29 minut

22. dubna 2018

Obsah dílu

Řecko: Korfu — Itálie: Benátky — Polsko: Ślęża

Části dílu

01:00
Řecko: Korfu
    Říkali jste si někdy, jak vypadají turistická letoviska mimo sezonu? Miroslav Čapek se vypravil do Řecka na ostrov Korfu v době, kdy tam žádní turisté nejezdí. Podle dávných pověstí bylo právě řecké Korfu bájnou zemí Fajáků, která byla poslední zastávkou Odyssea na jeho pouti z Tróji. A představte si, že si tam můžete prohlédnout zkamenělý koráb, na kterém údajně Fajákové dopravili Odyssea na jeho rodnou Ithaku.
    09:29
    Itálie: Benátky
      V nejrůznějších anketách se pravidelně umisťují v desítce nejkrásnějších měst světa. Jedinečnou síť paláců rostoucích z vody navštíví každý rok desítky milionů lidí. Třeba CNN ale letos doporučuje se Benátkám obloukem vyhnout i kvůli návalu turistů. Jakub Nettl nás teď vezme přímo do centra a blízkého okolí, kde se skrývají kouzelná místa. Člověk tam na cizince skoro nenarazí.
      18:26
      Polsko: Ślęża
        Z nekonečných rovin Slezské nížiny vystupuje jižně od Vratislavi do výšky hory Ślęża, Okolní krajinu převyšuje o 550 metrů. A s trochou nadsázky se dá říci, že je to takový slezský Říp nebo Olymp. Její název stejně jako označení celého Slezska je odvozen od germánského kmene Silingů, kteří horu považovali za posvátnou a zasvěcenou bohu Slunce. Pohanské ohňové kulty se zde podle kronikářů udržely až do středověku a v polovině 12. století byl na vrcholu hory vystavěn klášter.
        26:59
        Soutěž
          V čem byl výjimečný původní kamenný most v Benátkách, přes který v reportáži přecházel Jakub Nettl?A) neměl žádné zábradlíB) nevedl až na druhý břehC) byl plný soch
          Přehrát celé video
          Stopáž28 minut
          Další díl
          29. dubna 2018

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám