42 minut

20. června 2016

Obsah dílu

Bojovníci bez střechy — Chemická pomsta II — Inspirátor geniů

Části dílu

01:00
Bojovníci bez střechy
    Český svaz bojovníků za svobodu byl až donedávna nenápadnou organizací. Jeho smyslem bylo sdružovat válečné veterány a oběti koncentračních táborů a připomínat hrůzy druhé světové války. Činnost byla apolitická. To se začalo měnit v minulém roce. Teď jsme zjistili, že se ve svazu bojovníků dějí zvláštní obchodní transakce, které z kdysi bohaté organizace dělají nemajetnou. Natáčela reportérka Jana Neumannová.
    14:48
    Chemická pomsta II
      Skoro přesně před rokem jsme odvysílali reportáž o spáleném poli na Znojemsku. Vzrostlou pšenici těsně před sklizní polila herbicidem firma patřící Andreji Babišovi. Byl to způsob, jakým řešila obchodní spor s místním zemědělcem Bohumírem Radou. V českém zemědělství bezprecedentním případem se začala zabývat i policie. O tom, kdo škodu způsobil, nebylo pochyb. K čemu dospěla, zjišťoval reportér Jan Moláček.
      26:32
      Inspirátor geniů
        Každý rok vymyslel jeden vynález, jeho vzorem byl Edison. Karel Čapek ho nazval Donem Quijotem 19. století. Jakub Hron Metánovský zemřel před 95 lety a jeho jméno dnes většině lidí nic neřekne. Svým životem a dílem připomíná Járu Cimrmana. Ostatně tvůrci postavy českého génia, hlavně Ladislav Smoljak, se Hronem nechali inspirovat. Po stopách originálního člověka se vydal reportér Mirek Petráček.
        Přehrát celé video
        Stopáž36 minut
        Další díl
        27. června 2016

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám