iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
14. 7. 2017
19:25 na ČT1

1 2 3 4 5

7 hlasů
16001
zhlédnutí

Toulavá kamera na venkově

Trutnovsko a Šumpersko

Mladé Buky: koupelnové předložky — Horní Kalná: sochy z bronzu — Velké Losiny: čokoládové pralinky — Maršíkov: pálenka z jeřabin

27 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...
odkaz na video zhasnout pomoc zvukový popis

Toulavá kamera na venkově - Trutnovsko a Šumpersko

  • 00:00:19 Co má slavný výtvarník světového
    formátu Luigi Colani společného
  • 00:00:23 s českými koupelnovými předložkami?
  • 00:00:26 To se dozvíme na Trutnovsku.
  • 00:00:28 A taky se tam vydáme do umělecké
    slévárny,
  • 00:00:30 v níž se zrodila řada soch
    Olbrama Zoubka.
  • 00:00:34 Krom toho tam dokáží vykouzlit
    i vašeho bronzového dvojníka.
  • 00:00:38 Teda vy tu děláte psí kusy!
  • 00:00:39 Že byste byli schopni zalít
    do bronzu i mě?
  • 00:00:41 -Udělali bysme jednu polovinu,
    pak druhou polovinu,
  • 00:00:43 vyloupli bysme vás,
  • 00:00:46 a pak už to je běžný,
    jako každá jiná socha.
  • 00:00:49 -Na Šumpersku zase ochutnáme
    pálenku z horských rozinek
  • 00:00:52 a namícháme likér z 15 bylin.
  • 00:00:55 Zavítáme taky do jednoho
    čokoládového království.
  • 00:00:57 Co vám to připomíná?
  • 00:00:59 -Mně salát.
  • 00:01:00 -Já jsem nechtěl slyšet,
    že je krásná,
  • 00:01:01 ale nechtěl jsem slyšet,
    že to připomíná zelí, no.
  • 00:01:04 No, takže to je ta moje růže.
  • 00:01:06 -Vítejte při sledování
  • 00:01:07 druhého letního speciálu
    Toulavé kamery, přátelé!
  • 00:01:10 -Letos ho věnujeme především
    šikovným a tvůrčím lidem,
  • 00:01:13 jejichž zásluhou náš venkov žije.
  • 00:01:16 -Takže pozor...
    -Startujeme!
  • 00:01:22 -Trutnovsko láká návštěvníky
    četnými památkami.
  • 00:01:25 K rozvoji turismu ovšem přispívá
    i bezprostřední blízkost Krkonoš.
  • 00:01:29 Zdejší obyvatelé se živili
    tkalcovstvím.
  • 00:01:32 Ostatně přímo v Trutnově
    kdysi stávala
  • 00:01:34 největší přádelna lnu v Evropě
  • 00:01:37 a textilní průmysl hrál v kraji
    prim ještě ve 20. století.
  • 00:01:44 K zachování této tradice v regionu
  • 00:01:46 přispěl měrou vrchovatou
    Jiří Grund,
  • 00:01:49 za kterým jsme vyrazili sem,
    do Mladých Buků.
  • 00:01:51 I když nebýt jeho ženy Gražyny,
  • 00:01:53 kterou po pádu železné opony
    napadlo,
  • 00:01:56 že by mohli vyrábět koupelnové
    předložky,
  • 00:01:58 bůh ví, jak by to s jejich
    podnikáním dopadlo.
  • 00:02:01 Rčení "cherchez la femme"
  • 00:02:03 tedy v této rodině platí
    na 100 procent.
  • 00:02:07 -V socialistickém podniku
    jsme dělali dlouho
  • 00:02:09 a naprosto nás to deprimovalo,
  • 00:02:11 tak jsme přemýšleli, přemýšleli
  • 00:02:13 a manželka přinesla časopis Domov,
    kde bylo napsáno,
  • 00:02:16 že koupelnové předložky nejsou
    v České republice na trhu.
  • 00:02:21 -Tak, tady bych vám chtěla ukázat
    naše první koberečky.
  • 00:02:24 Vidíte, že ten povrch není hezký.
  • 00:02:27 -Ale tahle už je hezká!
    -No.
  • 00:02:29 -To si myslím, že s tou byste
    klidně prorazili i teď.
  • 00:02:32 -V tu dobu vznikalo taky spoustu
    soukromých obchodů.
  • 00:02:35 Když se dozvěděli o tom našem
    výrobku, tak začali k nám jezdit
  • 00:02:39 a brali zboží, nekoukali na barvu,
    nekoukali na design.
  • 00:02:44 -Ani se nedivím! Tehdy se podobné
    kousky daly sehnat jen v zahraničí.
  • 00:02:48 -A víš, Pepo, jak Grundovi
    začínali?
  • 00:02:50 Doma v ložnici na vypůjčeném
    stroji.
  • 00:02:53 -Manžel vytrvale u toho seděl,
    zkoušel,
  • 00:02:56 zkoušel tak dlouho, až mu z toho
    stroje vyšly první smyčky.
  • 00:02:59 -Já jsem i šil, manželka entlovala
    a řezala,
  • 00:03:03 kluci stříhali a dělali ty šablony.
  • 00:03:06 -Nejdřív své předložky zkoušeli
    prodávat v Holešovické tržnici,
  • 00:03:09 pak získali první větší zakázku
    od obchodního domu Kotva.
  • 00:03:14 -A ta nejspíš vedla k vybudování
    nových dílen.
  • 00:03:16 -Nejen ona, vyrábět podomácku
    totiž Grundovým zakázala hygiena,
  • 00:03:20 proto zariskovali, půjčili si
    peníze
  • 00:03:23 a v roce 1991 postavili továrnu.
  • 00:03:26 Krátce na to provoz rozšířili
    i do bývalé přádelny koudele.
  • 00:03:31 -Tohle se tady vyrábělo.
    Je to naskaná příze,
  • 00:03:34 která se používala na výrobu
    plachtovin, celtovin,
  • 00:03:37 anebo na vázání.
    To je zhruba rok výroby 1920.
  • 00:03:42 -Pro Jiřího Grunda staršího
    to prý byl návrat ke kořenům.
  • 00:03:44 -Ano. Právě tady totiž pracovali
    a seznámili se jeho rodiče.
  • 00:03:48 Teď tu kraluje syn,
  • 00:03:50 díky němuž znají bavlněné koberečky
    z rodinné továrny
  • 00:03:52 už i ve Spojených státech.
  • 00:03:55 -Když nám dáte fotografii,
    tak my vám ji ušijeme.
  • 00:03:57 Každá ta niť je vlastně pixelem
  • 00:03:59 a ten stroj dokáže ušít
    úplně cokoli.
  • 00:04:03 -Firma vyváží na všechny
    kontinenty.
  • 00:04:05 Jen loni opustilo její brány
    na 800000 koberečků.
  • 00:04:09 -A vyrábějí se výhradně strojově?
  • 00:04:11 -Tak vzniká asi 90 procent
    produkce.
  • 00:04:14 Luxusní kousky tu ale šijí ručně.
  • 00:04:16 Vzory navrhují třeba Blanka Matragi
    a Osmany Laffita.
  • 00:04:19 A navíc se Grundovým podařilo
    přemluvit ke spolupráci
  • 00:04:22 slavného Luigia Colaniho,
  • 00:04:24 který jim otevřel cestu
    do celého světa.
  • 00:04:28 -V Německu byl návrhářem
    20. století,
  • 00:04:31 takže je to velice výrazný pán.
  • 00:04:33 Je to nadčasové, ten design.
  • 00:04:35 Tyhle modely, co tu máme,
    se prodávají 10-15 roků
  • 00:04:38 a máme i nové modely. Úžasné!
  • 00:04:40 -A jak širokou škálu barev
    mají Grundovi
  • 00:04:42 při šití koberečků k dispozici?
  • 00:04:44 -Nakupují pouze takzvaný česanec
    ve 30 základních odstínech,
  • 00:04:48 ale protože mají vlastní přádelnu,
  • 00:04:50 mícháním vláken jich můžou získat
    až 150.
  • 00:04:55 -Princip toho stroje je,
  • 00:04:56 že jehla prošije tu netkanou
    textilii, vytvoří smyčku
  • 00:04:59 a nože dole tu smyčku rozříznou
    a vzniká tak vlastně vlas.
  • 00:05:03 Aby ten vlas držel a zároveň
    ta předložka se nesmekala,
  • 00:05:06 tak se potom opatřuje na latexovací
    lince latexem.
  • 00:05:11 -Koukám, Iveto, že i ručně dokážou
    vyšít složitější obrazce.
  • 00:05:14 -A budeš se možná divit, Pepo,
    jak snadno to jde.
  • 00:05:17 Vy šijete vlastně pořád rovně,
    -Pořád rovně.
  • 00:05:20 -ale tadyten papír vám vlastně
    zachycuje tu přízi,
  • 00:05:22 kterou nepotřebujete.
  • 00:05:24 Tak ukažte, tak já si k tomu sednu.
  • 00:05:26 -Snažte se na tu šlapku pomalejc.
    -Už to jede!
  • 00:05:29 Á, teď už vidím, že jsem ujela.
    A teď jsem nakřivo.
  • 00:05:34 -No, tak tady to je docela pěkný.
    -Že jo?
  • 00:05:36 Na začátku je to docela pěkný
  • 00:05:37 a tady jsem nějak divně
    zpanikařila.
  • 00:05:39 Tak tadyhleta předložka se asi
    na trh nedostane.
  • 00:05:41 Leda že ji tady budete mít
    na památku.
  • 00:05:43 -Když nám to podepíšete ještě...
    -Já vám ji ještě podepíšu, ano!
  • 00:05:47 -No, nevím, nevím, Iveto,
    já bych to asi raději nedělal.
  • 00:05:50 -Máš pravdu, Pepo. K chlubení
    tedy můj výtvor opravdu není.
  • 00:05:54 Nechám tedy marného snažení
    a vezmu tě na procházku vesnicí,
  • 00:05:58 v níž předci Grundových žili
    už v 19. století.
  • 00:06:05 Podle pověsti byly Mladé Buky
    založeny na počátku 11.věku,
  • 00:06:09 první písemná zmínka o nich je však
    o 300 let mladší.
  • 00:06:13 -Odhaduji, že to už stál
    i kostel sv. Kateřiny.
  • 00:06:16 -Ano, jen tehdy vypadal
    trochu jinak.
  • 00:06:19 -Je připomínán už někdy
    za Karla IV.
  • 00:06:21 Z té doby se zachovala tady ta část
    na půdorysu presbytáře,
  • 00:06:25 což je to kněžiště,
    to je ta nižší část vzadu.
  • 00:06:28 Je to křížová gotická klenba.
  • 00:06:31 -A co ta znetvořená tvář
    nad vchodem do zvonice?
  • 00:06:33 -Ta údajně připomíná tragickou smrt
    jednoho ze zedníků,
  • 00:06:36 který pracoval na její stavbě.
  • 00:06:39 Staletí přečkal i zvon Barbora
    z roku 1520
  • 00:06:42 a několik dalších památek.
  • 00:06:45 -Některé patrně připomínají obce,
  • 00:06:46 které se kolem nich kdysi
    rozprostíraly
  • 00:06:48 a zanikly po válce po odsunu
    německých obyvatel.
  • 00:06:52 -Ano, jako třeba tahle kaplička
    nebo můstek ze 16. století.
  • 00:06:57 Tady ta podivná stavbička za námi
    je co?
  • 00:06:59 -To už je obestavěná studánka
    kamenná
  • 00:07:02 a je to vlastně vyústění
    dědičné štoly Klinge.
  • 00:07:05 Je to právě jedna z těch památek,
  • 00:07:07 kterou tady fyzicky vidíte
    na tu hornickou činnost.
  • 00:07:11 -Předpokládám, Iveto, že těžba
    zlata byla pro místní
  • 00:07:13 hlavním zdrojem obživy.
  • 00:07:15 -Dlouho ano. Když pak skončila,
    žili z výroby textilu.
  • 00:07:19 -Mladé Buky byly také jedním
    z prvních míst u nás,
  • 00:07:21 kde se hrály pálkové sporty, že jo?
  • 00:07:23 -Správně, Pepo! Ty mě nepřestáváš
    překvapovat!
  • 00:07:27 -Bratři Hrabětovi, Aleš a Ivan
    Hrabě, což byli vlastně učitelé,
  • 00:07:30 sem přinesli tuhle hru z Holandska.
  • 00:07:32 Dokonce tu máme vlastně spoustu
    hráčů v reprezentaci softballové
  • 00:07:36 a máme tady samozřejmě
    i taková utkání,
  • 00:07:39 jako mistrovství Evropy
    ve slowpitchi.
  • 00:07:42 -Pokud mě paměť neklame, Iveto,
  • 00:07:44 nedaleko je Hrádeček s chalupou
    Václava Havla.
  • 00:07:46 -Vede kolem něj naučná stezka,
  • 00:07:48 a když se zatouláš
    až ke Zlatému potoku,
  • 00:07:50 můžeš zkusit rýžovat zlatinky.
    Prý se v něm nacházejí dodnes.
  • 00:07:57 Práci s kovem se věnuje
    i Pavel Horák z Horní Kalné,
  • 00:07:59 jen místo zlata taví bronz,
  • 00:08:02 ze kterého odlévá sochy doslova
    pro celý svět.
  • 00:08:06 Najdete je v Kanadě, v Mexiku,
    v Argentině, v Izraeli,
  • 00:08:09 v Indonésii, nebo třeba v Rusku.
  • 00:08:12 A jak se bývalý instalatér
    k tomuto krásnému řemeslu dostal?
  • 00:08:17 Víceméně náhodou, jak už to
    v životě chodí.
  • 00:08:20 -Údajně to celé začalo jedním
    melouchem. -Tak nějak, Pepo.
  • 00:08:23 Původně jel Pavel do Německa
    dělat topení.
  • 00:08:26 Známý ho tam ale zavedl
    do umělecké slévárny
  • 00:08:28 a byla z toho láska
    na první pohled.
  • 00:08:33 -S přestávkama jsme tam jezdili
    3 roky, no a tak jsem začal.
  • 00:08:36 A tak se mně to zalíbilo,
    že jsem oslovil švagra a bratra,
  • 00:08:39 no a začli jsme to dělat ve třech.
  • 00:08:42 -V době, kdy v Čechách slévárny
    krachovaly,
  • 00:08:44 to byl počin velmi riskantní.
  • 00:08:46 -Ano, ale pánové byli šikovní
    a navíc levnější, proto uspěli.
  • 00:08:51 Pavle, je něco, na co jste
    v poslední době obzvlášť pyšní?
  • 00:08:55 -Teď jsme dělali pomník veteránům
    z Afghánistánu do Londýna
  • 00:09:00 a odhalovala ho anglická královna.
  • 00:09:03 -Někde jsem se dočetla,
  • 00:09:04 že jste schopni udělat sochu
    i podle živého člověka. Je to tak?
  • 00:09:08 -Ano. To byl jeden z úspěšných
    boxerů.
  • 00:09:12 Nahoře jsme na něj naplácali sádru,
    pak jsme ho vyloupli...
  • 00:09:17 -To jsou mi věci!
    A jak to dělají dál?
  • 00:09:19 Používají metodu ztraceného vosku?
  • 00:09:21 Tou odlévali hroty šípů
    už staří Sumerové.
  • 00:09:24 -Přesně tak, Pepo! Dnes je ale
    postup přece jen trochu modernější.
  • 00:09:28 Nejprve se sádrová forma
    potře silikonem,
  • 00:09:31 do něhož se obtiskne každý detail.
  • 00:09:33 -Chcete si to vyzkoušet?
    -No ráda!
  • 00:09:35 Tak počkejte, ale to já si vezmu
    na sebe nějakou zástěru, že jo?
  • 00:09:38 Ježíš, to je věda! A ono to strašně
    rychle schne!
  • 00:09:41 -Hodně rychle!
    Mám vás zase vystřídat?
  • 00:09:43 -No spíš mi řekněte,
    jestli to dělám dobře.
  • 00:09:45 -Jo. -Jo?
    -Akorát rychlejc.
  • 00:09:48 -Heleďte se, Michale, jste lepší!
    Předávám vám to. Tak!
  • 00:09:51 Aby se měkký silikonový negativ
    nekroutil, fixuje se sádrou.
  • 00:09:55 -Jestli tomu dobře rozumím, Iveto,
  • 00:09:56 tak do něj se pak odlije
    voskový model?
  • 00:09:59 -Ano. A stejně, jako výsledná
    socha, i on musí být dutý.
  • 00:10:03 -Jak silný uděláme vosk,
    tak silný potom bude bronz.
  • 00:10:07 Normálně děláme kolem 4 milimetrů.
  • 00:10:10 -Řekněte mi, Vláďo, proč to děláte
    takhle piplavě?
  • 00:10:13 -Protože by se mohlo stát,
  • 00:10:14 že některý detaily by se zavřely
    a vznikla by tam vzduchová bublina.
  • 00:10:19 Proto se to dělá štětcem,
  • 00:10:20 tak, aby se to dostalo do všech
    detailů.
  • 00:10:23 -A co když přece jen některý
    vynechám?
  • 00:10:25 -Po vyloupnutí z formy
  • 00:10:26 se dají drobné nedostatky ještě
    odstranit a domodelovat.
  • 00:10:31 Co se nám to vyklubalo? Lvice!
    To je hezký!
  • 00:10:34 Já jsem ve znamení Lva,
    tak je to takové stylové.
  • 00:10:37 -A co se s tímto modelem děje dál?
  • 00:10:39 -Celý se ponoří do směsi sádry,
    antuky a vody
  • 00:10:42 a ta nateče i dovnitř.
  • 00:10:45 -Během 20 minut nebo půl hodiny
    to ztuhne.
  • 00:10:48 Potom se ta forma vezme
    a dá se do vysoušecí pece na týden.
  • 00:10:53 První dny má nízkou teplotu,
  • 00:10:55 jenom aby se ty formy ohřály
    a ten vosk aby vytekl.
  • 00:10:58 Po pár dnech se teplota zvýší
    až na 700 stupňů.
  • 00:11:03 -Aha, proto se mluví o ztraceném
    vosku! Ale co ty hadičky?
  • 00:11:07 -Jsou přece ze stejného materiálu,
    takže se v peci taky rozpustí.
  • 00:11:12 -Takže uvnitř v tý formě zůstanou
    všechny tyhlety kanálky,
  • 00:11:16 ale tím, že ten vosk odteče,
    tak je tam vzduch
  • 00:11:18 a my potom máme to dutý,
  • 00:11:20 tudíž pomocí tohoto tam nalejeme
    tekutý bronz.
  • 00:11:23 -Ale proč se ta forma zahřívá,
    i když je vosk pryč?
  • 00:11:26 -Aby dokonale vyschla, Pepo.
  • 00:11:28 Kdyby v ní zůstala voda,
  • 00:11:29 při lití žhavého bronzu by vzniklá
    pára způsobila explozi.
  • 00:11:34 -Tak, tohle je tavící pec.
  • 00:11:36 Tekutý bronz přeléváme do tohoto
    menšího
  • 00:11:39 a roznáší se to tak, jak se ty
    formy tady postaví.
  • 00:11:43 -Když potom vyndáte sochu
    z toho antukovo-sádrového kadlubu,
  • 00:11:48 tak vlastně je to skulptura,
    ze které jdou roury. Je to tak?
  • 00:11:52 -Ano. Přesně tak, jak to vidíte
    teď tady.
  • 00:11:55 -Takže vy potom ty roury musíte
    ořezat? -Ořezat.
  • 00:11:58 -Stejnou metodou v Kalné dělávali
    třeba i sochy Olbrama Zoubka.
  • 00:12:02 Jejich modely jsou ve skladech
    uloženy
  • 00:12:04 spolu se stovkami dalších prací,
  • 00:12:06 například se sedmimetrovým drakem,
    který putoval do Francie,
  • 00:12:10 nebo s okřídleným lvem pro pražský
    Klárov.
  • 00:12:13 -A přímo v Horní Kalné žádná
    jejich díla nejsou, Iveto?
  • 00:12:16 -Zatím ne, ale třeba jednou budou.
  • 00:12:22 Dlouhá léta lemovala Kalenský potok
    jedna vesnice,
  • 00:12:25 která byla v listinách poprvé
    zmíněna v polovině 14.věku.
  • 00:12:29 O 5 století později se ale úředně
    rozdělila na dvě,
  • 00:12:33 Dolní a Horní Kalnou.
  • 00:12:34 -Rozdělily se z důvodu
    změny majitele.
  • 00:12:38 Do dnešní doby máme společnej
    kostel, společnej hřbitov.
  • 00:12:42 -A jak vznikl ten trochu
    podivný název?
  • 00:12:44 -Po dešti potok vždycky zakalí
    jílovité a železité půdy,
  • 00:12:48 proto Kalná.
  • 00:12:50 Vendulo, žije tady jenom 350 lidí,
  • 00:12:53 ale je tu poměrně cvrkot,
    jak jsem se dozvěděla.
  • 00:12:55 -Jsou tady vlastně momentálně
    tři spolky - myslivci, hasiči
  • 00:12:58 a Aktivní Kaleňáci.
  • 00:13:00 -A ti hasiči mají docela dlouhou
    historii, viďte?
  • 00:13:03 -Ti vznikli v roce 1885
  • 00:13:05 a pořádají každý rok ples, pálení
    čarodějnic, děláme zvěřinové hody
  • 00:13:10 a letos už 9. rokem budeme pořádat
    i Hájenka Fest,
  • 00:13:15 což je festival místních kapel.
  • 00:13:18 -Prý se ve vsi těžily měděné rudy.
  • 00:13:19 -Ano, Pepo, až do 60. let minulého
    století.
  • 00:13:22 Vzpomínkou na tyhle časy
    jsou kladívka ve znaku obce.
  • 00:13:27 Dnes je ovšem její největší devizou
    okolní příroda,
  • 00:13:30 která láká k procházkám
    i cyklovýletům.
  • 00:13:34 -Tak v této chvíli se nacházíme
    v lokalitě Příčnice.
  • 00:13:37 Je zde krásný výhled na Krkonoše
  • 00:13:39 a zde vidíte cyklostezku,
    která vede až do Kuksu
  • 00:13:42 a na vodní nádrž Vestřev.
  • 00:13:45 -A v zimě můžou milovníci
    bílé stopy
  • 00:13:46 pro změnu vyrazit na upravené tratě
    na Černou horu.
  • 00:13:51 -Ale kdo by teď myslel na sníh,
    když sotva začalo léto!
  • 00:13:53 Proto vás zvu na severní Moravu.
  • 00:13:58 Šumpersko je vstupní branou
    do Jeseníků.
  • 00:14:00 Cesty odtud vedou k Červenohorskému
    sedlu, k Ramzové, Skřítku
  • 00:14:04 i k masivu Králického Sněžníku.
  • 00:14:07 Kdysi se v oblasti hodně pěstoval
    a zpracovával len,
  • 00:14:10 my ale budeme spíš ochutnávat
    plody ze sadů,
  • 00:14:13 kterých tu vždycky bývalo
    požehnaně.
  • 00:14:17 Když z Malé Vídně, jak se kdysi
    Šumperku přezdívalo,
  • 00:14:20 vyrazíte na sever,
  • 00:14:22 tak asi po 11 kilometrech přijedete
    do Velkých Losin.
  • 00:14:25 Cukrářka Jana Kašparová
  • 00:14:27 tady už 4. rokem podle vlastních
    receptur
  • 00:14:29 vyrábí čokoládové pralinky,
    ale ne ledajaké!
  • 00:14:32 Plní je tradičními surovinami,
    typickými pro zdejší kraj,
  • 00:14:36 třeba mákem.
  • 00:14:38 -Já jsem zabředla po babičce
    do nějakých knih a našla jsem tam,
  • 00:14:41 že v této oblasti byla jedna
    ze zajímavých surovin mák,
  • 00:14:45 tak jsme si řekli: "Tak my to
    prostě budem dávat do čokolády."
  • 00:14:47 A chytlo se to.
  • 00:14:49 To je v podstatě smetana, čokoláda,
    a pak se do toho přimíchává mák
  • 00:14:52 a je to ještě dochuceno rumem.
  • 00:14:54 -Hmm, to zní hodně lákavě, Pepo!
  • 00:14:56 A co Janu přivedlo
    právě k pralinkám?
  • 00:14:58 -Hledala produkt, kterým by
    doplnila
  • 00:15:00 pečení koláčů a zákusků, Iveto.
  • 00:15:02 Její život ovšem definitivně nabral
    nový směr poté,
  • 00:15:05 co vyhrála soutěž na dodávku
    dárkových bonboniér
  • 00:15:08 pro jednu banku.
  • 00:15:11 -Některé věci se neodmítají,
  • 00:15:12 takže ve velkém nadšení
    jsem zjistila,
  • 00:15:14 že ta realita je úplně jiná,
  • 00:15:15 že nemáme ani výrobní halu,
    ani materiál,
  • 00:15:17 ani v podstatě nic, ani temperovací
    stroj.
  • 00:15:19 -Finančně jí tehdy pomohla rodina
    a potřebné prostory poskytla obec.
  • 00:15:24 -My jsme nikdo tomu moc nerozuměl,
  • 00:15:25 a když nám dovezli temperovací
    stroj do místnosti, kde nebylo nic,
  • 00:15:28 ten pán se tenkrát tloukl do hlavy,
    že jsem se asi úplně zbláznila.
  • 00:15:32 -A kolik pralinek si banka
    tehdy vlastně objednala?
  • 00:15:35 -Nepředstavitelných 55000.
  • 00:15:38 Každý den jich musela Jana udělat
    2700.
  • 00:15:42 -Uf! Tak to se musela pěkně otáčet!
    Byla na to sama?
  • 00:15:45 -Kdepak! Pomohli jí 3 kamarádi,
    dnes už zaměstnává 12 lidí.
  • 00:15:50 -A to už tenkrát dávala do bonbónů
    vlastní náplně?
  • 00:15:53 -Ano, Iveto. Právě ony byly
    a dodnes jsou
  • 00:15:56 Janinou tajnou zbraní.
  • 00:15:58 -Které jdou nejvíc na dračku?
  • 00:15:59 -Chlapi mají rádi třeba chilli,
    dámy zase levanduli,
  • 00:16:03 ale k těm nejoblíbenějším patří
    povidlová a medová.
  • 00:16:07 -Letos si myslím,
    že jsem tak nastavená,
  • 00:16:08 jak na nějaké slané pralinky.
  • 00:16:10 Teďka jsem začala zkoušet
    růžovou sůl,
  • 00:16:12 která je jakoby vyprodukovaná
    z růžových růží.
  • 00:16:15 -Podmínkou úspěchu je pochopitelně
    i kvalitní čokoláda.
  • 00:16:19 Trvalo Janě dlouho, než našla
    tu pravou?
  • 00:16:21 -To si piš, Iveto!
    Vyzkoušela řadu dodavatelů,
  • 00:16:24 než natrefila na kakaovou hmotu,
  • 00:16:26 která krásně ladí s jejími
    náplněmi.
  • 00:16:30 Než se s ní ovšem začne pracovat,
    musí se takzvaně temperovat.
  • 00:16:33 -Musí mít ideálně kolem 45 stupňů
    ve vaně, kde se míchá, rozpouští,
  • 00:16:37 a potom jde do takového šneku,
    kde se ochlazuje
  • 00:16:40 a ta teplota by měla být někde
    mezi 28-31 stupni Celsia.
  • 00:16:44 -A k čemu je to vůbec dobré, Pepo?
  • 00:16:46 -Temperováním se změní struktura
    kakaového másla.
  • 00:16:49 Bonbóny jsou pak lesklé, tvrdé
    a křupavé.
  • 00:16:53 Takhle?
    -Taaak, výborně!
  • 00:16:56 -To se moc nepovedlo, co?
    -Půl pralinky.
  • 00:16:59 -No, takže ještě jednou, že jo,
    asi? -Necháme zase vytemperovat.
  • 00:17:03 -Vypadá to, že by z tebe byl zručný
    cukrář, Pepo.
  • 00:17:05 -No, taky mám šikovnou učitelku.
  • 00:17:07 Za své výtvory už získala
    nejedno ocenění,
  • 00:17:10 její sladkosti se pyšní
  • 00:17:11 třeba značkami Jesenický produkt
    nebo Výrobek Olomouckého kraje.
  • 00:17:16 Jak tyhlety lístečky děláte?
    -Uděláte si takovou kuličku,
  • 00:17:19 vždycky na ten základ
  • 00:17:20 jich potřebujete 7, 9, 12, 15
    těch jakoby lístečků.
  • 00:17:23 -Jo, takže já jich mám kolik?
    3, 6, 9, 12!
  • 00:17:28 -Zatlačit, a potom jakoby ztenčit
    ty jednotlivé kraje.
  • 00:17:31 -Tak dobrý, tak jdeme dál!
    -Vezmeme další.
  • 00:17:32 -Tak, teďko ty lístečky,
    ještě trošičku jim pomůžem.
  • 00:17:35 Docela to vypadá dobře.
    -Paráda!
  • 00:17:37 -Pěkné! To já jsem zatím dělala
    jen zkamenělou růži.
  • 00:17:41 -Vzpomínám si, Iveto, to bylo
    u vřídla v Karlových Varech.
  • 00:17:43 Věhlasné lázně ovšem mají i tady.
  • 00:17:48 Zvěsti o účincích losinských
    sirných pramenů
  • 00:17:51 se šířily od konce 16. století.
  • 00:17:53 -Pokud se nepletu,
  • 00:17:55 tak k lázeňské péči je ale začali
    používat až Žerotínové.
  • 00:17:59 -Ano, to bylo v roce 1620.
  • 00:18:01 -Sirná voda působí a vstřebává se
    přes kůži
  • 00:18:05 a ta síra velmi dobře ovlivňuje
    metabolismus.
  • 00:18:11 Teplota té vody je 36 stupňů
  • 00:18:13 a tím, že je teplá,
    dá se v této vodě cvičit,
  • 00:18:16 dá se v této vodě relaxovat.
  • 00:18:19 -Vedle areálu s historickými
    lázeňskými domy
  • 00:18:21 mají v obci nový termální park.
  • 00:18:24 -Ten často bývá i centrem
    společenského dění, viď?
  • 00:18:27 -To je pravda. Konají se tam třeba
    Velkolosinské svatojánské slavnosti
  • 00:18:31 nebo divadelní a filmový festival.
  • 00:18:34 -A zakončujeme v září 3. ročníkem,
  • 00:18:36 v letošním roce to je poslední
    víkend v září, Festivalem čokolády.
  • 00:18:40 -Obec byla založena německými
    kolonisty ve 13. století.
  • 00:18:43 Největší slávu ovšem zažila
    až za zmíněných pánů ze Žerotína.
  • 00:18:49 -Kdo by neznal arkádové nádvoří
    renesančního zámku
  • 00:18:52 nebo proslulou ruční papírnu?
  • 00:18:55 -Ta je vlastně v provozu dodnes
    a je to evropský unikát.
  • 00:18:58 Také kandiduje na seznam světového
    kulturního dědictví UNESCO.
  • 00:19:04 -Ano, kdysi jsem si tam
    taky zkoušela
  • 00:19:05 vyrobit vlastní list papíru.
    Vzpomínáš si, Pepo?
  • 00:19:08 -Samo sebou!
  • 00:19:09 Byl na něm vodotisk lva,
    kterého měli ve znaku Žerotínové.
  • 00:19:12 Mimochodem, tenhle rok zanechal
    výraznou stopu i v další obci,
  • 00:19:15 kam právě teď míříme.
  • 00:19:21 Traduje se, že trámy z původního
    kostela ve Velkých Losinách
  • 00:19:23 posloužily ke stavbě dvou menších
    dřevěných svatostánků.
  • 00:19:27 Jeden stojí v Žárové a druhý tady,
    v Maršíkově.
  • 00:19:30 My se ale nejdřív zastavíme
    v mlýně ze 16. století.
  • 00:19:34 Současný majitel, pan Richard Jašš,
    ho rekonstruuje,
  • 00:19:37 ale obilí už se tady nemele.
  • 00:19:39 Zato tu mění ovoce z okolních
    sadů a zahrad
  • 00:19:42 v destiláty, likéry, sirupy
    a mošty.
  • 00:19:45 -Já jsem přímo narozený zde,
    žil jsem ve Velkých Losinách,
  • 00:19:48 a ten mlýn se mi teda
    vždycky líbil.
  • 00:19:51 A koupil jsem ho v roce 2002,
    kdy jsem tady chtěl dělat muzeum.
  • 00:19:54 -Jenže muzeum na opravy mlýna
    nevydělá,
  • 00:19:56 a tak Richard dostal nápad.
  • 00:19:58 Inspirovalo ho ovoce,
  • 00:20:00 kterého bylo v okolí spousta
    a nikdo ho nezpracovával.
  • 00:20:04 -Jasně! Oblasti kolem řeky Desné
  • 00:20:05 se přece odjakživa říkalo
    severomoravská ovocná komora!
  • 00:20:10 Výroba kořalek všeho druhu
    tu má dlouhou tradici.
  • 00:20:14 -Právě! A tak bývalý učitel
    biologie a zeměpisu
  • 00:20:16 nastudoval potřebou literaturu
    a pustil se do pálení.
  • 00:20:20 -To je bývalá turbínovna.
    Tady dřív byla elektrárna,
  • 00:20:23 ale jelikož ten náhon
    je už zaniklý,
  • 00:20:26 tak my jsme tady udělali pálenici.
    Pak jsme udělali i moštárnu.
  • 00:20:29 -A z čeho vyrábějí nejvíc, Pepo?
  • 00:20:31 -Z jablek, Iveto,
    ročně jich zpracují až 50 tun.
  • 00:20:34 Víc než třetinu pak Richard promění
    v pálenku.
  • 00:20:38 -Chorvati tomu říkají
    "veselá mašina".
  • 00:20:40 Je to jednokotlová pálenice,
  • 00:20:42 která má vlastně kotel, kolonu
    a chladič.
  • 00:20:46 Ta kolona nám odloučí většinu vody
    z destilátu, z lihových par,
  • 00:20:50 a díky tomu napoprvé my vypálíme
  • 00:20:53 poměrně buketní
    a poměrně lihovitou kořalku.
  • 00:20:58 -Slyšela jsem, že krajovou
    specialitou
  • 00:20:59 je pálenka z jeřabin.
    Je to tak?
  • 00:21:03 -Je, Iveto. Místní je taky
    moc hezky nazývají-
  • 00:21:05 horské rozinky.
  • 00:21:07 -Málokdo ví, že sladká jeřabina
    jako taková, mutace ptačího jeřábu,
  • 00:21:12 pochází přímo z Jeseníku,
  • 00:21:14 a byla vlastně objevena
    úplně náhodně
  • 00:21:17 na počátku 19. století
    tady nedaleko, v Ostružné.
  • 00:21:21 -Podle pověsti údajně jako první
    ochutnal její plody místní pasáček.
  • 00:21:26 -Říká se to.
    A protože mu šmakovaly,
  • 00:21:28 přinesl je svému sedlákovi,
    který nelenil
  • 00:21:30 a stromek s lahodnými bobulemi
    rozmnožil.
  • 00:21:33 V Maršíkově jich každoročně
    zpracují na 2 tuny.
  • 00:21:37 -Ty plody vyluhujeme
    buďto v sušeném stavu,
  • 00:21:40 anebo v syrovém stavu, v lihu,
    a pak se vypálí.
  • 00:21:44 -Plody jeřábu obsahují
    velké množství vitamínu C,
  • 00:21:46 železo, jód a další zdraví
    prospěšné látky.
  • 00:21:51 Takže stopečka jeřabinky
    může zafungovat i coby medicínka,
  • 00:21:54 podobně, jako různé bylinkové
    šnapsy,
  • 00:21:56 které se v kraji dělají
    už od 19. století.
  • 00:22:00 -Přesně tak! Jejich příprava
    je ovšem hotovou alchymií.
  • 00:22:03 Třeba likér vyráběný
    pro Řád německých rytířů
  • 00:22:06 obsahuje 15 přísad.
  • 00:22:09 -Já jsem tam ještě nepřidal
    tedy plod badyánu,
  • 00:22:11 takže můžete tady nasypat
    135 gramů.
  • 00:22:16 -Tak, a co dál?
    -Hadího kořene se dává 120 gramů.
  • 00:22:21 -Zase jsem to trošku přehnal.
  • 00:22:23 Tak, a tady máme... Ono to trošičku
    vypadá jako chilli nitě.
  • 00:22:25 -No, je to íránský šafrán,
  • 00:22:28 taková jako noblesní záležitost
    celé té receptury.
  • 00:22:32 -A jak moc přesně ji Richard
    musí dodržovat? -Na gram, Iveto.
  • 00:22:35 I tak je chuť výsledného nápoje
    pokaždé maličko jiná.
  • 00:22:39 Obsah účinných látek v bylinkách
  • 00:22:41 se totiž liší podle místa,
    kde rostou.
  • 00:22:44 -Tento nápoj je udělaný tak,
  • 00:22:45 aby to bylo opravdu takové
    aperitivní nebo digestivní pití.
  • 00:22:50 -Je to takový trošičku ostřejší
    a ta hořkost je tam úplně úžasná.
  • 00:22:55 Richard neustále vymýšlí
    nové kombinace
  • 00:22:57 a inspiraci hledá i ve starých
    knihách.
  • 00:22:59 Momentálně ho třeba láká
    spojení ovoce s vanilkou.
  • 00:23:04 Nápoj by chtěl nechat zrát
    v dubových sudech,
  • 00:23:05 což by mu dodalo zvláštní aroma.
  • 00:23:08 -Hmm, tak to by, Pepo,
    mohl být zajímavý životabudič!
  • 00:23:11 -To určitě ano,
  • 00:23:12 já mám ale po degustaci
    jeho současných produktů
  • 00:23:15 energie na rozdávání, takže tě,
    Iveto, zvu na prohlídku vesnice.
  • 00:23:22 O největší perle Maršíkova
    už byla řeč,
  • 00:23:24 tou je kostelík sv. Michala
    z roku 1609.
  • 00:23:27 -A zmiňoval jsi taky, že byl
    postavený z použitého materiálu.
  • 00:23:32 -Kostel ve Velkých Losinách
    byl vyzdoben po způsobu 16.,
  • 00:23:37 možná 15. století.
  • 00:23:40 Zdi byly prkenné a některá z těchto
    prken se dochovala a byla použita
  • 00:23:45 právě při stavbě maršíkovského
    i žárovského kostelíka.
  • 00:23:52 Další zajímavostí kostelíka
    je dřevěná klenba v kněžišti.
  • 00:23:55 Klenba je zdobená kazetami,
  • 00:23:57 stejně tak i strop lodi je pokryt
    kazetami
  • 00:24:01 napodobujícími styl renesanční.
  • 00:24:05 -Obraz Nejsvětější Trojice pochází
    z poutního místa,
  • 00:24:07 které je kousek odtud, v lese.
  • 00:24:09 V roce 1717 tam manželka losinského
    zámeckého pána
  • 00:24:13 nechala vybudovat kapli.
  • 00:24:16 -Základním takovým středobodem
    toho poutního místa byl pramen,
  • 00:24:19 který se tady dodnes nachází.
  • 00:24:21 -Kaple padla za oběť josefínským
    reformám,
  • 00:24:23 místo však lidé navštěvovali dál.
  • 00:24:27 -A kdy tam vyrostl svatostánek
    nový?
  • 00:24:29 -To bylo až za panování Kleinů
    z Víznberka v polovině 19. století
  • 00:24:33 a poutě k němu se konají dodnes.
  • 00:24:36 -Společenský život začíná
    masopustním pochodem,
  • 00:24:40 nebo potom pravidelně pořádáme
    Maršíkovské olympijské hrátky,
  • 00:24:45 kde vlastně pětičlenná družstva
  • 00:24:46 soupeří v netradičních
    disciplínách.
  • 00:24:49 Třeba jsme měli vodní pólo,
    biatlon, lyžování,
  • 00:24:54 ale ono to jenom zdánlivě
    připomíná ty sporty.
  • 00:24:57 Je u toho ohromná legrace.
  • 00:24:58 -A dobrý důvod se do Maršíkova
    někdy vrátit.
  • 00:25:01 Dnes už ale náš společný čas
    vypršel.
  • 00:25:04 -Příště se zatouláme na Břeclavsko
    a Znojemsko.
  • 00:25:07 Mimo jiné vám představíme
    lahodný nápoj
  • 00:25:09 s podivným názvem koziňon.
  • 00:25:11 Dostal ho podle květů keře,
    které do vína přidávají
  • 00:25:14 a v kraji jim říkají kozičky.
    Tušíte, o které jde?
  • 00:25:18 -Pak si upečeme chleba, který sbírá
    na soutěžích vavříny.
  • 00:25:22 Naučíme se dělat ruční papír
    zdobený travou
  • 00:25:25 a na biofarmě připravíme pesto
    z česnekových květů.
  • 00:25:29 -Do té doby se mějte co nejlépe,
    přátelé,
  • 00:25:31 a při svých toulkách po zemích
    českých nespěchejte,
  • 00:25:34 ale pozorně se dívejte kolem sebe.
  • 00:25:37 -Byla by škoda přehlédnout
    stopy mistrů,
  • 00:25:39 kteří formovali nebo právě tvoří
    náš svět.
  • 00:25:42 -Na viděnou za týden!
  • 00:25:45 Skryté titulky: Barbora Valentová
    Česká televize 2017

Související