iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
25. 8. 2017
18:25 na ČT1

1 2 3 4 5

10 hlasů
17559
zhlédnutí

Toulavá kamera na venkově

Prostějovsko a Zlínsko

Brodek u Konice: bylinkářství — Hvozd: produkty z kozího a kravského mléka — Vlachovice: bednářství — Nedašov: včelař

27 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Toulavá kamera na venkově - Prostějovsko a Zlínsko

  • 00:00:19 Tentokrát budeme na Prostějovsku
  • 00:00:20 vyrábět léčivé tinktury
    z pupenů bylin a stromů
  • 00:00:24 a taky si uděláme báječný sýr
    z čerstvě nadojeného kozího mléka,
  • 00:00:29 pokud nám ovšem bude přát počasí.
  • 00:00:32 -Kozí mlíko je nesmírně citlivý
    na bouřku.
  • 00:00:34 Nakysne přesto, že bylo čerstvě
    nadojený.
  • 00:00:37 -Kozí mlíko se bojí bouřky?
    -Vypadá to tak.
  • 00:00:41 -Na Zlínsku si zase stlučeme
    tradiční dřevěný sud
  • 00:00:44 a dozvíme se, co je to pyl perga
    a jak mají včely rozdělené úkoly.
  • 00:00:50 -Je tam krmička, čistička,
    ty nejstarší už jsou létavky.
  • 00:00:53 -Tady se klube včelička zrovna?
    -Tohlencto je trubec.
  • 00:00:55 To je trubec.
  • 00:00:58 -Hele, už se rozkouká
    a začne flámovat.-No, no.
  • 00:01:01 -Vítejte při sledování
  • 00:01:02 dalšího letního speciálu
    Toulavé kamery, přátelé!
  • 00:01:05 -Letos ho věnujeme především
    šikovným a tvůrčím lidem,
  • 00:01:08 jejichž zásluhou náš venkov žije.
  • 00:01:11 -Takže pozor...
    -Startujeme!
  • 00:01:16 -Prostějovsko, to jsou úrodná
    pole Hané,
  • 00:01:18 ale i hornatá krajina
    Drahanské vrchoviny.
  • 00:01:21 Dařilo se tu potravinářskému,
    textilnímu i oděvnímu průmyslu.
  • 00:01:25 Právě díky němu se metropoli
    regionu přezdívalo Město módy.
  • 00:01:30 Pyšní se ale i nádhernými
    secesními památkami.
  • 00:01:33 Za návštěvu pak stojí taky
  • 00:01:34 zámky v Čechách pod Kosířem
    a Plumlově,
  • 00:01:37 nebo třeba rozhledna
    na Velkém Kosíři.
  • 00:01:42 My návštěvu Prostějovska zahájíme
    v Brodku u Konice.
  • 00:01:45 Právě tady jsem totiž objevila
    zelené království Jarmily Podhorné.
  • 00:01:49 Na své zhruba dvouhektarové zahradě
    pěstuje přes 100 druhů rostlin
  • 00:01:54 a po vzoru dávných apatykářů
  • 00:01:56 z nich vyrábí léčivé tinktury,
    masti či oleje.
  • 00:02:00 Tak se jdeme podívat do její
    laboratoře.
  • 00:02:02 -Co mě vždycky velice zajímalo
    byly problémy člověka zdravotní
  • 00:02:06 a jak je řešit alternativní cestou.
  • 00:02:09 -Lásku k bylinám zdědila Jarmila
    po babičce.
  • 00:02:12 -A do výroby tinktur z nich se,
    Iveto, pustila kdy?
  • 00:02:15 -Paradoxně až poté,
    co odešla na zasloužený odpočinek.
  • 00:02:18 Sice vystudovala přírodní vědy,
    takže k oboru měla blízko,
  • 00:02:22 ale celý život učila
    na základní škole.
  • 00:02:24 -Takovým posledním impulsem
  • 00:02:26 byla rakovina slinivky
    a smrt mého manžela,
  • 00:02:30 a to byl takový popud,
    že jsem si řekla prostě,
  • 00:02:32 když jsem tady nemohla pomoct,
    že třeba pomůžu těm ostatním.
  • 00:02:37 -A tak se Jarmila začala radit
    s lékaři i vědci
  • 00:02:40 a na jedné přednášce
    fytoterapeuta Jiřího Janči
  • 00:02:43 se dozvěděla o bylinných
    tinkturách.
  • 00:02:46 -Natolik mě to oslovilo,
  • 00:02:47 že jsem si doma přetvořila sklep
    na takovou laboratoř
  • 00:02:51 a začala jsem zkoušet,
    jestli se to dá vyrobit,
  • 00:02:54 a hlavně jestli to funguje.
  • 00:02:55 No a když jsem viděla,
    že to funguje,
  • 00:02:58 tak jsem si říkala: "Proč lidem
    touto cestou také nepomáhat?"
  • 00:03:03 -A ze které rostliny vytvořila
    vůbec první tinkturu?
  • 00:03:06 -Z třezalky, a rozdala ji známým.
  • 00:03:09 Ti z ní byli tak nadšeni, že se
    hned pustila do dalších pokusů.
  • 00:03:13 -Takový velký zlom byl,
  • 00:03:15 když v blízkém okolí byl člověk,
    který měl boreliózu.
  • 00:03:18 Hledala jsem něco,
    až jsem našla zmínku,
  • 00:03:21 že tinktura zpracovaná
    z pupenů topolů
  • 00:03:25 tomu organismu pomáhá.
  • 00:03:27 -Vyrobila ji a pacient se
    po 6 týdnech užívání
  • 00:03:30 mohl vrátit do práce,
  • 00:03:32 přitom se předtím neúspěšně léčil
    bezmála rok.
  • 00:03:35 -Na to, že do pupenů a klíčků
  • 00:03:37 ukládají rostliny to nejlepší
    ze sebe,
  • 00:03:39 prý přišel v roce 1952
    belgický lékař Paul Henry.
  • 00:03:44 -Ano, Pepo, a obor dostal
    jméno Gemmoterapie,
  • 00:03:47 podle latinského názvu pupenu.
  • 00:03:49 Jarmila se stala jeho průkopnicí
    v Čechách.
  • 00:03:53 -No a měla jsem teda tu odvahu,
  • 00:03:55 že jsem ve 62 letech si udělala
    obrovský úvěr
  • 00:03:57 a vybudovala jsem tu provozovnu.
  • 00:04:00 -Snad všichni její blízcí
    považovali tento krok
  • 00:04:03 za víc než riskantní, ale vyšel.
  • 00:04:05 Časem si Jarmila pořídila
    i zahradu s 42 druhy stromů.
  • 00:04:09 -A jak sbírá pupeny z jejich korun,
    Iveto?
  • 00:04:12 -Společně s bývalým ředitelem
    průhonického parku Josefem Dostálem
  • 00:04:16 všechny dřeviny upravili
    do keřovité podoby,
  • 00:04:19 takže nikam do výšek lézt nemusí.
  • 00:04:22 -Jeden z příkladů je zde jinan,
  • 00:04:24 kdy prakticky je sestříháváme
    do této podoby
  • 00:04:27 a využíváme těch sestříhaných částí
    právě na pupeny.
  • 00:04:32 -A kolik těch pupenů Jarmila
    vlastně ročně zpracuje?
  • 00:04:34 -2-3 tuny. Pomáhá jí 30 zaměstnanců
    a v sezóně navíc 20 brigádníků.
  • 00:04:40 Já jsem se s ní vydala
    na sběr titěrných pupenů lnice.
  • 00:04:44 Jsou dobré třeba na žlučník
    nebo cévní problémy.
  • 00:04:47 A to si myslíte, že my dvě
    spolu naplníme ten košíček?
  • 00:04:50 -Možná ne. Když jsem sbírala
    pupeny z břízy,
  • 00:04:53 tak to byla malá sklenička
    od výživy za 2 hodiny.
  • 00:04:57 -Pane jo! Ale teda je to pěkná
    piplačka!
  • 00:04:59 Jarmila zpracovává i semena
    a klíčky rostlin,
  • 00:05:02 třeba pro nás takřka neznámého
    bělotrnu kulatohlavého.
  • 00:05:06 Jeho domovinou je jih Evropy.
  • 00:05:09 -Tinktura pomáhá organismu
    tak nějak dobudovat nervové vlákno
  • 00:05:13 a tím prakticky řešit ty nervové
    problémy.
  • 00:05:17 -Tohle je ale měsíček lékařský,
    ten poznám i já. Co z něj bude?
  • 00:05:20 -Kapky, které pomáhají třeba
    proti stresu, Pepo,
  • 00:05:23 takže by se ti mohly docela hodit.
  • 00:05:25 Podávají se ale i při silném kašli.
  • 00:05:29 Jo, akorát jsem to trefila!
  • 00:05:32 Takže, teď tam naliju ten líh, jo?
    -Teď tam nalijete líh.
  • 00:05:35 Zaklopit, otočíte a až na desítku.
  • 00:05:40 -To je síla, vám řeknu!
  • 00:05:43 Máme krásně rozmixováno.
  • 00:05:45 -Teď se zavíčkuje a dáme ho
    do skladu odpočívat na měsíc.
  • 00:05:50 -To tady jenom tak stojí,
    nebo s nimi ještě něco děláte?
  • 00:05:52 -Každý den je protřepáváme.
  • 00:05:54 -Za těch 21 dní je vypočítané,
  • 00:05:57 že se nejvíc těch látek vylouží
    do toho lihu.
  • 00:06:02 -A co dalšího Jarmila vyrábí?
  • 00:06:03 -Oleje, bylinné koupele
    a taky mastičky,
  • 00:06:06 třeba čtyřkvětovou s bezem.
  • 00:06:09 -Je tam řebříček, měsíček,
    kořen lopuchu a lnice.
  • 00:06:14 Mastička je výborná vlastně
    na kožní problémy, na lupénku.
  • 00:06:18 -Pokud vím, Iveto,
  • 00:06:19 tak Jarmila si za svou práci
    vysloužila řadu ocenění.
  • 00:06:21 -Ano, je třeba držitelkou titulu
    Živnostník roku 2010
  • 00:06:25 a loni získala jednu z hlavních cen
    při vyhlašování Podnikatelek roku.
  • 00:06:31 -V sobě člověk musí mět něco,
    co ho k tomu celý život směřuje,
  • 00:06:35 a to si myslím právě, že bylo to,
    dělat něco, co by lidem pomáhalo.
  • 00:06:41 -Sousedi jsou na ni asi pyšní, viď?
  • 00:06:42 -Určitě! Stejně tak ovšem
    i na svou obec.
  • 00:06:49 -A jak přišla vesnice ke svému
    jménu, Iveto?
  • 00:06:51 -Kdysi tu prý bývaly bažiny
  • 00:06:53 a lidé se při jejich přecházení
    brodili blátem,
  • 00:06:56 proto ji nazvali Brodkem.
  • 00:06:58 První písemná zmínka o ní
    pochází z roku 1575.
  • 00:07:03 -Pohromou pro tento kraj
    byla Třicetiletá válka.
  • 00:07:07 Lidé tu umírali hladem
    a různými nemocemi.
  • 00:07:11 Proto vrchnost sem dosazovala
    své lidi,
  • 00:07:13 převážně německé národnosti.
  • 00:07:17 -I školu to dlouho měli
    pouze německou.
  • 00:07:20 -České menšiny se dočkaly
    své české školy v roce 1920.
  • 00:07:25 Ta škola byla umístěna v jednom
    rodinném domku
  • 00:07:28 a navštěvovalo ji 14 žáků.
  • 00:07:32 -O 6 let později pak ve vsi
    vyrostla moderní měšťanka.
  • 00:07:35 Pozornost si ovšem zaslouží
  • 00:07:37 i kostel sv. Petra a Pavla
    z roku 1802 a dvě kapličky.
  • 00:07:42 -A jak čilý ruch Brodku vládne?
    -Docela to tu žije, Pepo.
  • 00:07:46 Hasiči ve spolupráci s obcí
    pořádají plesy,
  • 00:07:48 pálení čarodějnic,
    nebo třeba šibřinky.
  • 00:07:53 -Dělám i soutěž o nejkrásnější
    masku,
  • 00:07:55 i mně dokonce se taky podařilo
    párkrát vyhrát,
  • 00:07:58 jednou s Obelixem,
    jelikož na to mám postavu.
  • 00:08:02 -Na místním rybníku se pro změnu
    koná tradiční klání
  • 00:08:04 o nejkrásnější plavidlo,
    takzvaná Neckyáda.
  • 00:08:08 -A přímo nad obcí se tyčí
    nejvyšší vrch Konicka, že?
  • 00:08:11 -Přesně tak! Jmenuje se Babylon
  • 00:08:12 a dosahuje do výšky 676 metrů
    nad mořem.
  • 00:08:19 V nedaleké Konici bys pro změnu
    našel zámeček
  • 00:08:21 s největší sbírkou seker na světě
    a s Muzeem řemesel.
  • 00:08:25 -To si ale už musíme nechat
    na příště.
  • 00:08:27 -Máš pravdu, teď už nás čekají
    ve Hvozdu.
  • 00:08:34 Největším bohatstvím obce
  • 00:08:35 je panenská příroda,
    která ji obklopuje,
  • 00:08:39 a právě ta sem před 15 lety
    přilákala z Prahy manžele Hrbkovy.
  • 00:08:43 Nejdřív začali chovat slepice,
    pak přešli na kozy a krávy.
  • 00:08:48 Teď z jejich mléka vyrábějí
    desítky produktů
  • 00:08:50 a krom toho radí začínajícím
    farmářům,
  • 00:08:52 jak mají efektivně hospodařit.
  • 00:08:56 -Podnikali jsme kousek za Prahou,
  • 00:08:57 měli jsme takovou síť obchodů
    a hospůdek a vináren,
  • 00:09:01 tak jsme asi po 5 letech
    šílený dřiny řekli:
  • 00:09:04 "Dobře, tak si dáme pauzu."
    A projeli jsme celou Moravu.
  • 00:09:08 -Blanka řekla: "Tam na tý Moravě
    je tak krásně!"
  • 00:09:11 A já jsem říkal: "Výborně!"
  • 00:09:12 A do 3 dnů jsme měli na Moravě
    barák.
  • 00:09:15 -Blanka, coby vnučka největšího
    pražského zahradníka
  • 00:09:18 a pravnučka zámecké kuchařky,
  • 00:09:20 měla k půdě a potravinářské výrobě
    blízko.
  • 00:09:23 -A Ivan je zase evidentně
    mužem činu.
  • 00:09:25 -Aby ne, Pepo, vždyť sloužil
    20 let v armádě!
  • 00:09:28 Ani jeden z nich ale neměl
    představu,
  • 00:09:30 čemu se budou na venkově věnovat.
  • 00:09:34 -Já jsem jel do Prostějova
    něco zařídit
  • 00:09:35 a vidím tam ceduli:
    "Prodáme slepice, kus za 20 korun."
  • 00:09:39 Naložil jsem to do auta,
    přivezl to domů a říkám:
  • 00:09:42 "Mámo, my budeme velkopodnikatelé
    ve slepicích!"
  • 00:09:46 Ta na to koukala a říká:
    "A ty víš, co se s tím dělá?"
  • 00:09:48 Já říkám: "Ne."
  • 00:09:51 Ale na půdě jsem našel takovou
    knížečku Rádce mladých Svišťů
  • 00:09:55 a tam to bylo všechno.
  • 00:09:56 -Ke slepicím postupně přibyly
  • 00:09:58 perličky, ovce, husy
    a další zvířata,
  • 00:10:00 takže stavení přestalo stačit.
  • 00:10:03 -A tak se přestěhovali do Hvozdu.
  • 00:10:05 -Ano. Objevili tu statek
    s několika hektary pozemků,
  • 00:10:08 jenže Ivan tehdy začal pracovat
  • 00:10:10 na zemědělském učilišti
    v Prostějově
  • 00:10:12 a Blanka zůstala na celé
    hospodářství sama,
  • 00:10:15 proto chov zredukovali.
  • 00:10:18 -Bylo rozumnější věnovat se
    jenom tomu,
  • 00:10:19 co má stejnej způsob chovu,
  • 00:10:21 takže proto zůstaly ty kozy
    a krávy.
  • 00:10:23 -Tohle je Rohatice malá.
  • 00:10:26 Pak je tady Líza, Lama, Ouško,
    Šedivka.
  • 00:10:29 -Barčo, táta říkal, že kozy
    jsou větší potvory,
  • 00:10:33 než krávy nebo ovce. Proč?
  • 00:10:35 -Je to ďáblovo stvoření.
    Když utečou, tak na starostovo,
  • 00:10:38 sežerou to, co bylo nejdražší,
  • 00:10:40 a pak si teprv všimnou,
    že dole je tráva.
  • 00:10:43 -Chodí rády na dojení samy,
    nebo jste je to musely naučit?
  • 00:10:46 -Samy. Maj tam šrot.
    -Jasně, ony jdou na žrádlo!
  • 00:10:49 Jak se jmenuje tahleta?
    -Rohatice velká.
  • 00:10:51 -Jo to je ta Rohatice velká!
    -Ano.
  • 00:10:52 -Hele, Rohatice, uklidni se, jo?
    -Hodná! Hodná!
  • 00:10:55 -Tak je hodná koza! Koza! Koza!
    No vidíš, Rohatice, že to jde!
  • 00:11:00 Nadojené mléko se scedí a při
    65 stupních půl hodiny pasteruje.
  • 00:11:04 -A zbaví se tedy všech
    mikroorganismů.
  • 00:11:07 -Ano. A ty, které v něm
    potřebujeme,
  • 00:11:09 do něj vrátíme s mlékárenskou
    kulturou.
  • 00:11:11 Pak přidáme syřidlo a za tři čtvrtě
    hodiny můžeme krájet a vybírat.
  • 00:11:17 -Tak, teď to rukou upěchujem,
    ona zatím bude odkapávat,
  • 00:11:21 a my zbytek naplníme do koleček.
  • 00:11:24 -To už rovnou pěchuji?
    -Ano.
  • 00:11:26 -Té syrovátky je hodně.
    Ono se to nezdá.
  • 00:11:28 -Ano. A teď si to zalisujem.
  • 00:11:30 -Jé, to je ale hezký závaží!
  • 00:11:32 Z čeho to je?
    -Z betonu.
  • 00:11:34 -Takže betonová myš se nám teď
    o ten sýr postará? -Ano.
  • 00:11:36 -A tyhle sýry se, Iveto, dají jíst
    už takhle čerstvé?
  • 00:11:40 -Samozřejmě, ale některé z nich
    Blanka ještě dál zpracovává.
  • 00:11:43 Sama vymýšlí příchutě.
  • 00:11:46 -Jsou to sýry takzvaně afinované.
  • 00:11:49 Zrají pod bylinkama, pod kořením,
  • 00:11:52 a ta chuť v průběhu toho zrání
    v podstatě přechází i do toho sýra.
  • 00:11:58 -Tady na tom sýru je co?
    -To je šalvěj.
  • 00:12:01 Tenhleten je dělanej s dobromyslí.
  • 00:12:04 Pak je tady třeba sýr, který zrál
  • 00:12:07 pod pampeliškovým sirupem
    a mandlemi.
  • 00:12:12 -Tak Blani, vy jste tady pro mě
    přichystala ochutnávku.
  • 00:12:14 Co tu všechno máme?
  • 00:12:15 -No, máme kozí tvaroh, úplně čistej,
  • 00:12:18 a pak se z něj vyráběj
    takzvaný kozáčky.
  • 00:12:21 A k tomu máme mátové želé.
    -Ale, Blanko, to je hodně dobrý!
  • 00:12:25 To je zajímavá chuť! Ale vážně!
  • 00:12:27 V současné době dělají Hrbkovi
    zhruba 20 produktů z kozího mléka
  • 00:12:30 a stejný počet z kravského,
    včetně másla.
  • 00:12:34 -Ivetko, tak teď máme smetanu
    zpasterovanou, vychlazenou,
  • 00:12:38 máme ji zaočkovanou těma mléčnejma
    bakteriema zase,
  • 00:12:43 no a na to vlastní stlučení
  • 00:12:44 použijeme klasickej kuchyňskej
    šlehač.
  • 00:12:49 -Stloukání másla prý bývalo
    doslova obřadem.
  • 00:12:51 -To ano. Hospodyně dokonce věřily,
  • 00:12:53 že se jim zlé síly snaží
    dílo překazit.
  • 00:12:56 -Na Hané se třeba říkalo,
  • 00:12:58 že je potřeba dát pod máselnici
    hřeben.
  • 00:13:02 -Proč?
  • 00:13:03 -Čarodějnice bude počítat,
    kolik má ten hřeben zubů
  • 00:13:06 a mezitím selka stluče.
  • 00:13:09 -Ivane, vypadá to, že jsem vám
    to máslo neuhranula.
  • 00:13:11 Asi je hotové.
    -Určitě je hotové.
  • 00:13:14 Tady vidíme, jak se nám krásně
    oddělilo od sebe máslo,
  • 00:13:19 teda mléčný tuk, a podmáslí.
  • 00:13:22 -Za své produkty posbírali Hrbkovi
    nejednu cenu,
  • 00:13:24 jejich kozí máslo se dokonce
    stalo biopotravinou roku 2012.
  • 00:13:30 -Ve vsi prý už za první republiky
    fungovala mlékárna,
  • 00:13:32 vyhlášená široko daleko.
    Je to tak, Iveto?
  • 00:13:35 -Je, Pepo. A pak ji nahradila
    neméně dobrá pekárna.
  • 00:13:38 Zajímavostí tu ale najdeš dost
    i dnes.
  • 00:13:45 -Pokud vím, tak se Hvozd pyšní
    dlouhou historií.
  • 00:13:48 -Ano, do zemských desek byl zapsán
    už v roce 1275.
  • 00:13:52 -V obci Hvozd máme kapličku
    zasvěcenou sv. Václavovi
  • 00:13:55 a vždy na svátek sv. Václava,
    28. září, se tady koná pouť
  • 00:14:00 a zároveň Mše svatá.
  • 00:14:01 -Vesnice se může pochlubit
    taky krásným historickým klapáčem.
  • 00:14:05 Jeho nynější majitelé by v něm
    chtěli vybudovat mlynářské muzeum.
  • 00:14:10 -V 16. století už na tomto místě
    stál mlýn.
  • 00:14:13 Teď se nacházíme v mlýnici,
  • 00:14:14 kde se nám dochovalo
    téměř kompletní vybavení.
  • 00:14:18 Tady ta mlýnská hranice
    je z roku 1853.
  • 00:14:23 -Říká se, Iveto, že v okolních
    lesích,
  • 00:14:24 podle nichž Hvozd dostal jméno,
    straší.
  • 00:14:27 -Ale jdi, Pepo!
  • 00:14:29 Tam bys mohl narazit
    leda tak na vílu Pilávku,
  • 00:14:32 kterou prý lesní bytosti
    za její pýchu proměnily v kámen.
  • 00:14:36 -Jednou do roka, o Filipojakubské
    noci, víla obživne,
  • 00:14:39 z měsíčního paprsku stvoří
    prstýnek, ten vloží do studánky.
  • 00:14:43 No, a pokud by se někdo odvážný
    našel a ten prstýnek jí nasadil,
  • 00:14:47 tak ji vysvobodí.
  • 00:14:48 -Takže šanci budu mít
    až příští rok.
  • 00:14:50 -Ano, konkrétně v noci
    z 30. dubna na 1. května.
  • 00:14:54 Teď si ale po vzoru pravěkých lidí
  • 00:14:56 můžeme vyzkoušet sílu takzvané
    průchodnice.
  • 00:15:00 Prý tudy procházeli do jiných světů
    a očišťovali se od všeho zlého.
  • 00:15:06 -Je to vlastně skála,
    která má 3 takové průchody.
  • 00:15:08 Pravěcí lidé tyto průchody
    používali k různým rituálům.
  • 00:15:12 -Tak se jdeme podívat,
    jestli měli pravdu.
  • 00:15:14 Zkusíme projít
    a co to s námi udělá.
  • 00:15:17 Jaký jste měl z toho průchodu
    pocit?
  • 00:15:19 -No dobrej! Cítil jsem takový
    teplo na koncu.
  • 00:15:22 -A teď je tu otázka, jestli jsme
    šli tím správným směrem.
  • 00:15:25 -A ještě tím správným průchodem
    taky.
  • 00:15:27 -Ano, jako ti pravěcí lidé.
    Třeba jsme šli opačně. -Opačně.
  • 00:15:30 -Jisté je ale, Iveto, jedno,
    teď míříme na Zlínsko!
  • 00:15:36 Zlínsko je krajem architektonických
    paradoxů.
  • 00:15:38 Zdobí ho valašské dřevěnice,
    secesní skvosty Luhačovic,
  • 00:15:42 nebo funkcionalistické stavby
    Zlína.
  • 00:15:45 Kromě toho se v kraji prolínají
    zvyky a tradice 3 kultur-
  • 00:15:48 Valašska, Hané a Slovácka.
  • 00:15:52 Snad proto se tu daří
    i tradičním řemeslům.
  • 00:15:56 Jedním z nich je bednářství,
  • 00:15:58 které ve Vlachovicích po vzoru
    svého pradědečka
  • 00:16:00 provozuje Josef Fryzelka.
  • 00:16:02 Při výrobě sudů nebo dřevěných kádí
    využívá jak moderní technologie,
  • 00:16:06 tak i tradiční postupy,
    zděděné po předcích.
  • 00:16:09 A jen tak mimochodem,
  • 00:16:11 pyšní se oceněním Mistr tradiční
    rukodělné výroby Zlínského kraje.
  • 00:16:17 -Můj praděda roku 1928
    si udělal výuční list,
  • 00:16:20 pak pokračoval můj otec se strýcem.
  • 00:16:23 Potom jsem byl já a teď jsou
    synové moji,
  • 00:16:25 kteří jsou 4. generace.
  • 00:16:27 -Ve stodole přestavěné na dílnu
    se otáčí celkem 8 lidí
  • 00:16:30 a skoro všichni jsou příbuzní.
  • 00:16:32 -Bednáři rádi pracují
    s dubovým dřevem, viď?
  • 00:16:35 -Ano, Iveto. Josef ale používá
    i jiné,
  • 00:16:38 třeba vinaři si oblíbili akát.
  • 00:16:41 -Obsahuje třísloviny.
  • 00:16:42 V novém sudě z akátu
    je už skoro za rok dobré víno.
  • 00:16:45 Podmínka je těžba. Jedině v zimě,
    to je mrtvé dřevo, bez mízy,
  • 00:16:48 krásně se hobluje.
  • 00:16:50 -Materiál musí 2 roky přirozeně
    vysychat,
  • 00:16:52 pak se opracované kusy,
    takzvané dužiny,
  • 00:16:55 poskládají a stáhnou obručemi.
    -A těch je potřeba kolik, Pepo?
  • 00:16:59 -Záleží na velikosti sudu.
    Třeba na tenhle 600litrový osm.
  • 00:17:04 -Ty obruče musejí být dobře utáhlé.
  • 00:17:07 Tak, to je hotové.
  • 00:17:09 A můžeme ho dát ke kotli do ohně.
  • 00:17:11 -A to se dělá proto,
  • 00:17:13 že se za pomoci tepla a vody
    dužiny snáze ohýbají?
  • 00:17:15 -Ano. Někteří výrobci je nahřívají
    a máčí a jiní rovnou vaří.
  • 00:17:20 Pak přicházejí ke slovu stahováky
    a bednářská kladiva.
  • 00:17:24 Fakt to může prasknout?
    -Ano, může.
  • 00:17:27 Točte! Točte! Točte!
  • 00:17:30 Takže s rozumem a citem.
    Raz, dva vždycky, jo?
  • 00:17:34 Ránu!
    -Jako eště víc, jo?
  • 00:17:40 -Znovuprohřátím zbytečná vlhkost
    z toho odejde
  • 00:17:44 a hlavně umrtví to dřevo,
    aby zůstalo v tom tvaru.
  • 00:17:47 -Během natáčení u vinařů
    jsme narazili na barikové sudy.
  • 00:17:49 Dělají je tady taky?
  • 00:17:51 -Ano, už od poloviny 90. let.
    Jsou dubové a uvnitř se vypalují.
  • 00:17:56 Díky vrstvě spáleného dřeva
  • 00:17:57 se do nápoje uvolňují aromatické
    látky,
  • 00:18:00 které pak ovlivňují jeho chuť.
  • 00:18:03 -Děláme sudy tímto systémem,
    na whisku, na calvados, na rum.
  • 00:18:07 Od 100 litrů musí být až centimetr
    minimálně spáleného uhlu,
  • 00:18:10 protože ten uhel dělá ty chuťové
    vlastnosti těch výrobků.
  • 00:18:14 -Náš sortiment je vlastně
  • 00:18:16 od dřevěných sudů oválných,
    kulatých, vany,
  • 00:18:19 a potom ještě troky na prasa,
    taková rarita.
  • 00:18:23 Děláme jich tak 10 do roka.
  • 00:18:24 -Takže ještě ty zabíjačky
    na vesnici pořád se dělaj?
  • 00:18:26 -Ještě je lidi berou, ano.
  • 00:18:28 -Třeba tahle obří káď má objem
    přes 2 kubíky
  • 00:18:31 a na Slovensku v ní bude zrát
    medovina.
  • 00:18:34 -A to mi, Pepo, připomíná,
  • 00:18:35 že jsi mi sliboval návštěvu
    u včelaře.
  • 00:18:37 -Za chvíli za ním vyrazíme,
  • 00:18:39 nejdřív se ale porozhlédneme
    po vsi.
  • 00:18:44 První písemná zmínka o Vlachovicích
    pochází z roku 1261,
  • 00:18:48 ovšem lidé tu žili už dávno
    před naším letopočtem.
  • 00:18:51 -Velmi významné nálezy jsou
    z doby popelnicových polí,
  • 00:18:55 kdy zde byla významná lokalita,
    dá se říci evropská,
  • 00:18:58 kdy se nalezlo více než 300 hrobů.
  • 00:19:00 -Dominantou vsi je kostel
    sv. Michaela archanděla.
  • 00:19:03 V části Vrbětice mají zase
  • 00:19:05 klasickou roubenou zvonici
    z 19. století.
  • 00:19:09 -Pro region jsou typické
    i sušírny ovoce.
  • 00:19:11 Stojí nějaká i tady?
  • 00:19:13 -Ano. Napočítala bys jich tu
    hned osm
  • 00:19:15 a čtyři jsou pořád v provozu.
  • 00:19:18 -Ta sušírna je rozdělená
    na tři části.
  • 00:19:20 Teďka jsme přebírali,
    to je samotná sušící komora,
  • 00:19:22 a potom je část, kde se přikládá.
  • 00:19:24 Je tam postavená pec, zahřívá
    tu samotnou sušící komoru
  • 00:19:28 a klasickým způsobem vysušuje
    buďto ovoce, anebo byliny.
  • 00:19:32 -Iniciátorem jejího znovuzprovonění
    bylo sdružení Dokopy,
  • 00:19:35 které vzniklo před 9 lety.
  • 00:19:38 -Jeho členové prý taky založili
    sad původních odrůd ovoce.
  • 00:19:41 -Ano, Iveto, a navíc iniciovali
    vznik muzea
  • 00:19:44 a udržují při životě místní
    tradice, včetně lidových krojů.
  • 00:19:48 -Každá ta oblast vlastně
    má svoje specifické zbarvení
  • 00:19:52 i svoje specifické výšivky.
  • 00:19:54 Lišilo se to třeba jenom
    v maličkostech,
  • 00:19:56 že máme vínovou kordulku.
  • 00:19:58 A protože jsme spojeni nějak
    se Zálesím,
  • 00:20:01 tak máme i světlý
    i modrotiskový firtušek.
  • 00:20:06 -Nazvali tu jejich organizaci
    Dokopy.
  • 00:20:07 Mně by se strašně líbilo,
    kdyby to jako dokopy fungovalo:
  • 00:20:11 zájmové skupiny, různého věku
    skupiny.
  • 00:20:14 -Do souboru Dokopjánek
    chodí kolem 40 dětí.
  • 00:20:17 Tančí, zpívají a věnují se
    starým řemeslům.
  • 00:20:20 Nás už ale teď čeká slíbená
    návštěva
  • 00:20:22 u jednoho vyhlášeného včelaře.
  • 00:20:28 Chráněnou krajinnou oblast
    Bílé Karpaty
  • 00:20:30 najdete na seznamu biosférických
    rezervací UNESCO.
  • 00:20:33 Jde o krajinu s nejvyšší pestrostí
    a četností orchidejí
  • 00:20:36 ve střední Evropě.
  • 00:20:38 A právě kvůli panenské přírodě
  • 00:20:40 je tato lokalita rájem včel
    a včelařů.
  • 00:20:43 Já se, na rozdíl od Karla Kolínka
    z Nedašova,
  • 00:20:45 včelaření věnuji jen o víkendech,
  • 00:20:47 a tak se rád od profesionála
    něco přiučím.
  • 00:20:50 -Už můj praděda včelařil v klátech,
    to jsou vlastně vydlabané kmeny,
  • 00:20:54 potom děda.
  • 00:20:56 No, můj táta už začal dávat včely
    do úlu postupně,
  • 00:21:00 no a já už mám vlastně
    moderní úly.
  • 00:21:03 -V okolí Nedašova má Karel
    na 150 včelstev.
  • 00:21:06 -Páni, to se musí pořádně ohánět!
    Ale ta sladká odměna za to stojí.
  • 00:21:11 -No, med u něj, Iveto,
    možná překvapivě, nehraje prim.
  • 00:21:14 Kráčí ve šlépějích svého táty,
    kterému se říkalo pylový král.
  • 00:21:19 -Stěžejní produkt je pyl perga.
  • 00:21:21 To je vnitřek buněk, kde včely
    udusají pyl,
  • 00:21:24 naducají ho hlavičkama do buněk,
    přidají tam ještě nějakou sladinu
  • 00:21:29 a projde tam ten pyl fermentací,
  • 00:21:31 takže to lidské tělo vytáhne
    z toho pylu maximum.
  • 00:21:34 -Tak to slyším poprvé,
    že se z úlu bere i pyl!
  • 00:21:37 A co se z něj dělá, Pepo?
  • 00:21:39 -Rovnou se jí. Pomáhá třeba
    při rekonvalescenci po operacích
  • 00:21:42 a taky uklidňuje nervy.
  • 00:21:45 -Vždycky jsem si myslela,
  • 00:21:46 že nejcennějším včelím produktem
    je mateří kašička.
  • 00:21:49 -Ta je přímo elixírem mládí.
  • 00:21:51 Je ale především určena
    pro nejdůležitější včelu v úlu.
  • 00:21:56 Kdepak se ta matička potuluje?
    -Tady je.
  • 00:21:58 -Ta je teda nádherná, tahleta!
    -Ano. Ano.
  • 00:22:01 -Je hodně naducaná.
  • 00:22:02 -Matka naklade denně zhruba
    2000 vajíček,
  • 00:22:05 což je větší hmotnost,
    než ona sama váží.
  • 00:22:08 Takže včely ji musí neustále
    krmit mateří kašičkou.
  • 00:22:11 -Výměšek hltanových žláz mladých
    dělnic
  • 00:22:13 obsahuje množství bílkovin, cukrů
    a vitamínů.
  • 00:22:17 -A jak tenhle zázračný životabudič
    pomáhá nám?
  • 00:22:20 -Dodává energii, Iveto.
    Posiluje imunitní systém
  • 00:22:23 a hodí se i při kožních problémech,
    od ekzémů po lupénku.
  • 00:22:28 Navíc v těle srovnává hormony,
    proto si ho chválí hlavně ženy.
  • 00:22:32 -Používají to na podporu otěhotnění.
  • 00:22:34 Říkaly, že byly na umělém
    oplodnění, už neví co,
  • 00:22:37 takže hledají na internetu
    a našly tam naši mateří kašičku.
  • 00:22:41 Koupily, pak přišly,
    že už čekají miminko.
  • 00:22:43 -To je teda nádhera!
  • 00:22:45 -Ale neměli bychom zapomenout
    ani na med.
  • 00:22:47 -Ten Karel považuje za třešničku
    na dortu.
  • 00:22:49 -V naší oblasti míváme medy
    hodně husté.
  • 00:22:52 Česká norma je 18 procent vody,
    u nás míváme kolem 15.
  • 00:22:58 -Obyvatelky úlu ale nedají
    med zadarmo.
  • 00:23:00 Pochlub se, Pepo, kolik žihadel
    jste dostali?
  • 00:23:02 -Po jednom já i kameraman.
  • 00:23:04 Mimochodem, Iveto, víš, že včelí
    jed má stejné složení,
  • 00:23:06 jako chřestýší, jen je ho míň?
  • 00:23:09 -To mi snad ani neříkej!
  • 00:23:11 Spíš mi vysvětli,
    co provádíš s tou vidličkou?
  • 00:23:14 -Snažím se plástve odvíčkovat.
  • 00:23:16 -Včelaři z toho obvykle dělají
    medovinu,
  • 00:23:18 my z toho děláme přímo produkt.
  • 00:23:20 Medová víčka, ta vrstvička vosku,
  • 00:23:23 obsahuje mimo vosku ještě propolis
    a různé další látky včelí.
  • 00:23:28 Když to člověk žvýká,
    tak se uvolňují dutiny.
  • 00:23:31 -No, medomet už je skoro plnej.
  • 00:23:33 Chybí tam teda tenhle jeden plást
    a za chviličku má vytočeno.
  • 00:23:38 -Do této nádoby jde po vytočení med
    a tady ho nechávám týden zhruba.
  • 00:23:41 Tady ten med čeří, to znamená,
    bublinky jdou nahoru,
  • 00:23:45 takže ve sklenici je míň pěny,
    než kdybysme to plnili hned.
  • 00:23:49 -Na to ovšem dojde jen v roce,
    kdy je medu hodně,
  • 00:23:51 jinak včelstvo všechen spotřebuje
    během zimy,
  • 00:23:54 aby na jaře mohla vylétnout
    nová generace.
  • 00:23:57 My teď ale popolétneme,
    tedy spíš popojdeme, dál.
  • 00:24:03 Tipni si, Iveto, kolik je mezi
    1400 obyvateli Nedašova
  • 00:24:06 Nováků nebo Fojtíků?
  • 00:24:08 -No, hádala bych, že některé
    z těchto příjmení má každý desátý.
  • 00:24:13 -Přidej! Jedna třetina místních
    jsou Nováci, druhá Fojtíci
  • 00:24:16 a ta poslední zbývá na ostatní.
  • 00:24:19 -Kdybyste přišli do dědiny
    a zeptali se na Nováka Jana,
  • 00:24:21 určitě jich tady bude
    minimálně 15,
  • 00:24:24 takže každý má přízvisko.
  • 00:24:27 Konkrétně když to bude na mňa,
    po mamince Slabych.
  • 00:24:30 -Pokud vím, Pepo, tak Nedašov
    je proslulý hlavně tím,
  • 00:24:33 že tam při životě udržují
    lidové zvyky a řemesla.
  • 00:24:36 -Máš pravdu. Věnuje se jim
    soubor Závršan.
  • 00:24:40 -Začal to můj strýc, v roce 1948
    založil krúžek Závršan Nedašov.
  • 00:24:46 My sa snažíme dodržovat hlavně
    ty pracovní ukázky.
  • 00:24:51 Zpracovávání lnu, konopí, vlny,
    strúhání světidel.
  • 00:24:55 Po našem světidla, jinak možná
    ve světě známější lúče,
  • 00:24:59 a to bylo jediné svícení
    v chalupě ještě před tím,
  • 00:25:04 než byla svíčka a petrolej.
  • 00:25:07 -My jsme taková aktivní obec,
  • 00:25:09 tak jsme se hlásili párkrát
    do soutěže Vesnice roku
  • 00:25:11 a díky Závršanu jsme získali
    modrou stuhu.
  • 00:25:13 Veliká akce je živý Betlém.
  • 00:25:15 Bývá živé jezulátko a je to taková
    krásná, ta vánoční pohoda.
  • 00:25:20 -Hm, tak to by stálo za to,
    tam vyrazit.
  • 00:25:22 -Hezké je ale i okolí Nedašova
    s řadou přírodních rezervací.
  • 00:25:26 A co by kamenem dohodil
  • 00:25:28 je to odtud taky ke slovenským
    sousedům.
  • 00:25:30 -K nim už se ale, přátelé,
    budete muset vypravit sami.
  • 00:25:34 -Naše letní toulky po venkově
    totiž končí.
  • 00:25:36 -Tak se mějte krásně
  • 00:25:38 a při svých cestách po zemích
    českých nespěchejte,
  • 00:25:41 ale pozorně se dívejte kolem sebe.
  • 00:25:43 -Byla by škoda přehlédnout
    stopy mistrů,
  • 00:25:45 kteří formovali nebo právě tvoří
    náš svět.
  • 00:25:48 -Na viděnou někdy příště!
  • 00:25:52 Skryté titulky: Barbora Valentová
    Česká televize 2017

Související