30 minut

21. října 2012

Obsah dílu

Kuba: Město Trinidad — Japonsko: Ónaruto a Kóči — Srbsko: Krajané v Kruščici — Slovensko: Oravské muzeum

Části dílu

01:11
Město Trinidad
    Trinidad je město ve střední části Kuby. Je to vůbec jedno z nejstarších kubánských měst. A je krásné. Barevné a romantické. Na konci osmdesátých let se dostalo na seznam světového dědictví UNESCO, a to díky své koloniální architektuře. Je to město, které turisté milují. Je tu i díky nim úplně jiná atmosféra, než třeba v Havaně. A jak uvidíte za malou chvíli, každý večer se tu tančí v rytmu populární salsy. Kroky se prý za pomoci ochotných Kubánců za chvíli naučí skoro každý a pak už mu unebrání nic v tom protančit celou noc. Ale i pak, když se rozední, je tady rozhodně co obdivovat.
    06:44
    Ónaruto a Kóči
      Víte, kde byste našli jeden z nejdelších závěsných mostů na světě? V Japonsku. A právě tam teď míříme. A čeká vás skutečně neuvěřitelný zážitek plný adrenalinu. Jen si to představte - procházka po takzvané vyhlídkové promenádě, která vede přímo uvnitř mostu. Z výšky několika desítek metrů tak uvidíte úžinu Naruto, která je známá hlavně tím, že se tam tvoří ohromné mořské víry. A aby toho dobrodružství nebylo málo, Objektiv vás vezme i na loď. Ale nebojte, pak zpomalíme. Vydáme se totiž i do klidného města Kóči.
      14:17
      Krajané v Kruščici
        Čas od času se Objektiv vydá za krajany do nejrůznějších koutů světa. Tentokrát zamířil do srbské Kruščice. Tam si totiž krajané připomněli sto let existence svého katolického kostela. Začátkem minulého století si ho postavili sami, jen z dobrovolných příspěvků a dodnes udržují křesťanské tradice. Na oslavy století svého svatostnánku pozvali krajany z nejrůznějších koutů Srbska. A přijeli i hosté z Česka. Češi v srbském Banátu si jako jedni z mála zahraničních krajanů dosud udržují mateřský jazyk, tradice i vztah k původní víře. Více už v reportáži Šárky Kuchtové a Tomáše Vlacha.
        20:46
        Soutěž
          22:22
          Oravské muzeum
            Teď se vydáme k našim sousedům na Slovensko. Podhůří Roháčů se také někdy říká turistický vstup do Západních Tater. My míříme do Oravy a čeká nás návštěva skanzenu lidové architektury. A jak za chvíli uvidíte, není se co divit, že patří mezi nejkrásnější muzea v Evropě. Budete mít pocit jako byste se ocitli v dobách dávno minulých. Dokonce se podíváme i do soukromé latinské školy, kde v jedné z lavic sedával i slavný slovenský básník Pavol Országh Hviezdoslav.
            Přehrát celé video
            Stopáž30 minut
            Další díl
            28. října 2012

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám