48 minut

6. ledna 2020

Obsah dílu

Ostrá výměna názorů mezi USA a Íránem — Napětí mezi Íránem a USA — Nejistý osud jaderné dohody — Dopad konfliktu na ceny surovin — Změny v platbách DPH — Audit dotací pro Agrofert — Obnovení služeb v sušické nemocnici — Trest za kontroverzní výrok o smrti vojáků — Hospodaření českých lesů — Kauza Čapí hnízdo — Katastrofální požáry v Austrálii — Obavy z epidemie nového viru — Učebnice komiksu kreslířky Toybox — Turecké jednotky v Libyi — Testovací jízda vlakem po Valašsku — Okradený senior v Ostravě — Volby v Česku jen jednodenní? — Čekání na vyšší rodičovskou — Vloupání do domů v okolí Prahy — Zabezpečení domů v okolí Prahy — Vloupání do rodinných domů — Proces s Harveym Weinsteinem — Trest za úmrtí kvůli syntetické marihuaně — Povinné čipování psů — Hasičský vůz jako školní autobus — Bolid nad Českem — Odvolání ředitele zámku Štiřín — Politický chaos ve Venezuele — Turecko pod sněhem — Udílení Zlatých glóbů — Charitativní Tříkrálová sbírka

Části dílu

00:37
Ostrá výměna názorů mezi USA a Íránem
    Ostré výměny slov mezi Washingtonem a Teheránem. Americký prezident Donald Trump na Twitteru napsal, že Írán nikdy nebude mít jadernou zbraň. Reagoval tak na rozhodnutí Teheránu dál vypovídat nukleární dohodu z roku 2015.
    01:19
    Napětí mezi Íránem a USA
      Zabití íránského generála, kterého Washington označuje za teroristu, vyvolalo největší krizi v íránsko-amerických vztazích od roku 1979. Davy lidí, kteří přišli v Teheránu vyprovodit jeho rakev, byly největší za posledních třicet let.
      04:12
      Nejistý osud jaderné dohody
        Vstupy zpravodajů Davida Miřejovského z Washingtonu a Davida Borka z Tel Avivu.
        07:33
        Dopad konfliktu na ceny surovin
          Konflikt mezi Spojenými státy a Íránem zdražuje i ceny surovin. Třeba ropa Brent zdražila od pátku zhruba o tři procenta, ráno její cena přesáhla 70 dolarů za barel. Pokud by se konflikt prodlužoval a eskaloval by, mohly by ceny růst i u českých pump.
          08:55
          Změny v platbách DPH
            Daň z přidané hodnoty by v budoucnu mohlo odvádět méně živnostníků. Opoziční strany navrhují, aby hranice pro povinnou registraci k DPH vzrostla z 1 milionu na dvojnásobek.
            12:19
            Audit dotací pro Agrofert
              Ministerstvo zemědělství i státní zemědělský a intervenční fond mají materiály k jednání se zástupci Evropské komise o auditu farmářských dotací pro Agrofert. Schůzka je v plánu na konci ledna a podle úřadů bude až po ní jasný nějaký výsledek.
              13:28
              Obnovení služeb v sušické nemocnici
                Vstup redaktorky Daniely Tunklové.
                14:43
                Trest za kontroverzní výrok o smrti vojáků
                  Obžaloba za schvalování smrti českých vojáků v Afghánistánu. Podalo ji Vrchní státní zastupitelství v Praze na muže za výroky na internetu. Za podporu a propagaci terorismu mu hrozí až 15 let vězení.
                  15:10
                  Hospodaření českých lesů
                    Lesy České republiky budou pět let ve ztrátě. Počítá s tím strategie státního podniku, kterou projednala vláda. Nejhorší má být letošek, návrat k zisku je plánovaný v roce 2024. Do té doby neodvede firma státu žádnou dividendu.
                    16:09
                    Kauza Čapí hnízdo
                      Nejvyšší státní žalobce Pavel Zeman odmítl výtky ministryně spravedlnosti kvůli kauze Čapí hnízdo. Podle Marie Benešové Vrchní státní zastupitelství v Praze selhalo při dohledových prověrkách a neodhalilo nedostatky při řešení případu.
                      16:31
                      Katastrofální požáry v Austrálii
                        Ochlazení a mírný déšť na jihovýchodě Austrálie přinesly na některých místech úlevu v boji s rozsáhlými požáry. V průběhu týdne se ale zase výrazně oteplí. Plameny už od září spálily 8 milionů hektarů – oblast velkou jako celá Česká republika.
                        18:40
                        Obavy z epidemie nového viru
                          Asie se obává epidemie nového, dosud neidentifikovaného viru. Způsobuje zápal plic a přenáší se mezi lidmi. Epicentrem je 11milionové město Wu-chan ve střední Číně. Počet nakažených každým dnem stoupá.
                          19:22
                          Učebnice komiksu kreslířky Toybox
                            Patří ke špičce českého komiksu. Titul Moje kniha Vinnetou jí vynesl dvě komiksové ceny Muriel a prosby čtenářů, aby je svému řemeslu naučila. Výtvarnice Toy Box se začala o své know-how dělit na workshopech.
                            22:32
                            Turecké jednotky v Libyi
                              Turecko vyslalo jednotky do Libye. Zatím tam podle vedení míří hlavně experti a poradci. Podpoří mezinárodně uznanou vládu, která požádala o pomoc minulý měsíc. Dlouhodobě totiž čelí tlaku povstalců z východu země.
                              22:53
                              Testovací jízda vlakem po Valašsku
                                První ostrý školní a pracovní den roku 2020. Na Valašsku to byla zkouška, jestli se zlepšila situace na regionálních železnicích. Ty od poloviny loňského prosince, kdy začal platit nový jízdní řád, obsluhuje společnost Arriva.
                                25:00
                                Okradený senior v Ostravě
                                  Teď drzý zloděj z Ostravy – loupil 8. prosince v půl desáté večer na zastávce tramvaje Mariánské náměstí. Ukradl krabičku cigaret a mobilní telefon, i přesto, že se starší muž jeho výpadům bránil a zločinu přihlíželo několik lidí.
                                  25:20
                                  Volby v Česku jen jednodenní?
                                    Většina obyvatel by si přála, aby se v Česku volilo jeden den místo dvou. V průzkumu firmy Median pro Český rozhlas takovou změnu podpořily skoro 3 pětiny oslovených.
                                    25:42
                                    Čekání na vyšší rodičovskou
                                      Třetí pracovní den nového roku. Třetí den, kdy se na úřadech práce tvořily fronty. Lidé si přišli zažádat o změnu čerpání rodičovského příspěvku. Ten se od ledna zvýšil z 220 na 300 tisíc po všechny současné i budoucí příjemce.
                                      28:03
                                      Vloupání do domů v okolí Prahy
                                        Minimálně 123 případů vloupání má na svědomí loupežný gang, který vykrádá rodinné domy v okolí Prahy. Podle policie jde o zkušenou organizovanou skupinu. Zaměřují se na drobné věci – hlavně peníze a šperky, se kterými snadno utečou.
                                        30:53
                                        Zabezpečení domů v okolí Prahy
                                          Živý vstup redaktorky Moniky Novákové.
                                          32:24
                                          Vloupání do rodinných domů
                                            Od ledna do konce listopadu loňského roku bylo v Česku vykradeno 2447 rodinných domů. Ve srovnání se stejným obdobím předchozího roku to je skoro o 140 případů více.
                                            35:55
                                            Proces s Harveym Weinsteinem
                                              V New Yorku začal proces s Harveym Weinsteinem. Jednoho z nejznámějších filmových producentů obvinilo ze sexuálního obtěžování a znásilnění více než 80 žen – včetně slavných hereček. Soud se ale zabývá pouze případy dvou z nich.
                                              37:52
                                              Trest za úmrtí kvůli syntetické marihuaně
                                                Padl první rozsudek kvůli smrti po syntetické marihuaně. 37letého Lukáše Masného poslal Krajský soud v Ostravě do vězení na osm roků. Předloni v září nabídl syntetickou drogu, která je mnohem silnější než běžná marihuana, svému známému.
                                                38:38
                                                Povinné čipování psů
                                                  Všichni psi starší 3 měsíců musí mít mikročip. Nařizuje to zákon, který začal platit od nového roku. Opatření má usnadnit identifikaci zvířete i chovatele. Veterináři i strážníci si ale stěžují, že zatím neexistuje centrální registr psů.
                                                  39:15
                                                  Hasičský vůz jako školní autobus
                                                    Děti z Mnichu u Kardašovy Řečice vozí do školy dočasně hasičská auta. Kvůli úpravám v novém jízdním řádu na železnici se jinak nedostanou do školy včas.
                                                    41:11
                                                    Bolid nad Českem
                                                      Mimořádná podívaná na noční obloze. Kolem čtvrté ráno se nad Českem objevil velmi jasný meteor, takzvaný bolid. Těleso letělo směrem do Polska a zřejmě celé shořelo v atmosféře.
                                                      41:40
                                                      Odvolání ředitele zámku Štiřín
                                                        Václav Hrubý končí ve funkci ředitele zámku Štiřín. K prvnímu lednu ho odvolalo ministerstvo zahraničí, pod které památka spadá. Resort ji využívá jako hotel a konferenční centrum.
                                                        41:59
                                                        Politický chaos ve Venezuele
                                                          Bouřlivý vývoj a politický chaos ve Venezuele. Hned dva politici se prohlásili předsedou Národního shromáždění – jediného orgánu, který dosud ovládala opozice.
                                                          43:52
                                                          Turecko pod sněhem
                                                            Přívaly sněhu zaskočily část Turecka včetně Ankary. Tamní řidiči zápasili hlavně s náledím na strmých vozovkách. Takto zachytil ranní špičku jeden z obyvatel města.
                                                            44:14
                                                            Udílení Zlatých glóbů
                                                              V Los Angeles se už po 77. udělovaly Zlaté glóby. Nejlepší komedií se stal zatím poslední film Quentina Tarantina nazvaný Tenkrát v Hollywoodu. Ten získal cenu i za nejlepší scénář a porota ocenila také Brada Pitta za herecký výkon ve vedlejší roli.
                                                              44:55
                                                              Charitativní Tříkrálová sbírka
                                                                Symbolicky až na Tři krále začali koledníci na některých místech vybírat peníze do celostátní Tříkrálové sbírky. Ta oficiálně odstartovala už na Nový rok. Například v Olomouci se už stalo tradicí slavnostní koledování.
                                                                Přehrát celé video
                                                                Stopáž49 minut
                                                                Další díl
                                                                7. ledna 2020

                                                                Přehled dílů

                                                                Stopáž55 minut

                                                                16. dubna

                                                                Headlines — Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                                16. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                16. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                16. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž55 minut

                                                                15. dubna

                                                                Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                                15. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž55 minut

                                                                15. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                15. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž49 minut

                                                                14. dubna

                                                                Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                                14. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž49 minut

                                                                14. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                14. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž50 minut

                                                                13. dubna

                                                                Vedení ODS — Kongres ODS — Vizitka ODS — Strategie ODS — Reakce na zvolení Petra Fialy — Celostátní konference SPD — Ohlasy na znovuzvolení Tomia Okamury — Vizitka SPD — Důvěra v politickou reprezentaci — Ruské posílení pozic na Ukrajině — Následky útoků na ukrajinské elektrárny — Omezení na D10 kvůli bourání mostu — Zájem o prémiová paliva — Biden o napětí mezi Íránek a Izraelem — Útok v australském obchodním centru — Kompenzace za slevy na jízdném — Mimořádná aktivita klíšťat — Zabezpečení kol proti krádežím — Potravinová sbírka — Ročníky potravinové sbírky — Nákupy dárců a co ve zásobách chybí — Sňatky párů stejného pohlaví — Opravy u dálnice D46 — Očekávání Rusů — Soud s Donaldem Trumpem — Inaugurace olomouckého arcibiskupa — Tragický pád lanovky v Turecku — Vyschlé studny na Táborsku — Česká stopa v genové terapii — Odemykání Vltavy v Českém Krumlově — Příběh Casanovy na jevišti divadla Rokoko

                                                                13. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž50 minut

                                                                13. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                13. 4. 2024 na ČT24
                                                                Stopáž54 minut

                                                                12. dubna

                                                                Sněmovna schválila růst příspěvků na péči — Výše příspěvků — Počet lidí pobírajících příspěvek na péči — Izrael se připravuje na odvetu Íránu — Další ruské útoky na ukrajinskou energetickou infrastrukturu — Kauza Čapí hnízdo se vrací k soudu — Pátrání po ozbrojených útočnících — Oživení hypotečního trhu — Stavební spoření — Debaty o potratech v Polsku — Působení proruské manipulační sítě — Česká vážná hudba na Britských ostrovech — Jednání ministra Jurečky s odbory — Počet zadržených tranzitních migrantů — Sázení brambor a cibule — Nehody na železnici — Nebezpečná jízda v protisměru — Nové mládě gorily v pražské zoo — Gorily patří spolu i se šimpanzi mezi nejbližší příbuzné člověku — Ohrožená zvířata a rostliny — Obvinění Petra Syrovátky — Začaly přijímací zkoušky — Povodně v Rusku — Tchajwanská civilní obrana — Odpad míří do lesa — ČKD Blansko Holding v insolvenci — V Česku chybí dárci krve — Nehoda autobusu — Průzkum věznice v Uherském Hradišti — Dětští uprchlíci z Ukrajiny bez doprovodu — Otevření památníku v Letech — Výtvarník Pavel Čech v Topičově salonu — Výročí Karla Kryla

                                                                12. 4. 2024 na ČT1
                                                                Stopáž54 minut

                                                                12. dubna

                                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                12. 4. 2024 na ČT24

                                                                Události na sociálních sítích

                                                                Napište nám