Namyšlená princezna Krasomila pohrdne nabídkou moudrého krále Miroslava. Ten ji proto uštědří lekci, na kterou nikdy nezapomene.
Režie: Bořivoj Zeman. Scénář: Bořivoj Zeman, Henryk Bloch, Oldřich Kautský. Hrají: Alena Vránová, Vladimír Ráž, Stanislav Neumann, Gustav Heverle a další.
Pyšná princezna

Pohádka všech českých pohádek. Láska a práce napraví princeznu Krasomilu, starý král se zbaví špatných rádců, v Půlnočním království je zrušen zákaz zpěvu a všichni milují moudrého a pohádkově ušlechtilého krále Miroslava. Nejslavnější a nejúspěšnější pohádka Pyšná princezna byla natočena na motivy pohádky Boženy Němcové Potrestaná pýcha režisérem Bořivojem Zemanem již v roce 1952 a dodnes je mnoha diváky považována za nejkrásnější českou filmovou pohádku. Nezapomenutelnou dvojici zde vytvořili Vladimír Ráž jako král Miroslav a Alena Vránová, tehdy ještě Kohoutová, jako princezna Krasomila. Stejně jako film je slavná i ústřední písnička "Rozvíjej se, poupátko", kterou složil skladatel a dramatik Dalibor Cyril Vačkář na text Františka Hrubína.

Napište nám