49 minut

5. února 2016

Obsah dílu

Politické důsledky kauzy Fajáda — České reakce na propuštění Fajáda — Americko-české napětí — Češi zpět ze zajetí — Výměny zajatců a vězňů — Nové vojenské vrtulníky bez tendru — Nové úložiště jaderného odpadu — Hojkov na Vysočině už vrátil státu peníze za jaderné průzkumy — Rekordní přenos elektřiny — Obavy z nákazy během karnevalu v Riu — Aj Wej-wej v Praze — OSN o Assangeovi — Problémy s nelegálními ubytovnami — Porod ženy s transplantovaným srdcem — Konec armádní ostrahy muničních skladů — Proměna cigaretových krabiček — Účinnost kampaně podle odborníků — Chřipková epidemie v ČR — Příliv uprchlíků do Belgie — Nové boje na Ukrajině — Křesťanští uprchlíci v Česku — Omezení MHD v Přerově — Konec čínské politiky jednoho dítěte v praxi — Erupce sopky Sakuradžima — Na základní školy se vrací technické dílny — Čekací doba na třetí registrační značku

Části dílu

00:34
Politické důsledky kauzy Fajáda
    Nejsilnější kritika Česka ze strany Spojených států od listopadu 89. Blízkému spojenci vadí, jak se Česko zachovalo v tzv. libanonské kauze. Američané považují za zdrcující, že Praha mu nevydala muže obviněného z napojení teroristy.
    04:13
    České reakce na propuštění Fajáda
      Ministr zahraničí Lubomír Zaorálek je přesvědčený, že tento případ vztahy české republiky se Spojenými státy nijak výrazně nepoškodí.
      04:52
      Americko-české napětí
        Živé vstupy zpravodajů Martina Řezníčka a Jakuba Szántó.
        10:27
        Češi zpět ze zajetí
          Pět Čechů, kteří byli před půl rokem uneseni v Libanonu, jsou stále v péči lékařů. Zpět domů je včera dopravil český speciál. Hned potom byli převezni do nemocnice. Podle informací České televize jsou v Ústřední vojenské nemocnici.
          10:56
          Výměny zajatců a vězňů
            Kus za kus, špion za špiona a občas i nevinný za vraha. Výměny zajatců, agentů a rukojmích patří od počátku k dějinám konfliktů. A zpravidla je, stejně jako v případu Alího Fajáda, doprovázejí těžká rozhodnutí a pochyby o jejich správnosti.
            13:10
            Nové vojenské vrtulníky bez tendru
              Víceúčelové vrtulníky pro vojenské letectvo armáda nepořídí v otevřeném obchodním tendru, ale v uzavřené soutěži výrobců vrtulníků z bezpečných zemí Evropské unie a Severoatlantické aliance. Ministerstvu obrany to umožňuje vyjímka zákona.
              15:13
              Nové úložiště jaderného odpadu
                Živý vstup redaktora Zdeňka Mlnaříka.
                17:42
                Hojkov na Vysočině už vrátil státu peníze za jaderné průzkumy
                  Další obce o tom uvažují, např. v Rohozné připravují anketu. Jinde už naopak vědí, za co peníze od správy úložišť utratí. Postoje jednotlivých obcí v lokalitách vytipovaných pro výstavbu hlubinného úložiště se liší.
                  17:47
                  Rekordní přenos elektřiny
                    Přes Česko loni přeteklo rekordní množství elektřiny ze zahraničí. Podle správce soustavy – firmy ČEPS objem meziročně vzrostl o 40%. Sítě mají největší problémy s výkyvy dodávek energie – hlavně z Německa.
                    18:05
                    Obavy z nákazy během karnevalu v Riu
                      Repelenty, sítě, dlouhé rukávy: prevence je zatím jediný způsob, jak se vyhnout nákaze virem zika. Je už ve třicítce zemí, v Evropě a v USA zatím jen u lidí, kteří si ho přivezli z Latinské Ameriky.
                      20:06
                      Aj Wej-wej v Praze
                        Živý vstup redaktorky Terezy Radvákové.
                        23:33
                        OSN o Assangeovi
                          Švédsko a Británie svévolně zadržují Juliana Assange – podle komise OSN pro lidská práva by ho měly osvobodit a odškodnit. Zakladatel internetového serveru WikiLeaks, který zveřejňoval uniklé tajné dokumenty, se skrývá od roku 2012.
                          24:44
                          Problémy s nelegálními ubytovnami
                            Nelegálních domovů pro seniory v Česku dál přibývá. Ještě před dvěma lety věděly úřady asi o padesáti, během loňského roku se počet zdvojnásobil. Majitelé těch zařízení, na něž dřív upozornila média, na starších lidech vydělávat přestali.
                            26:53
                            Porod ženy s transplantovaným srdcem
                              Žena s transplantovaným srdcem v Brně porodila zdravé dítě – v Česku se to stalo teprve podruhé. Nový orgán má matka už 19 let. Dcera přišla na svět císařským řezem dva týdny před termínem.
                              27:30
                              Konec armádní ostrahy muničních skladů
                                Vybuchlé muniční sklady ve Vrběticích ode dneška nehlídá armáda. Po 15 měsících skončila největší tuzemskou misi ve své historii, vystřídala 7000 vojáků. Stále nebezpečné území s rozházenou municí teď bude střežit jen asi čtvrtina mužů.
                                29:30
                                Proměna cigaretových krabiček
                                  Vzhled krabiček cigaret se letos výrazně změní. Varovné nápisy mnoho kuřáků neodradily, na obaly tak přibudou odpudivé obrázky.
                                  32:46
                                  Účinnost kampaně podle odborníků
                                    Stejně jako v zahraničí i v Česku se vede debata o tom, zda může být kampaň s drastickými obrázky účinná. Oslovili jsme proto odborníky a zeptali se na jejich názor.
                                    34:51
                                    Chřipková epidemie v ČR
                                      V Česku přibývá akutních respiračních nemocí i chřipky. Počty nakažených rostou skoro ve všech krajích. Na prahu epidemie je šest z nich, včetně Jihomoravského.
                                      35:38
                                      Příliv uprchlíků do Belgie
                                        Belgie zažívá nový uprchlický fenomén. Z Francie se do ní vydávají stovky běženců, kteří se neúspěšně snažili dostat do Británie z tamních přístavů. Jen za poslední měsíce belgická policie pozatýkala přes tisíc migrantů.
                                        38:03
                                        Nové boje na Ukrajině
                                          Na východě Ukrajiny se znovu rozhořely boje mezi ukrajinskými vojáky a proruskými povstalci. Ti údajně používají i zbraně, které zakazují mírové dohody z Minsku.
                                          38:19
                                          Křesťanští uprchlíci v Česku
                                            Živý vstup redaktorky Blanky Poulové.
                                            40:17
                                            Omezení MHD v Přerově
                                              Přerov omezuje městskou hromadnou dopravu. Společnost, která ji zajišťuje, přišla kvůli platební neschopnosti o pět pronajatých autobusů. Ze 47 spojů sedm nevyjelo.
                                              41:07
                                              Konec čínské politiky jednoho dítěte v praxi
                                                Čína se připravuje na baby boom. Od letošního roku si každá rodina bez ohledu na místo a sociální původ smí pořídit i druhé dítě. Vláda uvolnila pravidla po 35 letech, protože populace rychle stárne.
                                                43:27
                                                Erupce sopky Sakuradžima
                                                  Na ostrově Kjúšú na jihu Japonska vybuchla sopka Sakuradžima, jen 50 kilometrů od jaderné elektrárny Sendaj, která je po zemětřesení v roce 2011 od loňska znovu v provozu.
                                                  43:46
                                                  Na základní školy se vrací technické dílny
                                                    Děti často poprvé v životě vidí pilku nebo hoblík. Učitelé tak chtějí mimo jiné žáky nadchnout pro řemesla. Problém je, že technickou výchovu nemá kdo učit.
                                                    45:32
                                                    Čekací doba na třetí registrační značku
                                                      Nový systém vydávání registračních značek na auta má další zádrhel: řidiči, kteří si požádali o vydání třetí tabulky, která se používá zejména na nosiče kol, na ně čekají i přes měsíc.
                                                      Přehrát celé video
                                                      Stopáž45 minut
                                                      Další díl
                                                      6. února 2016

                                                      Přehled dílů

                                                      Stopáž55 minut

                                                      22. dubna

                                                      Headlines — Výpověď bez udání důvodu — Jednodušší ukončení pracovního poměru — Návrhy NERV — Jednání na Hradě o důchodech — Hlasování o podpoře Kyjeva — Americká pomoc pro Ukrajinu — Obžaloba bývalého hradního kancléře — Očkování proti černému kašli — Deficit veřejných financí — Referendum o průmyslové zóně v Dolní Lutyni — Británie a deportace nelegálních migrantů do Rwandy — Aharon Haliva končí — Ivan Trojan ve hře Žáby — Kandidáti na Ústavní soudce — Trestní řízení s Donaldem Trumpem — Návrat zimního počasí do Evropy — Mrazivá noc v Česku — Tři roky vězení pro Dominika Feriho — Případ Dominika Feriho — Obvinění Dominika Feriho — Vláda a strategické investice — Obvinění kandidátů AfD do eurovoleb — Referendum v Kosovu — Podvody s falešnými nahrávkami — Kauza prodeje městských bytů v centru Prahy — Nebezpečná znaménka — Společná část státních maturit — Zemřela Hana Brejchová — Soud kvůli požáru supermarketu — Objev nevyčíslitelné hodnoty — Zvláštnosti hanáckého nářečí — Michael Jackson v Redutě

                                                      22. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž55 minut

                                                      22. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      22. 4. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž50 minut

                                                      21. dubna

                                                      Vojenská pomoc pro Ukrajinu — USA a pomoc Ukrajině — Proces schvalování pomoci pro Ukrajinu — Reakce z Ukrajiny — Cvičení vojáků — Tresty pro pachatele — Místo vězení peněžité tresty — Peněžité tresty — Sdílení elektřiny — Problémy kvůli sněhu — Výstraha před mrazem — Rekonstrukce Hradu Trosky — Zemřel Josef Laufer — Otevření Památníku holokaustu Romů a Sintů — Parkování kolem stadionu — Roste zájem o slepice — Požár dřevěné chalupy na okraji Vsetína — Soukromé rezidence Karla III. — Lidé po amputaci — V Česku chybí automechanici — Poškození íránské základny — Kontrola migrace v Rusku — Česko a migrační pakt — Nový aukční rekord — Taxi jako pomoc pro seniory — Opravy silnic — Zavřený most u Střezimíře — Kristian se vrací do kin — Referendum v Kosovu — Zemřel Miroslav Švejda — Slavné operní sbory ve Španělském sále

                                                      21. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž50 minut

                                                      21. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      21. 4. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž50 minut

                                                      20. dubna

                                                      Hospodaření obcí a krajů — Jednání o rozpočtovém určení daní — Rozpočty samospráv v rekordním přebytku — Zákon o zhraniční pomoci v americkém Kongresu — Ceny bytů i nájmů opět rostou — Trh s nemovitostmi — Počasí komplikuje dopravu — Silničáři drží zimní pohotovost — Istanbulská úmluva — Úklid odpadků — Česká kultura v Belgii — Převody nepotřebného majetku — České dráhy vyřazují staré vlaky — Výcvik nových strojvedoucích — Paliativní péče o nemocné — Personál pro obsluhu nových stíhacích letounů — Modernizace letectva — Opravy starých objektů armády — Administrativa ve školách — Napětí na Blízkém východě — Setkání Erdogana s vedením hnutí Hamás — Výstup skautů na Lysou horu — Nízké odměny za právní pomoc zranitelným — Půl století od rozehnání koncertu Plastic People — Británie odmítla jednání s EU — Česká pomoc Ukrajině — Mefisto v Národním divadle

                                                      20. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž50 minut

                                                      20. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      20. 4. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž55 minut

                                                      19. dubna

                                                      Jednání o reformě penzí — ANO zrušilo jednání s koalicí a prezidentem — Cíle důchodové reformy — Populační vývoj a důchodový systém — Útoky v Íránu — Sankce na izralské osadníky — Přiznání k dani elektronicky — Obvinění v kauze brněnských bytů — Speed Marathon 2024 — Měření rychlosti na silnicích — Boje na Ukrajině — Jednání EU s Británií — Oslavy šéfa brněnské filharmonie — Iniciativa Poslední adresa připomíná hrdiny minulé doby — Volby do Evropského parlamentu — Maďarská strana Fidesz zahájila kampaň — Kázeňské řízení s ředitelem policie v Hradci Králové — Andrej Babiš se rozvádí — Stavba metra D — Vítězové cen Magnesia litera — Nejprodávanější knihy — Nový díl románu Šikmý kostel — Jednání sněmovny — Rychlodráha na letiště — Leyenová ve Finsku — Posilování obrany pobaltský zemí — Podezřelí z útoku na Leonida Volkova — Čištění Labe — Vysoké ceny moderních léků — Oběti záplav v Dubaji — Volby v Indii — Dárci kostní dřeně — Záchrana hnízd čejky chocholaté — Soud s Donaldem Trumpem — Analýza odpadních vod

                                                      19. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž55 minut

                                                      19. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      19. 4. 2024 na ČT24
                                                      Stopáž56 minut

                                                      18. dubna

                                                      Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalizace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým městem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia Litera

                                                      18. 4. 2024 na ČT1
                                                      Stopáž56 minut

                                                      18. dubna

                                                      Znakový jazyk a skryté titulky

                                                      18. 4. 2024 na ČT24

                                                      Události na sociálních sítích

                                                      Napište nám