38 minut

5. května 2014

Obsah dílu

Chci tvůj dům — Vzestup a pád Romana Janouška — Vesele proti totalitě

Části dílu

00:58
Chci tvůj dům
    Obyčejná písařská chyba je může stát střechu nad hlavou. Kvůli úředníkovi z katastru přišli o pozemek pod domem. Přestože je na vině stát, chyba platí a zaplatit za ni mají manželé v důchodu. Jak je to možné? Protože pozemek spadl kvůli zmíněné chybě do exekuce a co jednou exekutor uchvátí, už nikdy nenavrátí. Podívejte se na reportáž Jany Neumannové.
    09:40
    Vzestup a pád Romana Janouška
      Jsou to dva roky, co nad Romanem Janouškem přestala svítit jeho šťastná hvězda. Ale možná nezhasla tak úplně. Soud, který projednával jeho dopravní nehodu v opilosti, ho totiž neodsoudil za pokus o vraždu, jak navrhovala státní zástupkyně. Nakonec dostal jen paragraf těžké ublížení na zdraví pod vlivem návykové látky. Rozsudek je nepravomocný, Roman Janoušek u soudu ani nebyl, podle všeho se vzdálil do své vily u moře. Jeho život a dílo jsme se pokusili zrekapitulovat. Natáčela Aneta Snopová.
      26:08
      Vesele proti totalitě
        Proti totalitě s humorem, tak svůj protest koncipovala skupina mladých lidí kolem herečky Báry Štěpánové a Luboše Rychvalského. Vznikly každodenní běhy pražskou ulicí politických vězňů, spouštění modré velryby na Vltavu, nebo předstíraný policejní zásah s okurkami místo obušků. Od založení svérázné občanské iniciativy, která symbolizovala konec socializmu, uplynulo prvního května pětadvacet let. Více o historii Monika Le Fay.
        Přehrát celé video
        Stopáž39 minut
        Další díl
        12. května 2014

        Reportéři ČT na sociálních sítích

        Napište nám