Jedno z největších protiválečných dramat světové kinematografie. Francouzský film oceněný Oscarem a Zlatým lvem na MFF v Benátkách.
Hrají: B. Fosseyová, G. Poujouly, L. Hubert a další. Režie René Clément.

Francie za druhé světové války: skupina utečenců se stala obětí nepřátelského leteckého útoku. O život přicházejí i rodiče malé Paulette (Brigitte Fosseyová). Děvčátko naštěstí velmi brzy najde nový domov v rodině chudého rolníka. Zde se spřátelí s malým Michelem, synem rodiny pěstounů. S dětskou nevinností vtahují malí hrdinové děsivé válečné události do svých her: zakládají hřbitov zvířat, na němž pohřbívají mrtvá zvířata, která opatřuje Michel, se vší pompou a s kradenými hřbitovními věnci, protože celý obřad během války absolvovali nesčetněkrát. Jednoho dne však svorná pohoda obou dětí náhle končí.

Zřídkakdy předtím i potom byly pustošivé účinky války zobrazeny na filmovém plátně s tak otřesnou otevřeností. Film proto v roce 1953 - v době studené války - nesměl být veřejně promítán na festivalu v Cannes. Ve Spolkové republice Německo byly Zakázané hry v nezkrácené verzi promítány teprve roku 1980.

Film získal Zlatého lva na MFF v Benátkách roku 1952 a Oscara za nejlepší zahraniční film 1953.

Napište nám