Kde jsem:

Labyrint II

Doc. MgA. Petr Koliha — Lidé — Česká televize

filmový a televizní režisér, producent, pedagog, výkonný ředitel ČT :D

narozen 5. července 1956

Filmovou a televizní fakultu FAMU v Praze, obor režie, absolvoval v roce 1982 s titulem MgA.

Po absolutoriu začal spolupracovat s Československou televizí. Diváky i kritikou byly tehdy kladně přijaty jeho inscenace Výsledek testu (1987) a dvoudílná hra Proces s vrahy Martynové v hlavní roli s Ondřejem Pavelkou (oceněna jako nejlepší TV hra roku 1988). Zároveň se uplatnil jako režisér v malém pražském avantgardním divadle A studio Rubín (Čechovův Višňový sad, Gorkého Karamora).

V roce 1989 natočil ve Filmovém studiu Barrandov svůj celovečerní filmový debut Něžný barbar podle stejnojmenné knihy Bohumila Hrabala s Boleslavem Polívkou, Jiřím Menzlem a Arnoštem Goldflamem v hlavních rolích.

V letech 1990 až 1995 vedl jako producent tvůrčí skupinu v České televizi zabývající se tvorbou celovečerních filmů, TV her a seriálů (celkově realizoval okolo 50 titulů). S touto tvůrčí skupinou dosáhl řady ocenění na nejrůznějších festivalech (např. 1994 – cena FITESu za nejlepší TV hru; 1994 – PRI-NIKE, Lisabon, Portugalsko; 1994 – FIPA Festival, Cannes, Francie; 1995 – Festival Troia, Portugalsko; 1995 – PRIX EUROPA, Marseille, Francie). V jeho tvůrčí skupině debutovala řada tehdy mladých filmových a televizních režisérů, např. Igor Chaun, Vladimír Michálek, Jaroslav Hykl, Jaroslav Pozzi, ale také režisérů divadelních – Jan Nebeský, Jiří Pokorný a další. Své projekty zde realizovali též zkušení režiséři jako např. Hynek Bočan, Dušan Klein, Lordan Zafranovič a mnoho dalších.

V roce 1994 Petr Koliha režíroval v České televizi TV inscenaci podle divadelní hry Josefa Topola Kočka na kolejích. V divadle pak Shakespearova Romea a Julii v Činoherním studiu v Ústí nad Labem. V roce 1996 natočil pro televizi adaptaci divadelní hry Friedricha Dürrenmatta Play Strindberg s Josefem Abrhámem, Libuší Šafránkovou a Ondřejem Pavelkou. Dále pak režíroval TV hru Strážní andělé autora Davida Jana Novotného, jejíž téma se vrací do let komunismu bývalého Československa. V roce 1996 ještě natočil svůj druhý celovečerní film podle knižního bestselleru Michala Viewegha Výchova dívek v Čechách, do hlavních rolí obsadil Annu Geislerovou a Ondřeje Pavelku. V roce 2003 režíruje českou premiéru divadelního představení Sud prachu podle předlohy Dejana Dukovského.

V roce 2012 přišel do České televize připravit a spustit vysílání nového televizního okruhu pro děti – ČT :D.

Je členem Evropské filmové akademie – EFA, Filmového a televizního svazu – FITES a Asociace režisérů a scenáristů – ARAS.

  • 2012–dosud – výkonný ředitel ČT :D
  • 2003–2012 – umělecký ředitel MFF pro děti a mládež – Zlín
  • 2001–2002 – ředitel programu veřejnoprávní České televize
  • 1998–2000 – ředitel programu televizní stanice TV Prima
  • 1989–2002 – pedagog na katedře režie pražské FAMU, habilitoval na titul docenta

Výběrová filmografie

  • 1997 – Výchova dívek v Čechách (režie)
  • 1996 – Ceremoniář (producent)
  • 1996 – Strážní andělé (režie)
  • 1996 – Play Strindberg (režie)
  • 1994 – Amerika (co-producent)
  • 1994 – Kočka na kolejích (režie)
  • 1989 – Něžný barbar (režie)
  • 1988 – Proces s vrahy Martynové (TV hra, režie)
  • 1987 – Výsledek testu (TV inscenace, režie)
  • 1987 – Domek u lesa (TV inscenace, režie)

Odkazy