Kde jsem:

Adventní kalendář

Jiří Bartoška — Lidé — Česká televize

herec

narozen 24. března 1947

V roce 1972 absolvoval brněnskou JAMU, krátce působil v Divadle na Provázku v Brně, v letech 1973–76 pak v Činoherním studiu v Ústí nad Labem a poté v Městských divadlech pražských. V letech 1978-1991 byl členem Divadla Na zábradlí a 1991–94 Divadla Bez zábradlí. Kromě divadelních vytvořil také řadu skvělých rolí pro televizní obrazovku i filmové plátno.

V letech 1994–98 působil jako prezident Nadace Film–Festival Karlovy Vary a od roku 1998 zakladatel a poté prezident a.s. Film Servis, která se podílí na organizaci Mezinárodního festivalu v Karlových Varech.

S TS Ostrava spolupracuje v dlouhých odmlkách. Připomeňme čtyřdílnou televizní inscenaci z roku 1982 podle Vojtěcha Martínka nazvanou Stavy rachotí. Jiří Bartoška v ní exceloval v jedné z hlavních rolí. Více než deset let poté mu režisér Zdeněk Zelenka nabídnul hlavní roli v televizní adaptaci hry Kean. Naposledy jsme tento film uvedli v repríze v roce 1997. Nejnověji přichází postava protřelého policisty v detektivce Sráči (režie Robert Sedláček).

Nejoceňovanější divadelní role

  • Jindřich v Havlově Largu desolatu (1990)
  • Moliérův Don Juan (1989)
  • Ivan v Bratrech Karamazových (1979)
  • Jakub v Příbězích Jakuba Fatalisty a jeho Pána (1975)

Výběrová filmografie

  • Anděl Páně (Jiří Strach, 2005)
  • Bolero (F. A. Brabec, 2004)
  • Podzimní návrat (George Agathonikiadis, 2001)
  • Ideální manžel (TV, Zdeněk Zelenka, 2001)
  • Početí mého mladšího bratra (Vladimír Drha, 1999)
  • Je třeba zabít Sekala (1998)
  • Všichni moji blízcí (Matěj Mináč, 1998)
  • Stůj, nebo se netrefím (Jiří Chlumský, 1998)
  • Helimadoe (Jaromil Jireš, 1993)
  • Krvavý román (Jaroslav Brabec, 1993)
  • Sanitka (1985)
  • My všichni školou povinní (1983)
  • Příběh lásky a cti (1977)
  • Stíny horkého léta (1977)
  • Hřiště (1975)

Odkazy

Fotografie