49 minut

25. listopadu 2019

Obsah dílu

Zkrácení doby přípravy dopravních staveb — Zrychlení dopravní výstavby — Dálniční síť v ČR — Dopad opatření na dopravní výstavbu — Vzkaz voličů v Hongkongu — Přiznání řidiče kamionu s mrtvými migranty — Dítě jako černý pasažér — Nulová tolerance alkoholu u vodáků — Přechod na satelitní mýtný systém — Pravost důkazů o převýchově Ujgurů — Protivládní protesty v Libanonu — Jan Žižka v běhu dějin českých zemí — Jak porostou platy vojákům, hasičům a policistům — Rekordní množství skleníkových plynů — Vykradení drážďanské klenotnice — Zadržení ponorky s kokainem — Přechod na DVB-T2 od středy — Postup pro kvalitní příjem signálu — Český termín pro odklon od uhlí — Postupná odstávka uhelných elektráren — Těžba hnědého uhlí v EU — Pokuty za prohřešky při prodeji uhlí — Prodej kovů ze státních rezerv — Oprava Prackovické estakády — Zdravotní stav J. Assange — Násilí na tureckých ženách — Záplavy v Itálii a ve Francii — Proces v kauze obchodování s rohy nosorožců — Překážky pro samoživitele při získávání práce — Testování vesmírné lodi Orion v Ohiu — Renovace lodí z Máchova jezera — Koncert Poděkování za svobodu

Části dílu

00:36
Zkrácení doby přípravy dopravních staveb
    Vláda slibuje rychlejší stavby dálnic a dalších velkých projektů. Teď jen jejich příprava trvá až 13 let. Nový zákon by měl tuto dobu zkrátit o třetinu. Třeba tím, že zjednodušuje povolování staveb i vyvlastňování potřebných pozemků.
    01:09
    Zrychlení dopravní výstavby
      Snahu zrychlit dopravní, energetické nebo vodohospodářské stavby vítá i opozice. Třeba Piráti ale ještě chtějí debatovat o tom, jestli novela neporušuje práva obcí a vlastníků pozemků.
      03:22
      Dálniční síť v ČR
        V současnosti mohou řidiči v Česku využívat 1256 kilometrů dálnic. Nových úseků se právě teď staví 138 kilometrů. Stát také aktuálně modernizuje přes 60 kilometrů D1.
        04:15
        Dopad opatření na dopravní výstavbu
          Hostem Událostí je ministr dopravy Vladimír Kremlík /nestr. za ANO/.
          06:11
          Vzkaz voličů v Hongkongu
            Hongkongská vláda slibuje, že bude brát vážně názor občanů vyjádřený v místních volbách. Drtivě v nich zvítězili prodemokratičtí kandidáti. Získali skoro 90 % křesel, 17 z 18 okrsků.
            08:31
            Přiznání řidiče kamionu s mrtvými migranty
              Řidič chladicího vozu, ve kterém našla britská policie 39 mrtvých Vietnamců, se přiznal k účasti na pašování lidí. 25letý muž ze Severního Irska je obviněný z převaděčství a mnohonásobného zabití.
              08:55
              Dítě jako černý pasažér
                Živý vstup redaktorky Dominiky Řebíkové.
                10:27
                Nulová tolerance alkoholu u vodáků
                  Ministři dnes odmítli toleranci alkoholu na řekách. Piráti navrhují, aby vodáci mohli mít v krvi až půl promile. A to na tocích určených výhradně k rekreaci. Vláda ale namítla, že podnapilí vodáci mohou ohrozit zdraví své i lidí v okolí.
                  10:47
                  Přechod na satelitní mýtný systém
                    Přechodu na nový mýtný systém na konci tohoto týdne už podle ministerstva dopravy nic nebrání. Ředitelství silnic a dálnic převzalo novou satelitní technologii od společnosti CzechToll.
                    11:24
                    Pravost důkazů o převýchově Ujgurů
                      Dokumenty uniklé z Číny vůbec poprvé dokazují násilnou převýchovu víc než milionu tamních muslimů. Potvrzují existenci koncentračních táborů, které úřady prezentují jako dobrovolná školicí centra.
                      13:49
                      Protivládní protesty v Libanonu
                        Protivládní protesty v Libanonu přerostly v tvrdý střet mezi kritiky kabinetu a stoupence hnutí Hizballáh. Demonstranti v neděli večer zablokovali dopravní tepny včetně důležitého mostu.
                        14:41
                        Jan Žižka v běhu dějin českých zemí
                          Po padesáti letech vychází nový životopis Jana Žižky. Kniha předního historika Petra Čorneje připomíná šest set let od začátku husitské revoluce a odhaluje, proč se bývalý lapka a později královský dvořan přidal na stranu největší rebelie v historii.
                          18:02
                          Jak porostou platy vojákům, hasičům a policistům
                            Platy vojáků vzrostou v příštím roce plošně o 1500 korun. Rozhodla o tom vláda. Přidáno tak od ledna dostanou stejně jako třeba úředníci nebo lékaři. Hasičům a policistům se výdělek zvedne ještě víc.
                            20:37
                            Rekordní množství skleníkových plynů
                              Nový rekord v koncentracích skleníkových plynů v ovzduší. Ty podle dat Světové meteorologické organizace loni vystoupaly na úroveň skoro 408 částic v jednom milionu. To je podle dostupných měření o 2,3 víc než o rok dřív.
                              20:58
                              Vykradení drážďanské klenotnice
                                Jedna z největších loupeží umění v německých dějinách. Zloději se vloupali do klenotnice v Drážďanském zámku. Ukradli historické šperky se zhruba stovkou drahokamů. Jejich historickou a uměleckou hodnotu lze těžko vyčíslit.
                                23:07
                                Zadržení ponorky s kokainem
                                  Neobvyklý nález u španělských břehů – policie odhalila ve vodách Atlantiku ponorku s údajně bezmála třemi tunami kokainu. Plavidlo – zřejmě z Kolumbie – uvázlo na mělčině. Dva lidi z Ekvádoru skončili ve vazbě, třetí uprchl.
                                  23:28
                                  Přechod na DVB-T2 od středy
                                    Ve středu minutu před půlnocí přestanou vysílače pro střední Čechy a Prahu šířit signál ve standartu DVB-T. Televize tak na základě rozhodnutí Evropské komise postupně uvolní kmitočty pro data využívaná přes chytré telefony.
                                    24:55
                                    Postup pro kvalitní příjem signálu
                                      Nový set-top-box nebo televize ale nemusí v některých případech pro bezproblémový příjem nového digitálního vysílání stačit. Týká se to obyvatel domů se společnou televizní anténou – typicky velkých činžovních nebo panelových domů.
                                      27:00
                                      Český termín pro odklon od uhlí
                                        Debata, kdy by Česko mohlo skončit s uhlím, nabrala konkrétnější obrysy – nejdříve v roce 2030, nejpozději o 20 let později.
                                        27:50
                                        Postupná odstávka uhelných elektráren
                                          Odklon od této suroviny prosazuje Evropská komise. Například ČEZ počítá s postupným odstavením většiny zdrojů do roku 2040. Omezení oznámily i další společnosti.
                                          30:34
                                          Těžba hnědého uhlí v EU
                                            Česká republika je třetím největším těžařem hnědého uhlí v Evropské unii. Před námi je už jen Polsko a Německo, které vytěží zhruba čtyřikrát víc této horniny než tuzemsko. Těžbu Česko ale v letech postupně utlumuje.
                                            31:28
                                            Pokuty za prohřešky při prodeji uhlí
                                              Na poctivost prodejců uhlí se na začátku topné sezony zaměřili pracovníci České obchodní inspekce. Vyměřují už první pokuty. Mezi nejčastější chyby patří nedodržování váhy nebo zastaralé ceníky.
                                              33:40
                                              Prodej kovů ze státních rezerv
                                                Změny ve složení hmotných rezerv, stát z nich chce odprodat část kovů. Pokud úmysl schválí vláda, do rozpočtu přibude přes dvě miliardy korun – 600 milionů už v příštím roce.
                                                36:25
                                                Oprava Prackovické estakády
                                                  Na dálnici D8 skončila oprava Prackovické estakády. Problematický most se otevřel už v prosinci 2016. Jenže se zjistilo, že podloží pod stavbou je nestabilní.
                                                  37:23
                                                  Zdravotní stav J. Assange
                                                    Zakladateli serveru WikiLeaks Julianu Assangeovi podle desítek lékařů hrozí smrt. V otevřeném dopisu vyzývají, aby byl co nejrychleji převezen z vězení do nemocnice. Špatný zdravotní stav vyvozují z nedávného vystoupení před soudem.
                                                    37:47
                                                    Násilí na tureckých ženách
                                                      Už dvacet let si svět připomíná 25. listopad jako den boje proti násilí na ženách. Podle statistik OECD, která sdružuje nejvyspělejší tržní ekonomiky planety, je pětina žen v Česku během svého života terčem domácího násilí. U konce žebříčku je Turecko.
                                                      40:07
                                                      Záplavy v Itálii a ve Francii
                                                        Povodně na jihu Francie mají už nejméně čtyři oběti a další člověk se pohřešuje. V některých oblastech napršelo během 48 hodin tolik vody, jako obvykle za čtvrt roku. V regionu, kde se z břehů vylilo několik řek, navíc dál vydatně prší.
                                                        40:33
                                                        Proces v kauze obchodování s rohy nosorožců
                                                          Nelegální obchod s rohy nosorožců znovu řeší soud pro Prahu 6. Loni v červenci zprostil viny většinu obžalovaných, kteří měli shánět lovce nosorožců tuponosých a kupovat od nich trofeje. Odvolací instance ale verdikt zrušila.
                                                          42:30
                                                          Překážky pro samoživitele při získávání práce
                                                            44:30
                                                            Testování vesmírné lodi Orion v Ohiu
                                                              Neobvyklý pohled se naskytl lidem na základně NASA v americkém státě Ohio. Speciální letadlo tam k testování dovezlo vesmírnou loď Orion. Ta má v budoucnu dopravit lidi na Měsíc a možná i na Mars.
                                                              44:51
                                                              Renovace lodí z Máchova jezera
                                                                Loď Máj, největší z flotily na Máchově jezeře, se vrátila po měsíční odstávce znovu na hladinu. K přesunu byly zapotřebí hned dva jeřáby. Ty zároveň na břeh vyzvedly o něco menší plavidlo Racek.
                                                                46:41
                                                                Koncert Poděkování za svobodu
                                                                  V Chrámu svatého Víta na Pražském hradě začne koncert Poděkování za svobodu, věnovaný výročí pádu komunismu.
                                                                  Přehrát celé video
                                                                  Stopáž48 minut
                                                                  Další díl
                                                                  26. listopadu 2019

                                                                  Přehled dílů

                                                                  Stopáž56 minut

                                                                  18. dubna

                                                                  Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalizace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým městem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia litera

                                                                  18. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž56 minut

                                                                  18. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  18. 4. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  17. dubna

                                                                  Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci StarDance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Obezita v Česku — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej Hanáckých kasáren — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                                  17. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž54 minut

                                                                  17. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  17. 4. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  16. dubna

                                                                  Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                                  16. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  16. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  16. 4. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  15. dubna

                                                                  Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                                  15. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž55 minut

                                                                  15. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  15. 4. 2024 na ČT24
                                                                  Stopáž49 minut

                                                                  14. dubna

                                                                  Krize na Blízkém východě — Íránský útok na Izrael — Eskalace napětí — Reakce z Blízkého východu a USA — Situace Čechů v Izraeli — Íránský útok odsoudili i čeští politici — Reakce premiéra Fialy — Petr Fiala na cestě do USA — Program cesty — Očekávání od návštěvy premiéra v USA — Fialova návštěva v Bílém domě — Vrácené peníze za léky — Ochranný limit na doplatky za léky — ANO a SPD — Volební model — Dva muže zranil na Slovensku medvěd — Nadprůměrně teplý víkend — Počasí a úspory na vytápění — Agresivita a fyzické napadání na ulicích — Agresivní chování — Výtržnictví — Agresivita v nemocnicích — Základní sleva na poplatníka — Útoky na Ukrajině — Mezinárodní legie na Ukrajině — Jarní potravinová sbírka — Candáti v Lipně bojují o přežití — Etický kodex ve sportu — Muzeum ve Studenci na Třebíčsku — Digitalizované sbírky Národní knihovny

                                                                  14. 4. 2024 na ČT1
                                                                  Stopáž49 minut

                                                                  14. dubna

                                                                  Znakový jazyk a skryté titulky

                                                                  14. 4. 2024 na ČT24

                                                                  Události na sociálních sítích

                                                                  Napište nám