Hrdinný náčelník Apačů přináší vlastní oběť za mír mezi bělochy a indiány.
Režie: Harald Reinl. Scénář: Harald G. Petersson. Hrají: Pierre Brice, Lex Barker, Karin Dorová, Eddi Arent, Mario Girotti a další.
Vinnetou - Rudý gentleman

Vinnetou a Old Shatterhand společně bojují proti bandě, ohrožující klidný život indiánů a bělochů. Syn plukovníka, velícího místní pevnosti, je zajat indiány mstícími se za vypalování a ničení jejich vesnic a má být umučen. Na zákrok Vinnetoua, který se stal spolu s Old Shatterhandem propagátorem myšlenky přátelství a míru mezi indiány a bělochy, je spolu se svými druhy osvobozen. Mladý poručík se zamiluje do Ribany, dcery náčelníka, ta však miluje Vinnetoua, který její lásku opětuje. Vinnetou usiluje o to, aby se sešli náčelníci indiánských kmenů s plukovníkem a stvrdili mír řádnou smlouvou. V tuto chvíli je však jedna z indiánských vesnic přepadena bandity. Opětnému vykopání válečné sekery zabrání plukovníkův syn, když požádá o ruku Ribany...

Historicky třetí film podle dobrodružných románů Karla Maye, jenž vznikl v produkci společnosti Rialto a pod vedením Horsta Wendlandta, představuje volnou adaptaci druhé knihy z trilogie Vinnetou. S ohledem na epizodickou strukturu předlohy z ní ovšem scénář pouze zachovává některé motivy a začleňuje je do původního příběhu. Snímek vznikal v již osvědčené sestavě pod režijní taktovkou Haralda Reinla. Jeho žena Karin Dorová tentokrát ztvárnila nejpopulárnější postavu své kariéry, tragicky zamilovanou Ribanu. V ansámblu vedeném tradičně dvojicí Lex Barker a Pierre Brice se znovu coby excentrický naiva Castlepool objevil Eddi Arent. Poprvé se zde ve westernové roli představil mladý italský herec Mario Girotti, jenž se na konci desetiletí mezinárodně proslavil pod pseudonymem Terence Hill. Stejně jako předchozí mayovky, také Vinnetou – Rudý gentleman se stal kasovním trhákem a nejúspěšnějším titulem svého roku.

Napište nám