James Dean ve slavné filmové adaptaci Steinbeckovy předlohy o dvou bratrech rozdílných povah, o dobru a zlu a jejich příčinách. Americký film oceněný Oscarem.
Dále hrají: J. Harrisová, R. Massey, J. Van Fleetová, B. Ives, N. Dennis a další. Režie Elia Kazan.

Americký film Elii Kazana je adaptací stejnojmenného románu Johna Steinbecka. Vypráví o životě kalifornského farmáře Adama Traska a jeho dvou synů. V moderním zpracování biblického příběhu Kaina a Abela se odhaluje princip dobra a zla, pravých citů a pokrytectví. Puritánský Aron vychovává své syny vždy v duchu Písma. Matku chlapci nikdy nepoznali a otec vždy tvrdil, že zemřela. Starší Aron vyrostl v hodného a poslušného mladého muže, zatímco z Cala se stal prudký a nespoutaný mladík, kterého otec jen napomínal a trestal. Mezi dva bratry rozdílných povah vstupuje půvabná Aronova snoubenka Abra, která má s věčně odmítaným, kritizovaným, a přesto vroucím a po citu toužícím Calem mnoho společného.

Kvalitní literární předloha přinesla i vynikající herecké příležitosti. Pro Jamese Deana v postavě Cala byla spolupráce s režisérem a učitelem Kazanem průlomem v jeho kariéře. Předznamenala jeho image "rebela bez příčiny". Zúročil zde nejen svůj mimořádný talent, hereckou průpravu ve slavném Actors Studiu, ale i nelehké životní zkušenosti "odloženého" dítěte. Idol mladých lidí po celém světě zemřel 30. září 1955 v troskách svého nového závodního vozu.

Ve filmu po jeho boku uvidíme i půvabnou Julii Harrisovou či v roli matky Jo Van Fleetovou oceněnou Oscarem za vedlejší ženskou roli. Uznání se nakonec dostalo i českému dabingu, který přinesl Cenu Františka Filipovského Borisu Rösnerovi v roli otce. Oceněno bylo i mimořádně kvalitní celkové dabingové zpracování.

Napište nám