27 minut

Babylon - střihák

Obsah dílu

Oranit Machluf; Rastislav Pechr — Gianfranco Coizza

Části dílu

00:10
Oranit Machluf; Rastislav Pechr
    Putování časem a archivem našeho pořadu dobrých zpráv o lidech, kteří žijí jinde, než jsou jejich kořeny, začneme u těch, kteří se narodili v Čechách, ale žijí v Izraeli. A čím větší vzdálenost je mezi novým domovem a vlastí, tím větší kompromisy často tito lidé musí volit. A začíná to u tak triviálních záležitostí, jako je každodenní jídlo. Oranit, původně Petra Linhová z Prahy se do Izraele přistěhovala v roce 2005. Do města na okraji Negevské pouště si ale nepřinesla českou kuchyni. V Beerševě nám naopak prozradila svůj indický recept. Naopak své tradice udržuje v Izraeli Rastislav Pechr. Narodil se v Karlových Varech, ale značnou část dospívání prožil v Bratislavě. Teď v jeho hospůdce Little Praque na jedné z hlavních telavivských ulic najdete oázu československé kuchyně.
    12:54
    Gianfranco Coizza
      Mladý Gianfranco Coizza si ve třinácti letech přečetl Proměnu Franze Kafky a zamiloval se do literatury – zejména české. Pilně přečetl Kunderu, Hrabala, Kohouta, Ortena i Seiferta. Život mu ale změnila kniha Praha magická. Přečetl ji ve svých sedmnácti letech a zejména statě o tom, jak se „Franz Kafka vrací každou noc kolem páté domů Celetnou ulicí“ jej utvrdily v tom, že si přál v tomto magickém městě žít. Kde může na každém kroku narazit na literární odkaz, kde může literaturu nejen číst, ale také dýchat. Jednou jej napadlo, že si v kouzelném středoevropském městě pronajme byt. Přišel na chuť nejen moderní české literatuře, ale také hudbě, kinematografii a české mentalitě. Čemu na chuť nepřišel, byly české italské restaurace. Měly „dost šílenou úroveň“. V mezičase založil italskou restauraci v Budapešti, v Los Angeles, ale dospěl k závěru, že by byl v Česku nejšťastnější. Přečetl povídky K. Čapka i L. Fuchse a věděl, že se do Prahy magické musí vrátit. Spolu s přáteli našel v centru Starého Města právě uvolněné prostory a restauraci koupil. Zanedlouho otevřel ještě další podnik. Za Gianfrancem se nechodí jen prvoplánově na rizoto s pravými hříbky nebo spaghetti carbonara, ale také na vášnivé debaty o moderní české literatuře, hudbě či filmu.
      Přehrát celé video
      Stopáž27 minut
      Další díl
      31. března 2018

      Napište nám