45 minut

17. ledna 2016

Obsah dílu

Zpožděné zvyšování platů ve zdravotnictví — Írán bez sankcí — Vliv dohody na válečné konflikty — Razie ve Spolchemii — Sníh na silnicích — Volby v nových obcích — Nova pravidla pro nebankovní půjčky — Kongres ODS — Kontroverzní kurzy pro uprchlíky — Oběť klinické studie — 60 let televizního studia Ostrava — Diplomatický tlak na Norsko — (Ne)výhody fikce doručení — Státní rezervy potravin — Úprava tratí ve finiši — Zlevňování pohonných hmot — Biopaliva už netankují — Porušování ústavy ohledně misí? — Záchrana zajatých Jezídů — Únos syrských civilistů — Hazard při testování znalostí — Profesí náhradní babička — Vzpomínání na Jana Palacha

Části dílu

00:32
Zpožděné zvyšování platů ve zdravotnictví
    Některé nemocnice zatím nezvedly platy svým lékařům a sestrám tak, jak avizoval ministr zdravotnictví Svatopluk Němeček. Podle něj mají peníze, které lůžková zařízení přes pojišťovny dostanou, stačit na 5% navýšení platů.
    03:49
    Írán bez sankcí
      Přelomová dohoda o íránském jádru začala platit v praxi. OSN uznalo, že Teherán dodržuje určené limity, a společně se Západem ukončilo tvrdé sankce. Dohoda rozděluje Blízký Východ i globální politiku.
      07:29
      Vliv dohody na válečné konflikty
        Živý vstup zpravodaje Jakuba Szántó.
        09:19
        Razie ve Spolchemii
          Po zásahu protikorupční policie v ústecké Spolchemii a dvou krajských soudů padlo 14 obvinění a 4 návrhy na vazbu. Vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Václavu Moravcovi potvrdila, že unikají další dvě osoby a že hrozí vydání eurozatykače.
          10:34
          Sníh na silnicích
            Živý vstup redaktorky Terezy Krumpholzové.
            13:15
            Volby v nových obcích
              Velký zájem provázel první obecní volby v nově vzniklých obcích, vyčleněných z vojenských újezdů. V Polné na Šumavě se hlasování zúčastnily tři čtvrtiny voličů. Podobné to bylo i v obcích, které dřív patřily do armádních újezdů Libavá a Hradiště.
              13:35
              Nova pravidla pro nebankovní půjčky
                Úvěr pro spotřebitele bude mít zřejmě nová pravidla. Posílí například postavení klientů nebo odpovědnost věřitele, který si musí ověřit, zda je člověk skutečně schopen půjčku splácet. Zároveň se také omezují sankce za pozdní splátky.
                16:07
                Kongres ODS
                  Občanští demokraté si druhý den kongresu zvolili zbytek stranických orgánů - třeba novou výkonnou radu. ODS, kterou po tomto víkendu znovu vede Petr Fiala, chce teď svým programem usilovat o zjednodušení daňového systému a ochranu národních zájmů.
                  16:39
                  Kontroverzní kurzy pro uprchlíky
                    Po sexuálních útocích z Kolína chce Belgie zahájit povinné kurzy o chování k ženám v uprchlických centrech. Oznámení ministrů belgické vlády ale vyvolalo kritiku - jde prý o skrytý rasismus a populismus.
                    19:00
                    Oběť klinické studie
                      Jedna z obětí nepovedeného testu léků ve Francii zemřela. Muž před deseti dny dobrovolně vyzkoušel přípravek proti bolesti a upadl do klinické smrti. Test měl potřebná povolení, úřady důvody tragédie vyšetřují.
                      19:16
                      60 let televizního studia Ostrava
                        Ostravské studio začalo vysílat bez zázemí a zkušeností na Silvestra v roce 1955. Zpočátku jen dva dny v týdnu. Dobu, kdy se televize ještě psala s ES, teď připomíná výstava v Dolní oblasti Vítkovice.
                        22:31
                        Diplomatický tlak na Norsko
                          Vláda by měla podle prezidenta přitvrdit v tlaku na norský úřad Barnevernet. Miloš Zeman to řekl v rozhovoru pro Blesk.cz s tím, že tamní sociální služba "v podstatě unáší děti".
                          24:06
                          (Ne)výhody fikce doručení
                            Fikce doručení - nástroj, který teď stát využívá v boji proti obstrukcím některých řidičů. Úřad, který zahájí správní řízení, může po deseti dnech považovat zásilku za doručenou a pak přestupek řeší i bez přítomnosti dotyčného člověka.
                            27:01
                            Státní rezervy potravin
                              Stát chce letos nakoupit potraviny za víc než 300 milionů korun. Nejvíc plánuje pro potřeby hmotných rezerv utratit za sušené mléko. Kromě toho pořizuje 600 tun mraženého masa nebo 180 tun konzerv.
                              27:17
                              Úprava tratí ve finiši
                                Kvůli mírnému startu zimy řada skiareálů v Česku sjezdové tratě stále ještě připravuje. Nedočkaví lyžaři se ale pouštějí i na uzavřené sjezdovky i přes různá upozornění a varovné cedule.
                                29:11
                                Zlevňování pohonných hmot
                                  Ceny pohonných hmot v Česku dál klesají. O tomto víkendu řidiči tankovali benzin dokonce pod hranicí 28 korun - poprvé od roku 2009.
                                  32:47
                                  Biopaliva už netankují
                                    Nízké ceny ropy, ale také od nového roku vyšší daň na biopaliva mohou za to, že právě ekologické pohonné hmoty pomalu mizí z čerpacích stanic. Bionafta teď totiž vyjde o zhruba pět korun dráž než ta klasická.
                                    34:56
                                    Porušování ústavy ohledně misí?
                                      Vláda i parlament porušují ústavu při vysílání vojáků na zahraniční mise. V případě jejich nasazení pod velením Evropské unie nebo Severoatlantické aliance totiž zákonodárci rozhodují jen o počtu. Místo nasazení není předem známé.
                                      35:41
                                      Záchrana zajatých Jezídů
                                        V zajetí tzv. Islámského státu zůstává ještě dva tisíce žen a dětí z prastaré menšiny jezídů. Stejný počet se jich ale za loňský rok podařilo dostat na svobodu. Vedle vlády iráckých Kurdů se o to zasloužila i malá kanadská organizace dobrovolníků.
                                        38:01
                                        Únos syrských civilistů
                                          Radikálové z Islámského státu unesli víc než 400 obyvatel syrského města Dajr az-Zaur. Tvrdí to aktivisté ze Syrské organizace pro lidská práva sídlící v Londýně. Už včera podle ní džihádisté v oblasti zabili přes sto třicet lidí.
                                          38:18
                                          Hazard při testování znalostí
                                            V Česku prosperuje nelegální hazard prostřednictvím takzvaných kvízomatů. Přístroje kombinují sázení s vědomostními otázkami. Podle odborníků ale představují stejné riziko vzniku patologického hráčství jako klasické automaty.
                                            40:38
                                            Profesí náhradní babička
                                              Desítky organizací nově nabízejí možnost stát se profesionální chůvou. Pomoc cílí hlavně na lidi starší padesáti let. Ti totiž patří z pohledu nezaměstnanosti k jedné z nejohroženějších skupin. Rekvalifikace teď zahájily i úřady práce.
                                              42:18
                                              Vzpomínání na Jana Palacha
                                                Živý vstup redaktora Petra Obrovského.
                                                Přehrát celé video
                                                Stopáž49 minut
                                                Další díl
                                                18. ledna 2016

                                                Přehled dílů

                                                Stopáž54 minut

                                                18. března

                                                Headlines — Šíření černého kašle — Opatření proti šíření černého kašle — Případy černého kašle — Oficiální výsledky voleb v Rusku — Útok ozbrojenců v Nigérii — Ceny v zemědělství — Zdravotní stav bývalého prezidenta Zemana — Boje v Pásmu Gazy — Inflace v EU — Návštěva slovenské prezidentky v ČR — Daň z mimořádných zisků — Finanční pomoc EU Ukrajině — Zemřel Miloš Velemínský — Přípravy na hokejové mistrovství světa — Medvědi na Slovensku — Divoké šelmy v Evropě — Divoká zvířata v ČR — Výplácení vkladů zkrachovalé Sberbank — Napadení dívky policistou — Jednání vedení odborů — Pomník dětských obětí války v Lidicích — Souzení válečných zločinů spáchaných na Ukrajině — Požáry v Číně — Nebezpečná situace na železnici — Oprava vysokotlakého plynovodu v Plzni — Odstávka lanovky na Sněžku — Předvolební kampaň v USA — Zemřel astronaut Thomas Stafford — Problémy s bezbariérovostí — Záchrana aleje v Táboře — Nový seriál ČT Ratoletsti

                                                18. 3. 2024 na ČT1
                                                Stopáž54 minut

                                                18. března

                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                18. 3. 2024 na ČT24
                                                Stopáž49 minut

                                                17. března

                                                Volby v Rusku — Protesty proti ruským volbám — Prezident Putin — Prezidentské volby v Rusku — Protesty v Česku — Hlasování v Ruské federaci — Zdravotní stav Miloše Zemana — Žaloby kvůli soudcovským platům — Protesty zemědělců — Pohledávky zkrachovalé Sberbank — Kontroly hraček na českém trhu — Emmanuel Macron o Ukrajině — Stav nouze na Islandu — Útok na Rafáh — Aneta Langerová 20 let na scéně — Mimořádná schůze poslanců — Medvěd v ulicích slovenského Liptovského Mikuláše — Očekávané snížení základní úrokové sazby — Nehoda u Sdlice — Ranní teploty pod bodem mrazu — Vozový parku v Česku — Stárnutí vozového parku — Auta v Česku — Češi a elektrická auta — Očkování proti černému kašli — Má vlast v libereckém Šaldově divadle — První památky se otevírají návštěvníkům — Jaderná elektrárna Temelín — Demografická krize v Polsku — Den sv. Patrika — Plavební komora na pražském Smíchově — Prodej areálu Zelená Hora — Záchrana starých loutek

                                                17. 3. 2024 na ČT1
                                                Stopáž49 minut

                                                17. března

                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                17. 3. 2024 na ČT24
                                                Stopáž48 minut

                                                16. března

                                                Jednotné inkasní místo — Systém odvodů v ČR — Daňové příjmy v r. 2023 — Exploze v Rusku — Volby v Rusku — Měření emisí přímo na silnicích — Zdravotní stav Miloše Zemana — Humanitární pomoc pro Gazu — Tresty pro aktivisty — Kácení ovocných sadů — Jaderné bloky — Unikátní technologie tavení skla — Zranění Češi na Ukrajině — Konfiskace ruského majetku — Smrtelná nehoda v Nízkých Tatrách — Zvýšení odletových tax na Letišti Václava Havla — Peníze z EU pro české kraje — Návrat zubrů na Lipensko — Finálový večer Peče celá země — Suroviny spotřebované při natáčení — Výhody domácího pečení — Vzpomínka na oběti v Mariupolu — Ruská diaspora v Srbsku — Síť špionážních satelitů — Měsíc do přijímacích zkoušek — Oprava podlahy nádraží — Data pro policii z aplikace Záchranka — Zákon o kybernetické bezpečnosti — Protesty proti rozšiřování Gigafactory v Německu — Tisíce kvetoucích sněženek a bledulí — 30 let QR kódu — Opera o Boženě Němcové

                                                16. 3. 2024 na ČT1
                                                Stopáž48 minut

                                                16. března

                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                16. 3. 2024 na ČT24
                                                Stopáž54 minut

                                                15. března

                                                Bývalý prezident Miloš Zeman absolvoval náhlou operaci — Miloš Zeman ve vážném stavu v nemocnici — Zdravotní stav Miloše Zemana — Miloš Zeman v motolské nemocnici — Prezidentské volby v Rusku — Volby Rusů v Česku — Návrhy prorůstových opatření — Průmyslová produkce — Přípravy důchodové reformy — Protest proti vládě Roberta Fica — Zájem Čechů o dovolené a cestování — Pomoc pro Gazu — Návštěva na zabití v Divadle Kalich — Počty případů černého kašle — Průměrný hrubý plat ve školství — Požár panelového domu v ulici 17. listopadu v Chomutově — Začátek plavební sezony — 85. výročí okupace Československa — Rozdělení a podrobení Československa — Vzpomínky pamětníků — Cesta Emila Háchy do Berlína — Ruský útok na Oděsu — Francouzský prezident o válce na Ukrajině — Evropská komise o zemědělcích — Pyly v ovzduší o měsíc dřív — Petr Pavel v Sasku — Poškozování vlaků — Invaze včelího roje — Zájem o vzdělávaní v zahraničí — Kroky vůči Podnikatelské družstevní záložně — Studentská stávka za klima — Soud o Vítkův Hrádek — Lázeňská sezóna v Luhačovicích

                                                15. 3. 2024 na ČT1
                                                Stopáž54 minut

                                                15. března

                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                15. 3. 2024 na ČT24
                                                Stopáž55 minut

                                                14. března

                                                Dostupnost bydlení — Oživení trhu s hypotékami — Sazby hypoték — Chystané změny v RTVS na Slovensku — Šíření nebezpečných nemocí — Pražský primátor na veřejnosti s černým kašlem — Rozpočtové určení daní — Bývalý prezident Zeman v nemocnici — Stížnost kvůli zneužívání nezletilé — Ministrova stížnost v kauze zneužívané dívky — Bezpečnost ve světě — Čtvrtletí vlády premiéra Tuska — Chystaný protest zemědělců — Údržba pražských soch — Volební model Median — Zahraniční obchod ČR — Kauza opilého policisty — Úklid nedopalků z ulic — Ceny pohonných hmot — Předpověď počasí na další dny — Změny u zubních výplní — Počet zubních lékařů v ČR — Nedodstatek zubařů na Pardubicku — Soudní výslechy na dálku — Humanitární ostrovy v Pásmu Gazy — Budoucnost sociální sítě TikTok v USA — Filipínský prezident v Praze — Hazard v roce 2023 — Tendr na novou servisní loď v Praze — Střelba v Brdech — Test rakety Starship — Policejní dohled nad zápasem Evropské ligy — Nemoci ledvin a jejich léčba — Nominant do čela Národního bezpečnostního úřadu — Nominace na ceny Magnesia Litera — Výročí první cesty Wintonova vlaku — Charitativní koncert Zpíváme pro tebe

                                                14. 3. 2024 na ČT1
                                                Stopáž55 minut

                                                14. března

                                                Znakový jazyk a skryté titulky

                                                14. 3. 2024 na ČT24

                                                Události na sociálních sítích

                                                Napište nám