Kde jsem:

Dabingové pexeso

Jaroslav Večeřa — Lidé — Česká televize

režisér

Absolvoval  FAMU v roce 1975. V TS Ostrava je zaměstnán od roku 1968 nejprve jako střihač, později jako režisér publicistických a dokumentárních pořadů.

Výběrová filmografie

  • Svědectví němých genů (1984) – objev světového významu v čs. hematologii, hlavní cena Academia Olomouc 1984
  • Malíři se rodí vousatí (1986) – portrét malíře L. Vojkůvky, novinářská cena MFF Krakov 1986
  • Za svědky minulosti (1986) – dokumentární cyklus o technických památkách, cena čs. lit. fondu 1987
  • Diagnóza AIDS (1988) – první cyklus o tomto problému na obrazovkách ČsT, hlavní cena Academia Olomouc 1988
  • In nomine Patris (1990) – dokumentární film o životě a poslání řádových sester
  • Dědicové starých řemesel (1990) – cena na Academia Olomouc 1990
  • Postřehy odjinud (1992–2006) – spoluautor cyklu krátkých fejetonů očima rozhlasových zpravodajů ze zemí Evropské unie, cena Tourfilm 2004, Karlovy Vary
  • Žít s pocitem viny (1990) – případ kroměřížského gynekologa, který zavinil smrt novorozených dvojčat, hlavní cena na 2. mezinárodním festivalu Lódž 1991
  • Nechtějí soucit (1994) – portrét rodiny, která pečuje o postižené děti, čestné uznání na 5. mezinárodním festivalu Lódž 1994
  • Těžké návraty (1996) – dokument o ženách, jejichž odchod ze světa za mřížemi byl těžší než samotný trest
  • Ta naše povaha česká (1993 až doposud) – spoluautor, scenárista a režisér publicistického cyklu o naší mentalitě a jejích novodobých projevech. Od počátku stojí v čele zpracovatelského týmu s Jaroslavem Večeřou i dramaturg Karel Bělohlavý. Za dobu své existence získal cyklus řadu ocenění.
  •  Sudety,naše trauma (2004) z cyklu Ta naše povaha česká – problém vysídlení pohraničí, 1.cena za režii Prix non pereant 2004
  • (Ne)snesitelná lehkost Stodolní (2005) – dlouhodobě natáčený sběrný dokument o legendární ostravské ulici a osudech čtveřice mladých lidí

Z dalších cyklů, na kterých se podílel, jmenujme: Babylon, Divnopis, Osudové okamžiky, Zašlapané projekty, Na větvi, Křesťanský magazín, Přidej se.

Odkazy