26 minut

21. srpna 2011

Obsah dílu

Mexiko: Teotihuacan — Belgie: pláž v Bruselu — Belgie: Rozhovor s Evou Hrnčířovou — Jemen: UNESCO

Části dílu

01:05
Teotihuacan
    Asi 50 kilometrů severovýchodně od Mexico City byste našli tajemný Teotihuacan. Mluví se o něm jako o zvláštním, magickém, tajemném posvátném místě, které dodnes skrývá mnohá tajemství. Neví se vlastně ani to, kdo byli zakladatelé města, jaký byl jejich jazyk, nic. Nezanechali totiž po sobě žádné písemné památky. Jen neuvěřitelně krásné stavby, které i po mnoha staletích budí ohromný respekt a úctu. Město prý vzniklo někdy kolem roku 100 před naším letopočtem. Dodnes se ani neví jak a proč město zaniklo. Znovu ho objevili až Aztékové, kteří se sem nastěhovali a dali mu jméno Teotihuacán. Byli městem tak nadšeni, že si dokonce mysleli, že je to rodiště bohů.
    04:50
    Pláž v Bruselu
      Pláž uprostřed města. To už je v Bruselu téměř tradice. Pamatujete se na reportáž zpravodajky České televize Evy Hrnčířové? V dnešním speciálním vydání Objektivu si ji připomeneme. Městská pláž v Bruselu existuje už skoro deset let a za tu dobu se z ní stal doslova letní hit. Ne každý si totiž může dovolit drahou exotickou dovolenou u moře, a tak je o bruselskou pláž ohromný zájem. Je zadarmo a lidé si tam užívají únik od reality všedního dne. A alespoň na chvíli zapomenou na svoje starosti. Jak říká Eva, tak pláž je v létě tak populární, že kdo na ní nezajde, jakoby v Bruselu vůbec nebyl.
      15:32
      Rozhovor s Evou Hrnčířovou
        Eva Hrnčířová bude trávit celé léto v Bruselu, kde působí jako zpravodajka České televize. Jaké má plány na zbytek léta? Tak přesně na to jsme se zeptali Evy Hrnčířové.
        17:19
        UNESCO
          Přestože je Jemen jednou z nejchudších a nejuzavřenějších zemí světa, na jeho území se nachází tři památkové rezervace zapsané na seznamu UNESCO. A další dvě lokality o zápis usilují. My se teď společně podíváme na tři místa, která jsou vzájemně zcela odlišná. Jsou to tři města a každé se nachází v jiné geografické i historicko-politické oblasti. Ale jedno přeci jen společné mají - všechny byly v určitém období jemenskými metropolemi. Je to Sanaá, Zabíd a Šibám.
          24:33
          Soutěž
            Přehrát celé video
            Stopáž25 minut
            Další díl
            28. srpna 2011

            Objektiv na sociálních sítích

            Napište nám