Kde jsem:

Adventní kalendář

Petr Zelenka — Lidé — Česká televize

režisér a scenárista

narozen 21. srpna 1967

Režisér, scenárista a dramatik Petr Zelenka vystudoval na FAMU obor scenáristika a dramaturgie. Po škole pracoval pro Filmová studia Barrandov jako dramaturg. Podle jeho scénářů natočila Česká televize filmy Svědkyně (1991), Dva z nás (1992), Televize (1993) a Smečka cti (1996).

Jako režisér hraného filmu debutoval snímkem Knoflíkáři (1997), komedií sestávající se ze šesti povídek oceněnou čtyřmi Českými lvy. V roce 2000 byla podle jeho scénáře natočena úspěšná komedie Samotáři.

Cenu Alfreda Radoka získal za divadelní hru Příběhy obyčejného šílenství, která byla v roce 2005 zfilmována s Ivanem Trojanem v hlavni roli a obdržela dva České lvy. Ivana Trojana obsadil i do svého dalšího filmu Karamazovi (2008). Následuje film Ztraceni v Mnichově (2015). Další jeho významnou divadelní hrou je Teremin (2005), hra byla uvedena v Dejvickém divadle a později nastudována i v Divadle U mostu v ruské Permi.

Slavné jsou i jeho fiktivní dokumenty o hudebních kapelách, Mňága – Happy End (1996) a Rok ďábla (2002), který získal 7 Českých lvů.

Výběrová filmografie

  • Ztraceni v Mnichově (2015)
  • Karamazovi (2008)
  • Příběhy obyčejného šílenství (2005)
  • Rok ďábla (2002)
  • Knoflíkáři (1997)
  • Mňága – Happy End (1996)

Odkazy

Fotografie