48 minut

4. května 2015

Obsah dílu

Rozpočet poprvé ve schodku — Premiér Sobotka v Německu — Premiér Sobotka v Německu — Nové vedení české armády — Žaloba na exprimátora Mandíka — Zadržení amerických teroristů — Rozhovor českého prezidenta s ruskými médii — Převod nádražních budov — Britové před volbami — Konec horolezecké sezony na Mount Everestu — Jihočeské rybníky v UNESCO — Zatykač na Milana Kremela — Nárůst antisemitských projevů — Zadlužené matky samoživitelky — Písemné maturity — Registrační značky na přání — Nové podezření na rychlostudium — Konec Literární akademie — Kauza plzeňských práv — Vysokoškolské tituly v Česku — Budoucnost tunelu Blanka — Rasové nepokoje na Blízkém východě — Jméno dcery Kate a Williama — Koncert k oslavám konce 2. světové války — Největší tanker na Labi — Autem na Sněžku ne — Král severské krimi v Praze

Části dílu

00:32
Rozpočet poprvé ve schodku
    Stát hospodaří hůř než před rokem. Rozpočet se za první čtyři měsíce propadl do mínusu. Loni v dubnu přitom stát hospodařil s přebytkem téměř 27 miliard. Podle ministerstva financí za zhoršením stojí hlavně růst výdajů.
    04:41
    Premiér Sobotka v Německu
      Vývoj rozpočtu je ale závislý hlavně na kondici hospodářství. A tu ovlivňují klíčoví obchodní partneři Česka. Tím největším je Německo a právě v Berlíně dnes o ekonomice jednal premiér Sobotka.
      07:16
      Premiér Sobotka v Německu
        Živý vstup zpravodaje Martina Jonáše.
        09:43
        Nové vedení české armády
          V čele české armády stojí od dnešního dne nový muž – generálporučík Josef Bečvář. Na Pražském hradě ho oficiálně jmenoval prezident Miloš Zeman. Josef Bečvář vystřídal na postu náčelníka Generálního štábu Petra Pavla.
          12:00
          Žaloba na exprimátora Mandíka
            Státní zástupce obžaloval bývalého primátora Ústí nad Labem Víta Mandíka a někdejšího radního Josefa Macíka. Podle žalobce zneužili pravomoci úřední osoby a porušili povinnosti při správě cizího majetku v projektu vítání občánků.
            12:21
            Zadržení amerických teroristů
              Dallaská policie zabila dva útočníky, kteří začali střílet před budovou, kde se konala konference a výstava karikatur proroka Mohameda. Muži před tím stihli zranit jen jednoho člověka.
              14:20
              Rozhovor českého prezidenta s ruskými médii
                Prezident Miloš Zeman se znovu vyslovil pro zrušení protiruských sankcí. Podle něho jsou kontraproduktivní a zvyšují napětí mezi státy, místo toho, aby situaci uklidňovaly.
                15:03
                Převod nádražních budov
                  Živý vstup redaktora Jana Beránka.
                  17:41
                  Britové před volbami
                    Britská předvolební kampaň finišuje. Už ve čtvrtek Britové rozhodnou, jestli v úřadě ponechají konzervativního premiéra Camerona nebo zvítězí opoziční labouristé. Průzkumy nenaznačují jasného favorita.
                    20:06
                    Konec horolezecké sezony na Mount Everestu
                      Šerpové v Nepálu neobnoví výstupovou trasu na nejvyšší horu světa. Před víc než týdnem ji poničila zemětřesením uvolněná lavina. 19 lidí zemřelo.
                      20:23
                      Jihočeské rybníky v UNESCO
                        Ministerstvo životního prostředí podpořilo zápis třeboňské rybniční soustavy na seznam UNESCO. Podle ministra Richrada Brabce jde o unikátní technické dílo. Soustava je už na předběžném státním seznamu.
                        23:09
                        Zatykač na Milana Kremela
                          Městský soud v Praze vydal příkaz k zadržení aktéra jednoho z největších podvodů posledních let. Milan Kremel, někdejší šéf zkrachovalé makléřské firmy Clanroy, která připravila státní firmy o více než sto milionů korun, je podle soudu na útěku.
                          25:17
                          Nárůst antisemitských projevů
                            Až čtyřnásobně v loňském roce stoupl počet projevů nenávisti vůči Židům. Podle pražské Židovské obce přibylo hlavně verbálních útoků, obtěžování nebo výhrůžek na internetu a nenávistných e-mailů členům židovské komunity.
                            26:16
                            Zadlužené matky samoživitelky
                              Dluh českých domácností u bank stoupl za poslední měsíc o dalších šest miliard korun. Celkem už dluží téměř 1,3 bilionu. A stoupá i počet zadlužených žen.
                              28:21
                              Písemné maturity
                                Pro některé středoškoláky dnes začala písemná část státních maturit. Na řádný termín se přihlásilo více než 74 tisíc studentů. Je to ale přibližně o 5 500 méně než před rokem.
                                28:42
                                Registrační značky na přání
                                  Párek, hezoun nebo třeba policie – to jsou výrazy, které se jako registrační značka auta jen tak neobjeví. Ministerstvo dopravy dokončuje přípravy systému značek na přání. Spustí se v lednu 2016.
                                  30:44
                                  Nové podezření na rychlostudium
                                    Další z tuzemských univerzit čelí podezření, že tolerovala takzvané rychlostudenty. Soukromá škola, která nese jméno učitele národů Jana Amose Komenského, dnes nařčení akreditační komise důrazně odmítla.
                                    34:14
                                    Konec Literární akademie
                                      Další aktuální případ školy v problémech je soukromá Literární akademie, která čelila kritice z akademické obce kvůli rozšiřování na mimoumělecké obory. Doplatí ale zřejmě na problémy s hospodařením.
                                      34:33
                                      Kauza plzeňských práv
                                        Největší skandál ohledně nekvalitního studia se ale týkal státní vysoké školy. A to plzeňských práv. Studenti na této fakultě Západočeské univerzity získávali tituly nezvykle rychle.
                                        36:31
                                        Vysokoškolské tituly v Česku
                                          Nejběžnějším tuzemským titulem podle statistik ministerstva vnitra zůstává inženýr, před jménem ho používá bezmála 370 tisíc lidí, následuje magistr a doktor medicíny.
                                          36:44
                                          Budoucnost tunelu Blanka
                                            Praha potvrdila 15. září jako termín pro otevření Blanky. Kvůli napojení na tunelový komplex se ale od 3. do 13. července uzavře Strahovský tunel.
                                            37:40
                                            Rasové nepokoje na Blízkém východě
                                              Izraelský Tel Aviv zažil nejtvrdší pouliční srážky za dekády. Při demonstraci etiopské komunity utrpělo zranění skoro sedmdesát lidí, desítky skončily za mřížemi. Jako v americkém Baltimore se rozbuškou stalo policejní násilí proti černému mladíkovi.
                                              39:30
                                              Jméno dcery Kate a Williama
                                                Dcera prince Williama a vévodkyně Kate se jmenuje Charlotte Elizabeth Diana. Dva dny po jejím narození to oznámil Kensingtonský palác.
                                                39:53
                                                Koncert k oslavám konce 2. světové války
                                                  Živý vstup redaktorky Terezy Stárkové.
                                                  41:45
                                                  Největší tanker na Labi
                                                    Ve chvaletické loděnici spustili na vodu opravený tanker Christoph. Jde o vůbec první velké nákladní plavidlo, které si v Česku nechal jeho německý majitel zrenovovat.
                                                    43:50
                                                    Autem na Sněžku ne
                                                      Kuriózní případ řeší správa Krkonošského národního parku. 24letý muž chtěl vyjet autem na vrchol Sněžky po turistické stezce Obřím dolem.
                                                      44:10
                                                      Král severské krimi v Praze
                                                        Jo Nesbø, nejprodávanější autor skandinávských detektivek, dorazil do Prahy. Představil český překlad svého románu Policie. Toho se tu od dubna prodalo už přes 25 tisíc výtisků.
                                                        Přehrát celé video
                                                        Stopáž49 minut
                                                        Další díl
                                                        5. května 2015

                                                        Přehled dílů

                                                        Stopáž55 minut

                                                        19. dubna

                                                        Headlines — Jednání o reformě penzí — ANO zrušilo jednání s koalicí a prezidentem — Cíle důchodové reformy — Populační vývoj a důchodový systém — Útoky v Íránu — Sankce na izralské osadníky — Přiznání k dani elektronicky — Obvinění v kauze brněnských bytů — Speed Marathon 2024 — Měření rychlosti na silnicích — Boje na Ukrajině — Jednání EU s Británií — Oslavy šéfa brněnské filharmonie — Iniciativa Poslední adresa připomíná hrdiny minulé doby — Volby do Evropského parlamentu — Maďarská strana Fidesz zahájila kampaň — Kázeňské řízení s ředitelem Policie v Hradci Králové — Andrej Babiš se rozvádí — Stavba metra D — Vítězové cen Magnesia litera — Nejprodávanější knihy — Nový díl románu Šikmý kostel — Jednání sněmovny — Rychlodráha na letiště — Leyenová ve Finsku — Posilování obrany pobaltský zemí — Podezřelí z útoku na Leonida Volkova — Čištění Labe — Vysoké ceny moderních léků — Oběti záplav v Dubaji — Volby v Indii — Dárci kostní dřeně — Záchrana hnízd Čejky chocholaté

                                                        19. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž55 minut

                                                        19. dubna

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        19. 4. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž56 minut

                                                        18. dubna

                                                        Akutní péče v ČR — Snížení poštu akutních lůžek — Průměrná délka hospitalizace — Dostupnost zdravotní péče — Výsledky summitu EU — Situace na Blízkém východě — Zdražování pohonných hmot — Migrační politika EU — Kritika migračního zákona v Británii — Protesty v Gruzii — Herec Hofmann dabuje sám sebe — Novinky v Portálu občana — Následky povodní v Dubaji — Úspory díky fotovoltaice a tepelným čerpadlům — Tendr na automatizované soupravy metra — Zastávky na znamení v Praze — Po teplém počasí přišlo ochlazení — Výhled na další dny — Vliv prudkých změn počasí na zdraví — Žatec je historickým městem roku — Policejní cvičení před hokejovým šampionátem — Koncert v Teplicích — Hlasování o pomoci Ukrajině a Izraeli v USA — Slovenská veřejnost přispívá na nákup munice pro Ukrajinu — Zadržení Rusů podezřelých ze sabotáže — Problémy společnosti Kovosvit — Zákon o lobbingu — Zájem o startovací byty v Pardubicích — Trest za týrání zvířat na jatkách v Hraběticích — Vítězný snímek World Press Photo — Připomínka českých vězňů z Buchenwaldu — Zborcení fasády historické burzy v Kodani — Oprava silnice u Bečova nad Teplou — Vyhlášení cen Magnesia Litera

                                                        18. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž56 minut

                                                        18. dubna

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        18. 4. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž54 minut

                                                        17. dubna

                                                        Dodávky zbraní Ukrajině — Česká iniciativa ke koupi munice — Dělostřelecká munice pro Ukrajinu — Mimořádný summit EU — Senát o sňatcích homosexuálních párů — Partnerství pro stejnopohlavní páry — Problémy společnosti Kovosvit — Příplatky pro policisty — Ceny výrobců — Uložiště jaderného odpadu — Filmová turistika — Prezident ve Zlínském kraji — Záplavy v Dubaji — Účastníci StarDance — Nové varhany pro katedrálu sv. Víta — Omluva Zemana Šarapatkovi — Pěstování jahod — Obezita v Česku — Jednání sněmovny — Zájem o pomoc lidem bez domova — Ruské ztráty ve válce na Ukrajině — Emigrace lidí z Ruska — Hašení požáru burzy v Kodani — Lanovka na Ještěd — Trest za vraždu — Více praxe pro studenty učitelství — Prodej Hanáckých kasáren — Praha 6 hledá náhradu za sochu maršála Koněva — Nárok na opakování přijímacích zkoušek — Rekvalifikace ukrajinských uprchlíků — Vzpomínka na Petra Hapku

                                                        17. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž54 minut

                                                        17. dubna

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        17. 4. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž55 minut

                                                        16. dubna

                                                        Schůzka premiéra Fialy s Bidenem — Vojenská pomoc Ukrajině a Izraeli — Setkání s krajany a návštěva utkání NHL — Jednání poslanecké sněmovny — Ceny řezaných květin — Provoz Liberty Ostrava — Kniha připomíná dílo a život Vladimíra Boudníka — Izraelská odveta za útok Íránu — Slovenský premiér odmítl evropský migrační pakt — Vyšetřování útoku v Sydney — Soud s psychiatrem Cimickým — Podpora biodiverzity v české krajině — Autobusy v Praze by od léta mohly zastavovat pouze na znamení — Do hor se vrátila zima — Změny v zákoníku práce — Vývoj nezaměstnanosti — Návrat do práce po rodičovské dovolené — Jednání o zdanění tichého vína — Přijímací zkoušky na gymnázia — Konference konzervativců a nacionalistů v Bruselu — Vztahy Číny a Německa — Prezident ve Zlínském kraji — Návštěva prezidenta Pavla ve Zlínském kraji — Podvodné vstupenky na MS v hokeji — Požár burzy v Kodani — Nedostatek kapitánů pro přívozy — Spory o nová kasína v Chrášťaněch u Prahy — Rozpad liberecké koalice — Začala rybářská sezona

                                                        16. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž55 minut

                                                        16. dubna

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        16. 4. 2024 na ČT24
                                                        Stopáž55 minut

                                                        15. dubna

                                                        Premiéra Fialu čeká jednání v Bílém domě — Ekonomická spolupráce USA a ČR — Schůzka Bidena s Fialou — Dar pro prezidenta Bidena — Odbory chystají protesty proti vládě — Rozdíly v příjmech mezi ženami a muži — Rezignace libereckého náměstka — Inscenace Štíři z února — Následky íránského útoku na Izrael — Dopady útoku — Tenisový svaz má vrátit dotace — Přípravy nového ročníku StarDance — Šíření černého kašle — Výhrady Evropské komise ke krokům slovenské vlády — Péče o lidi s poruchou autistického spektra — Plán na stavbu kasina v Chráštanech — Občané chtějí referendum o kasinu — Hazard v Česku — Soud s americkým exprezidentem Trumpem — Stížnosti na dristribuci léků — Výuka autoškoly ve virtuální realitě — Oprava historické kašny v Táboře — Vloupání do domů — Lužní lesy pod ochranou CHKO — Rvačka v gruzínském parlamentu — Pět let od požáru katedrály Notre-Dame — Koncert Collegia 1704

                                                        15. 4. 2024 na ČT1
                                                        Stopáž55 minut

                                                        15. dubna

                                                        Znakový jazyk a skryté titulky

                                                        15. 4. 2024 na ČT24

                                                        Události na sociálních sítích

                                                        Napište nám