27 minut

12. ledna 2011

Obsah dílu

Slavnostní předání cen Gypsy Spirit

Části dílu

00:32
Projekt Gypsy Spirit
    Cílem projektu je vytvořit tradici oceňování práce pro romskou komunitu, vytvořit veřejnou platformu pro prezentaci pozitivních příkladů a reálných přínosů romské komunitě a tak přiblížit široké veřejnosti aktivity organizací a jednotlivců zaměřené na podporu integrace romské menšiny do společnosti a na zlepšení její životní situace. Slavnostní vyhlášení cen proběhlo v minulém roce symbolicky na Den lidských práv - 10. prosince v Centru kulturního a duchovního života Pražská křižovatka za účasti všech členů odborné poroty i poroty Čin roku.
    09:53
    Projekty - rychlý přehled
      12:22
      Židovský festival v Českém Těšíně a Cieszyne
        Židovský festival v obou městech Českém Těšíně i Cieszyne se letos poprvé konal společně. Navázal tak na židovské večery, které už několik let tvořily součást kulturního života na polské straně hranice. Dokonale se tak spojila kultura tří kultur, které v této lokalitě působily odnepaměti - česká, polská a židovská.
        16:30
        Miroslav Sabev
          Malíř Miroslav Sabev se narodil v Bartovicích u Nového Jičína. Matka byla Slovenka, otec Bulhar z vesnice Gabrovo proslavené lakotou Gabrovských v Bulharsku i ve světě. Na posměšky jiných jsou ale Gabrovští zvlášť citliví... Otec si přál, aby z Mirka byl malíř. Ten se však v dětství necítil na to stát se malířem. Do školy i na učiliště chodil v Ostravě. Vyučil se provozním zámečníkem. První samostatnou výstavu měl v polovině 90.let v Klubu Atlantik. Tehdy na ní prodal jeden obraz za 200,-Kč... Po vernisáži výstavy v Galerii Magna o něm šéfredaktor Moravskoslezského dne dr. Martin Jiroušek poprvé napsal: "Sabev je malíř." Dnes má M. Sabev za sebou na třicet výstav i studijní cesty do zahraničí - Francie, Holandsko, Švýcarsko, dvakrát Bulharsko. V zemi předků se mu tvoří nejlíp: "Cítím tam to duchovno." V Sozopolu vytvořil obraz Michelangela Buenarottiho z cigaretového popele a damarového laku. Na Miro Sabevovi je obdivuhodné, že nakonec dokázal uniknout z osidel ďábla - alkoholu podobně jako třeba Jarek Nohavica a další a svou vlastní pílí a houževnatostí se stal malířskou osobností.
          Přehrát celé video
          Stopáž26 minut
          Další díl
          19. ledna 2011

          Napište nám