se soustředily zejména na to, aby neinkasovaly jako první. Po Pepeho hlavičce se na druhé straně prosadil ke střeleckému pokusu Ivan Perišič, hlavní hrdina posledního chorvatského zápasu proti Španělsku, ale po individuálním uvolnění z pravé strany poslal míč svojí levačkou pouze do boční sítě. Diváci proto čekali na první přímé ohrožení branky marně.

Prvním vzruchem druhého poločasu bylo střídání, když v 50. minutě naskočil do utkání Renato Sanches, od nové sezony posila mnichovského Bayernu. Chorvaté se nemohli prosadit při postupném útoku a u ojedinělého rohového kopu se rozhodli pro rychlou rozehrávku. Po Rakitičově přihrávce ale Marcelo Brozovič střílel také nad břevno.

Světlejším momentem byla portugalská akce dvojičky Mário–Sanches, když si druhý jmenovaný chytře narazil, ovšem jeho střela byla hodně nepřesná a chorvatského brankáře Subašiče nemohla ohrozit. Chorvaté kontrovali ze standardní situace, ale Vida předskočil spoluhráče Mandžukiče, který by býval hlavičkoval z výhodnější pozice zřejmě přesněji.

Blížící se konec utkání významnější příležitost nenabídl, a tak už druhý zápas z prvních tří osmifinálových soubojů dospěl do prodloužení. Nastavení se hrálo stejně takticky jako předchozích devadesát minut. Do největší šance se dostal po Brozovičově rohovém kopu Vida poté, co Patricio podběhl centrovaný míč. Vida však v těžké pozici netrefil odkrytou branku.

Další chorvatskou možnost na vítězný gól měl Perišič, ale ani on hlavičkou nepřekonal Patricia, v cestě mu stála tyč. Na druhé straně tak přišel trest, když rychlou akci zakončil po Ronaldově střele volný Quaresma. Chorvatský smolař Vida mohl v poslední minutě prodloužení ještě vyrovnat, ale minul horní roh branky. Chorvaté tak podobně jako v roce 2008 jedou po vítězství v základní skupině domů už po prvním vyřazovacím utkání.

Mistrovství Evropy ve fotbale - osmifinále (Lens): Chorvatsko - Portugalsko 0:1 po prodloužení (0:0, 0:0)

Branka: 117. Quaresma. Rozhodčí: Velasco Carballo - Alonso, Yuste - Gil Manzano, Del Cerro (všichni Šp.). ŽK: W. Carvalho (Portug.). Diváci: 33 523.

Chorvatsko: Subašič - Srna, Čorluka (120. Kramarič), Vida, Strinič - Modrič, Badelj - Brozovič, Rakitič (110. Pjaca), Perišič - Mandžukič (88. N. Kalinič). Trenér: Čačič.

Portugalsko: Patrício - Cédric, Pepe, Fonte, Guerreiro - Mário (87. Quaresma), Silva (108. Danilo), W. Carvalho, Gomes (50. Sanchez) - Nani, Ronaldo. Trenér: Santos.

Zdroj
ČT sport

Hlavní zprávy

Nejčtenější články