Jiří Suchý a Jiří Šlitr jako dva povedení podezřelí v komedii podle námětu Josefa Škvoreckého.
Režie: Jiří Menzel. Scénář: Jiří Menzel, Jiří Suchý. Hrají: Vlastimil Brodský, Jiří Grossmann, Jan Libíček, Eva Pilarová a další.

Detektivní komedii s písničkami Zločin v šantánu natočil jako svůj třetí celovečerní projekt režisér Jiří Menzel podle původního námětu spisovatele Josefa Škvoreckého v roce 1968. Příběh filmu, který je z valné části inspirován americkými groteskami němé éry, se odehrává v kabaretu Tartaros. Zde vystupuje zpěvačka Clara Regina (vlastním jménem Klára Králová), která má mnoho obdivovatelů. Patří mezi ně i sám ministr spravedlnosti. Clara má však i žárlivého manžela. V kabaretu nejprve dojde ke krádeži perlového náhrdelníku, který dal Claře ministr, a pak i k vraždě samolibého eskamotéra, jenž se zpěvačce dvořil. Případ není vůbec tak jasný, jak se zprvu zdálo...

Detektivní zápletka je ve filmu spíše jen záminkou k rozehrání škály humorných situací, gagů a bláznivých honiček. Velmi důležitou složkou filmu jsou skvělé písničky, jejichž hudbu složil Jiří Šlitr a slova napsal Jiří Suchý. Jiří Suchý a Jiří Šlitr také hrají dva hlavní podezřelé – dobráckého zřízence Pepíčka a po pětadvaceti letech studia konečně promovaného advokáta Viléma. Vedle těchto dvou protagonistů v roli zpěvačky zazářila Eva Pilarová. V dalších rolích si s chutí zahráli Jitka Zelenohorská, Vlastimil Brodský, Jiří Grossmann, Jan Libíček a Rudolf Hrušínský.

Napište nám