27 minut

21. prosince 2008

Obsah dílu

Itálie — Mongolsko — Tonga — Brusel

Části dílu

01:06
Francie: Riviéra
    Míříme do Francie, na místa, kam se jezdí obvykle jen uprostřed horkého léta. Představte si následující situaci: Jste na Riviéře, a buď se zkazí počasí, nebo už máte dost zoufale přeplněných pláží a zatoužíte po malém oddychu, a nebo se na Riviéře octnete tak nějak mimo sezónu. V té chvíli se nabízí elegantní řešení a to v podobě návštěvy Botanické zahrady Thomase Hanburyho. Věřte, nezveme vás tam jen tak; jde údajně o vůbec nejhezčí zahradu na celé Riviéře.
    05:46
    Mongolsko: Onginchid
      Ještě po 1. světové válce bylo Mongolsko 2. nejbuddhističtější zemí světa, tedy hned po Tibetu. V zemi fungovalo více než 6000 klášterů. Jenže po vzniku Sovětského svazu zacílili sovětští komunisté svou protináboženskou propagandu i proti mongolským buddhistům. Tajuplná, liduprázdná země se dodnes vzpamatovává z řádění bolševiků. Jedním z nejposvátnějších chrámů, který by buddhisté rádi vzkřísili, je i legendární klášter Onginchid.
      11:24
      Tonga: nový den
        Kdybychom vám měli poradit, kam letos na Vánoce, tak bychom vás letos asi neposlali do Alp ani do Skandinávie za Santa Clausem, ale na opačný konec planety. Do království, kde se rodí jako první na světě nový den s novým datem, kde se ale v mnohém zastavil čas a hlavně, kde lidé žijí opravdu naplno křesťanstvím. Žádné jehličnaté stromky, žádný sníh, žádné nákupy, ale bez kostela a faráře se neobejde nejenom žádná neděle, ale ani žádné zásnuby a rodinná sešlost. Vítejte v monarchii Tonga.
        19:16
        Brusel: prohlídka
          Objektiv vám teď přináší Tobiáš Hrnčíř osobně. Ano, velmi pravděpodobně ho neznáte, ale skoro jistě znáte jeho maminku Evu Hrnčířovou. A teď se dozvíte, že si i naše zpravodajka v Bruselu láme hlavu s kvalitním programem pro svého zvídavého bezmála tříletého syna. Taky proto se společně vydali do muzea, kam by asi Eva sama ještě před časem jistě nezašla. Prohlídku s průvodcem tady můžete absolvovat za tři minuty stejně jako za tři týdny. To podle chuti a ta obvykle bývá veliká, což by vám potvrdil hlavně Tobiáš, který se podle dobře informovaných zdrojů do muzea vášnivě rád vrací.
          Přehrát celé video
          Stopáž27 minut
          Další díl
          28. prosince 2008

          Objektiv na sociálních sítích

          Napište nám