Televizní zpracování povídek Jana Nerudy o jednom vánočním smíření.
Režie: Pavel Háša. Scénář: Jana Dudková. Hrají: Václav Postránecký, Viktor Preiss, Zdena Hadrbolcová, Simona Vrbická a další.
Arabesky

V televizním zpracování dvou povídek (Starý mládenec a Páně Kobercova ženitba) Jana Nerudy ze sbírky Arabesky vynikají především dva hlavní protagonisté, zarputilí staří mládenci rozdílných typů: akurátní pan Koberec Václava Postráneckého a frivolní Týnský Viktora Preisse. Těm pak neméně zdařile sekunduje řada dalších skvělých herců v půvabných rolích nerudovských figur a figurek.

Dva dávní přátelé - pan Koberec a pan Týnský se pár týdnů před Vánocemi pohádají. Ačkoliv léta trávili Štědrý večer ve stejném malostranském hostinci, tentokrát se po roztržce rozhodnou, že spolu nebudou. Švihák Týnský, kolem něhož se vždy točilo plno žen, právě usiluje o bohatou nevěstu Julii. Nepraktický samotář pan Koberec si vyhlídne mladičkou Bětušku a chce dokázat Týnskému i světu, že se také ožení. Bohužel ale ani jeden z pánů u dam neuspěje, a tak nakonec končí na Štědrý večer sice o spoustu peněz lehčí, ale přece jen zase spolu, ve staromládeneckém hostinci.

Napište nám