iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
1. 10. 2017
09:55 na ČT1

1 2 3 4 5

3 hlasy
30925
zhlédnutí

Polopatě

Rybaření — Textil v interiéru — Trávy — Výběr kotle — Založení vatové cihly — Jahody nejen na zahradě — Chov mainské mývalí kočky — Recept z okouna a sumce

50 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Polopatě

  • 00:00:20 Rybolov má v Čechách dlouholetou
    tradici.
  • 00:00:22 V minulosti to byl jeden
  • 00:00:24 ze základních způsobů opatřování
    potravy.
  • 00:00:27 Později se stal i koníčkem.
    A není zdaleka tak jednotvárný,
  • 00:00:32 jak by se na první pohled mohlo
    zdát.
  • 00:00:34 Nejenom o rybolovu bude dnešní díl
    pořadu Polopatě.
  • 00:00:38 Vítejte.
  • 00:00:40 Dnes uvidíte:
  • 00:00:42 První rybářský zákon
    pro Země Koruny české,
  • 00:00:44 který je považován za základ
    rybářského práva,
  • 00:00:47 byl přijat v říjnu 1883.
    Zrušil například oprávnění
  • 00:00:53 lovu ryb ve volných vodách
    a zavedl rybářský lístek.
  • 00:00:57 Dnes patří rybaření
    k nejoblíbenějším zálibám u nás.
  • 00:01:01 Bytové textilie dokážou udělat
    v bytě útulno.
  • 00:01:04 Pravidla, jak je sladit,
    jsou přitom snadná,
  • 00:01:09 jen se nesmí nic přehánět.
  • 00:01:11 Co si takhle zkusit
    v zahradě vybudovat
  • 00:01:13 zákoutí zkomponované pouze
    z různých druhů trav?
  • 00:01:17 A také se podíváme,
    s jakou účinností se spaluje uhlí,
  • 00:01:20 kusové dřevo nebo pelety
    v současných kotlech.
  • 00:01:27 Pavle, je tady ten den,
    kdy natáčíme o rybaření.
  • 00:01:31 Já jsem se na to těšil,
    protože, si dovolím říct,
  • 00:01:34 že jsem taky rybář.
  • 00:01:36 Ve scénáři bylo napsáno vášnivý
    rybář,
  • 00:01:38 to bych souhlasil,
    ale nejsem zkušený rybář,
  • 00:01:41 proto jsem rád, že jsme tady.
    Začneme zdaleka.
  • 00:01:45 Kolik je v České republice členů
    Rybářského svazu?
  • 00:01:49 -Podle posledního sčítání
    máme 244 155 členů.
  • 00:01:53 S tím, že v rámci
    Moravského rybářského svazu
  • 00:01:55 máme ještě dalších
    zhruba 80 tisíc rybářů.
  • 00:01:58 -Pojďme se bavit o lidech,
    kteří nerybaří a hrozně by rádi?
  • 00:02:03 Kde začít?
    -Nejdůležitější bude,
  • 00:02:05 aby si udělali státní rybářský
    lístek.
  • 00:02:07 Rybářský lístek je taková
    modrá kartička.
  • 00:02:10 A dostanou ji na obecním úřadě
    s rozšířenou působností.
  • 00:02:13 Nebo na obci s pověřeným obecním
    úřadem.
  • 00:02:16 Za předpokladu,
    že splní určitá kritéria.
  • 00:02:20 Buďto na zkoušku si koupí 30denní
    rybářský lístek - krátkodobý.
  • 00:02:23 Nebo když budou chtít dlouhodobý -
    roční,
  • 00:02:27 tříletý nebo desetiletý,
    tak potom musí složit zkoušky.
  • 00:02:32 Zkoušky se skládají u nás
    na Českém rybářském svazu,
  • 00:02:35 na kterékoli ze 484 místních
    organizací.
  • 00:02:39 No a to je vlastně taková zásadní
    podmínka.
  • 00:02:42 Když složí ty testy
    a potom dostanou rybářský lístek,
  • 00:02:45 tak se přihlásí za člena
    v té které místní organizaci
  • 00:02:49 podle vlastního výběru a můžu
    s povolenkou vyrazit na ryby.
  • 00:02:52 -Ano.
    Slovo revír.
  • 00:02:55 Když se řekne revír, každý ví,
    ale co to je vlastně revír?
  • 00:02:58 -Rybářský revír je místo,
  • 00:03:00 které vyhlásí
    Ministerstvo zemědělství.
  • 00:03:02 My ho máme svěřené do správy.
  • 00:03:04 To znamená - nasazujeme sem ryby
    a děláme výkazy o tom,
  • 00:03:08 kolik se těch ryb uloví a podle
    toho je zase nasazujeme zpátky.
  • 00:03:12 -Jak já vím, v kterém revíru
    můžu nebo nemůžu chytat to či ono?
  • 00:03:17 -Jsou tam stanoveny bližší podmínky
    výkonu rybářského práva.
  • 00:03:22 Je potřeba, aby se každý rybář
    seznámil
  • 00:03:25 s pravidly pro revír,
    kde hodlá chytat.
  • 00:03:27 Čili napřed přečíst
    co je v soupisech revíru,
  • 00:03:30 potom teprve chytat.
  • 00:03:32 -Já přijdu, třeba k tomuhle
    rybníku.
  • 00:03:35 Jak zjistím, do jakého revíru
    patří?
  • 00:03:38 -Najdeme tady ceduli,
    na té ceduli je to napsáno.
  • 00:03:40 Když si nejsem jistý, můžu se
    podívat na naše webové stránky,
  • 00:03:43 kde máme takovou interaktivní
    mapu revírů.
  • 00:03:46 Je tam možné dohledat
    o tom revíru úplně všechno:
  • 00:03:48 kdo je uživatelem,
    jaká je rozloha.
  • 00:03:51 Kde je možné si dočíst pravidla.
  • 00:03:53 Takže - kdo chce, může se s tím
    určitě seznámit a kdo nechce,
  • 00:03:56 tak si to musí pamatovat
    z domova.
  • 00:03:59 -Přijdu k tomuto rybníku,
    do povolenky si napíšu
  • 00:04:02 datum, číslo revíru.
  • 00:04:05 -A podrevíru.
    -A podrevíru. To je všechno?
  • 00:04:08 A začnu chytat?
    -Hm.
  • 00:04:10 -Tak jdeme na to.
    Co potřebuje každej rybář?
  • 00:04:14 Berme to tak, že jsem úplnej
    začátečník, i když nejsem.
  • 00:04:16 Co musím mít?
    -Rybářský lístek, povolenku,
  • 00:04:20 doklad totožnosti.
    Potom potřebujete,
  • 00:04:23 to je hrozně důležitý,
    nějaký vyprošťovač háčku.
  • 00:04:26 To znamená -
    buďto to může bát opustek,
  • 00:04:28 nebo to může být peán,
    větší, menší,
  • 00:04:30 nebo nějaké kleštičky.
    Pak potřebujeme nějakou míru.
  • 00:04:34 Míra může být svinovací metr,
    může být skládací metr.
  • 00:04:37 A pokud jsme v Praze,
    tak potřebujeme ještě podběrák.
  • 00:04:40 Někde je potřeba podběrák,
    někde není,
  • 00:04:43 to si přečteme v pravidlech,
    která jsou v soupisech revírů.
  • 00:04:45 -Už se blížíme k samotné rybařině,
    nemůžu se dočkat.
  • 00:04:48 Čím začneme?
    -Krmením.
  • 00:04:50 Určitě krmením, protože ryba
    potřebuje nějaký čas,
  • 00:04:52 aby krmení našla,
    aby se ta hladina uklidnila,
  • 00:04:55 aby prostě ta ryba zjistila,
    že jí nic nehrozí
  • 00:04:58 a zkusila nám ochutnat tu naši
    návnadu.
  • 00:05:00 Pak tam umístíme tu nástrahu,
    na kterou budeme chytat.
  • 00:05:03 -Jakou návnadu dnes připravíme?
  • 00:05:05 -Návnadu dneska budeme připravovat
    ze směsi krmení.
  • 00:05:08 Je to u každého rybáře jiné.
  • 00:05:10 Je to takové tajemství,
    co tam míchá.
  • 00:05:12 Základem budou nějaké sypké směsi
    a do toho něco živého.
  • 00:05:15 V našem případě to budou bílí
    červi.
  • 00:05:18 To znamená - larvy masařek.
    -Hm.
  • 00:05:21 -Přilijeme vodu...
  • 00:05:24 Ty směsi musí mít takovou
    konzistenci,
  • 00:05:26 abychom tam dohodili to,
    co potřebujeme.
  • 00:05:29 Jiné krmení děláme, když chytáme
    svrchu nějakou bílou rybu.
  • 00:05:33 Dejme tomu oukleje.
  • 00:05:35 Jiné, když to budeme chtít dát
    na dno.
  • 00:05:37 Tady si uděláme takovou universální
    směs na tenhle rybníček.
  • 00:05:42 Důležité je nechat ji odležet.
  • 00:05:44 Přidáme něco živého.
    Červi, hýbou se, jsou živí.
  • 00:05:49 Takže je můžeme přidat,
    ať si tam působí.
  • 00:05:55 zase pěkně zamícháme
    do té směsi.
  • 00:05:58 Necháme drobátko odstát.
  • 00:06:07 -Máme nakrmeno,
    ryby už se nám přibližují...
  • 00:06:10 -Houfují.
    -Houfují.
  • 00:06:11 Za chvilku půjdeme na ně.
    Jsme pořád u těch začátečníků.
  • 00:06:14 Podle čeho vybrat
    ten svůj první prut
  • 00:06:17 a ten svůj první naviják?
  • 00:06:19 -Zaleží na tom,
    jestli budeme chytat
  • 00:06:21 na položenou nebo na plavanou,
    jestli budeme muškařit
  • 00:06:24 anebo jestli budeme chytat
    na přívlač.
  • 00:06:26 Dneska jsme na stojaté vodě,
    jsme na rybníku,
  • 00:06:28 takže pro začátečníka by bylo
    na plavanou.
  • 00:06:31 Plavaná je takový zdravý základ
    toho rybaření.
  • 00:06:35 Volil bych prut, který bude mít
    mezi 3,60 a 3,90 m.
  • 00:06:39 -Máme ho tady?
    -Máme ho tady.
  • 00:06:41 -Tak se pojďme na něj mrknout.
    A naviják?
  • 00:06:44 Já bych možná řekl, Pavle,
    možná nebudeš souhlasit,
  • 00:06:47 že naviják je alfou omegou všeho
    chytání.
  • 00:06:49 -Ne, je to naopak, je to prut.
    -Fakt?!
  • 00:06:51 -Prut je základ.
    U většiny metod je základ prut.
  • 00:06:55 Zvlášť je to patrné třeba
    při muškaření.
  • 00:06:58 Tam je asi ten prut a šňůra
    nejdůležitější,
  • 00:07:00 naviják může být klidně trošku
    levnější.
  • 00:07:04 -Prut máme složen,
    jdeme na ten naviják.
  • 00:07:07 Jako začátečník -
    jaký naviják vybrat?
  • 00:07:11 -Já používám naviják třeba s přední
    cívkou.
  • 00:07:15 Hlavně musím mít citlivou
    brzdu.
  • 00:07:17 Pokud možno, aby ta cívka
    byla široká,
  • 00:07:20 protože ten vlasec z toho lépe
    odlétá, nedělá takové smyčky.
  • 00:07:23 Takže já doporučuju přední brzdu.
  • 00:07:25 -A do třetice - jaký vlasec?
    -Vlasec pro začátečníka
  • 00:07:29 na takovouhle vodu můžeme volit
    třeba 16:0,16 mm.
  • 00:07:34 Myslím si, že to je takový
    univerzální.
  • 00:07:37 Samozřejmě, podle toho
    jak velkou rybu chceme chytat,
  • 00:07:39 nebo jakou rybu čekáme
    na tom rybníce.
  • 00:07:41 Takže můžeme dát nějaký silnější,
    třeba 18.
  • 00:07:44 Můžeme dát klidně jenom 12,
  • 00:07:46 když to budou jenom nějaké
    malé kaprovité ryby.
  • 00:07:48 -Takže my dneska budeme chytat
    na červíky.
  • 00:07:51 Jakou jinou nástrahu ještě
    můžu použít na plavanou?
  • 00:07:53 -Žížalu, kukuřici, zrní,
    těsto...
  • 00:07:55 Těch nástrah je neobyčejné
    množství.
  • 00:07:57 Dá se použít v podstatě všechno,
    co jí člověk, jenom to napíchnout.
  • 00:08:01 Já používám červy,
    protože se hýbou.
  • 00:08:03 To znamená -
    ty ryby jsou tím přitahovány.
  • 00:08:06 Mají je vyloženě rády.
  • 00:08:08 -Červíka napíchneme libovolně
    nebo to má nějaká pravidla?
  • 00:08:11 -Ukážu.
  • 00:08:12 Červíka propichujeme
    z toho tlustého konce.
  • 00:08:14 Kdybychom ho napíchli na ten tenký,
    tak mu propíchneme hlavičku.
  • 00:08:17 To by asi dlouho nežil.
    Můžeme jich dát víc...
  • 00:08:20 Můžeme jít na to.
    -Jdeme!
  • 00:08:23 -Takže můžeme nahazovat spodem,
    což je pro začátečníky snazší.
  • 00:08:27 To je vlastně jenom takhle
    jednoduše.
  • 00:08:30 Nebo můžeme nahazovat vrchem.
    Nebo ze strany.
  • 00:08:33 To je tak, že si podržíme vlasec
    jedním prstem,
  • 00:08:38 překlopíme ten překlápěč
  • 00:08:40 a budeme házet buď jednou rukou
    nebo oběma.
  • 00:08:44 Takhle do dálky.
  • 00:08:46 Dovinu vlasec, uložím do vidliček
    a můžu očekávat záběr.
  • 00:08:52 -Já vím, Pavle, že to je malinko
    složitá otázka,
  • 00:08:56 ale dalo by se ve stručnosti říct,
    jaký je rozdíl
  • 00:08:59 mezi těmi metodami, o kterých jsme
    dneska mluvili?
  • 00:09:02 -U plavané tu nástrahu nese
    splávek, signalizuje nám záběr.
  • 00:09:06 Když se splávek potopí,
    je tam ryba,
  • 00:09:08 když se vynoří pod hladinu,
    je tam taky ryba.
  • 00:09:10 Zpravidla je to cejn.
  • 00:09:12 Když ji dáme na těžko,
    tak chytáme s nástrahou,
  • 00:09:15 která je umístěna na dně.
  • 00:09:16 Drží jí tam nějaké olovo,
    nebo nějaké těžké krmítko,
  • 00:09:19 když přijde záběr,
    tak nám to signalizuje
  • 00:09:22 takzvaný policajt, to znamená
    špičkový nebo meziočkový policajt.
  • 00:09:25 Je to takový kousek plastu,
    který nám signalizuje -
  • 00:09:28 přišla ryba, záběr.
  • 00:09:30 Když chytáme na přívlač,
    tak chytáme s pomocí nástrahy,
  • 00:09:33 kde škubeme prutem,
    ta nástraha poskakuje na dně
  • 00:09:36 anebo někde po hladině.
    Ten záběr poznáme tak,
  • 00:09:39 že ta ryba do něj udeří
    a my ji zasekne se.
  • 00:09:42 -My si tady Pavlem na tu rybu
    ještě chvilku počkáme.
  • 00:09:45 Vy se podívejte na další reportáž.
  • 00:09:47 A můžu slíbit, že budeme
    spolu ještě dnes muškařit.
  • 00:09:55 Následující reportáž nám představí
    barevné trendy
  • 00:09:57 v interiérovém textilu,
    i to, jak barvy sladit.
  • 00:10:04 -Styl udávají zemité barvy.
  • 00:10:06 Jako například khaki, béžová,
    hnědá,
  • 00:10:09 vínová nebo odstíny hořčicové.
  • 00:10:12 Pokud vám tyto barvy úplně nesedí
    a nedokážete se s nimi
  • 00:10:15 ztotožnit, zkuste sáhnout třeba
    po tmavě modré nebo šedé.
  • 00:10:20 Moc hezky působí v interiéru
    také kombinace různých materiálů.
  • 00:10:25 Designéři vytvářejí každý rok
    barevné palety,
  • 00:10:28 které s nadsázkou řečeno,
    ovlivňují celý svět.
  • 00:10:32 Vyhlašují totiž barvy roku.
    Pro letošek
  • 00:10:35 je to hráškově zelená - GREENERY.
    A šedomodrá - NIAGARA.
  • 00:10:41 Pokud máte dost odvahy,
    můžete tyto barvy
  • 00:10:44 využít k vymalování celého
    pokoje.
  • 00:10:46 To je ale změna, která je náročná
    časově
  • 00:10:49 i finančně a upřímně -
    ne každému se do toho chce.
  • 00:10:53 Další možností jsou třeba
    barevné polštářky,
  • 00:10:56 závěsy nebo drobné dekorace.
  • 00:11:00 In jsou barevné pufy
    nebo velké pletené deky.
  • 00:11:04 Pokud se čalounění vaší sedačky
    k těmto barvám úplně nehodí,
  • 00:11:08 můžete je jednoduše změnit
    pomocí napínacích potahů.
  • 00:11:12 Sedačku můžete převléknout
    třeba do neutrálních barev
  • 00:11:15 a kombinovat ji s výraznými
    polštářky.
  • 00:11:18 Nebo ji převléknout třeba
    do podzimního kabátku
  • 00:11:23 v odstínech béžové a hnědé.
  • 00:11:25 Pomocí závěsů nebo polštářků
    docílíte žádané a krásné změny.
  • 00:11:30 S proměnou sedačky se to může zdát
    složitější,
  • 00:11:33 ale s potahy to jde docela
    dobře.
  • 00:11:35 Můžete použít různé přehozy
    nebo veliké deky,
  • 00:11:40 nebo napínací potahy.
    Napínací potah obepne sedačku celou
  • 00:11:45 a jeho důležitou funkcí
    je i ochrana.
  • 00:11:48 Dokáže sedačku ochránit
    před poničením nebo ušpiněním
  • 00:11:51 třeba malými dětmi
    nebo domácími mazlíčky.
  • 00:11:55 Pokud už vaše sedačka je poničená
    a vy ji chcete zrenovovat,
  • 00:12:00 jsou napínací potahy
    vhodným řešením.
  • 00:12:03 Sedačka si zachová svůj tvar
    a přitom dostane úplně nový kabát.
  • 00:12:08 Proměna sedačky je velice
    jednoduchá.
  • 00:12:11 Dá se to přirovnat k tomu,
  • 00:12:13 jako když si třeba převlékáte
    oblečení.
  • 00:12:16 Zkrátka - zvládne to každý.
  • 00:12:18 Třeba jste si před časem pořídili
    sedačku ve výrazné barvě,
  • 00:12:22 s výrazným čalouněním,
    které se vám už okoukalo.
  • 00:12:26 Zkuste jí pořídit potah
    v neutrální béžové.
  • 00:12:30 Ta je elegantní a nadčasová
    a dá se krásně kombinovat
  • 00:12:33 s polštářky nebo závěsy
    ve výraznějších barvách.
  • 00:12:38 Nebo máte chuť třeba
    na něco ostřejšího
  • 00:12:41 a teď před Vánocemi můžete
    sedačce pořídit nový kabát
  • 00:12:44 ve výrazně červené
    nebo bordó barvě.
  • 00:12:47 Výhodou textilií v bytě je,
    že se snadno udržují.
  • 00:12:50 Když dojde k nějakému znečištění
    potahu,
  • 00:12:53 jednoduše ho stáhnete,
    hodíte do pračky, vyperete,
  • 00:12:56 usušíte a sedačka je zase krásná,
    jako nová.
  • 00:13:04 -Čtyři diváci, kteří správně
    odpověděli na soutěžní otázku
  • 00:13:07 a jejichž jména právě teď vidíte
    na obrazovce,
  • 00:13:10 se mohou těšit na dvě vstupenky
    od společnosti
  • 00:13:13 Výstaviště Lysá nad Labem s.r.o.
  • 00:13:16 na výstavu Zemědělec 2017
    a Náš chov 2017.
  • 00:13:22 Výstava se koná
    od 5. do 8. října.
  • 00:13:33 Další čtyři jména patří divákům,
    kteří správně odpověděli
  • 00:13:36 na soutěžní otázku
    a získávají od společnosti Stachema
  • 00:13:40 biocidní přípravky, lazury,
    emaily a lepidla
  • 00:13:44 značky Lignofix
    v hodnotě 2 tisíc korun.
  • 00:13:48 Všem výhercům blahopřejeme.
  • 00:13:57 Tráva nemusí tvořit jen klasickou
    zelenou trávníkovou plochu,
  • 00:14:01 ale může zahradu zkrášlit
    na mnoha dalších místech
  • 00:14:05 a to zvlášť teď na podzim,
    kdy si s ní pohrává vítr.
  • 00:14:09 -Pod pojmem tráva
    si každý představí něco jiného.
  • 00:14:12 Někdo například krátce střižený
    pažit
  • 00:14:14 anebo třeba trávu pro králíky.
  • 00:14:16 Já rozhodně miluju trávy v zahradě
    a v zahradní kompozici,
  • 00:14:20 protože trávy mohou být
    nádherně vysoké a nízké
  • 00:14:23 a do každé moderní zahrady
    se hodí.
  • 00:14:26 Dokonce by v moderní zahradě
    neměly chybět lány plné travin.
  • 00:14:30 Tráva dodá záhonu plnému květin
    vzdušnost a jemnost.
  • 00:14:34 Můžete ji použít na rozmanitých
    místech.
  • 00:14:37 Ať už v záhoně anebo třeba
    do květináče,
  • 00:14:40 protože i tam vypadá fantasticky.
    Pokud nevíte jakou trávu použít,
  • 00:14:43 tak vám vřele doporučuji
    asi tu nejznámější.
  • 00:14:47 Jmenuje se Miskantus sinensis,
    tedy ozdobnice čínská.
  • 00:14:52 Pochází z Japonska, Číny,
    ale i z Koreje.
  • 00:14:55 Dorůstá někdy i do výšky
    1 až 2,5 metru.
  • 00:15:00 Tady vedle mě ji vidíte,
    jak může nádherně vypadat.
  • 00:15:02 Ona se mění v průběhu celého roku.
    Ať už barvou anebo strukturou.
  • 00:15:06 Některé miskantusi u nás
    vůbec nekvetou
  • 00:15:09 a některé naopak mají nejrůznější
    květenství v barvách bílých,
  • 00:15:12 béžových a někdy až purpurových.
    Také se liší strukturou listu.
  • 00:15:16 Některé jsou krásně jemné
    jako Miscantus gracelimus
  • 00:15:20 a některé zase jako klasický
    Miscantus sinensic,
  • 00:15:23 klaine nebo grose fonten,
    který má ty listy daleko větší.
  • 00:15:27 Miscantus má rád slunce,
    ale snese i polostín.
  • 00:15:30 A na půdu také není moc náročný.
  • 00:15:33 Já osobně ji klidně dám do jílu
    a bez problémů nádherně roste.
  • 00:15:37 Pokud máte písčitou půdu,
    poroste vám stejně dobře.
  • 00:15:40 Co se týká vláhy,
    tak má radši suchou půdu,
  • 00:15:43 ale i ve vlhku vydrží.
  • 00:15:55 Podle mého názoru neexistuje
    krásnější tráva
  • 00:15:57 než proso, nebo chcete-li
    panicum.
  • 00:16:00 Pochází se Severní Ameriky,
  • 00:16:02 kde najdete velikánské plochy
    plné prosa.
  • 00:16:05 Když si s prosem začne pohrávat
    vítr, je tak jemné a vzdušné.
  • 00:16:08 Stejně jako jeho květenství.
  • 00:16:10 Proso najdeme v nejrůznějších
    kultivarech a výškách.
  • 00:16:13 Dorůstá výšky takových
    80 až 150 cm.
  • 00:16:16 Ve své domovině dokonce 2 metrů.
  • 00:16:18 Jak vidíte, listy mohou být
    do stříbrna, zelena.
  • 00:16:21 Anebo každou návštěvu uchvátíte
    prosem,
  • 00:16:24 které se jmenuje
    Panicum virgatum Red laub
  • 00:16:27 nebo Red baron.
  • 00:16:29 Má nádherné červeno-žluté
    listy celý rok.
  • 00:16:32 Stejně tak i to květenství
    může být do zelena,
  • 00:16:34 do stříbrna nebo hezky do růžova.
  • 00:16:39 Proso je stejně jako ozdobnice
    velice nenáročná travina.
  • 00:16:42 Já osobně ho doporučuji
    na plné slunce.
  • 00:16:45 A co se týká půdy,
    tak jej můžete dát do písčité,
  • 00:16:47 hlinitopísčité
    anebo i jílovité půdy.
  • 00:16:51 Nejlépe vynikne ve velké
    skupině.
  • 00:16:54 Pokud byste chtěli proso
    anebo ozdobnici množit,
  • 00:16:56 není to nic složitého.
    Stačí na jaře, po seříznutí,
  • 00:17:00 celý ten trs vykopat
    a potom jej můžete rozdělit,
  • 00:17:03 v tomto případě klidně
    na 10 až 15 dílů,
  • 00:17:06 a každý ten díl zasadit někde jinde
    a bude bez problémů růst.
  • 00:17:11 Pokud máte záhon s vysokými
    trvalkami,
  • 00:17:13 tak vám vřele doporučuji
  • 00:17:15 pořídit si na něj kalamagrostis,
    tedy třtinu.
  • 00:17:17 Je to nádherné jemná tráva,
    která dorůstá výšky
  • 00:17:20 maximálně 70 až 80 cm.
  • 00:17:23 Když se na ni podíváte,
    má neuvěřitelný vzpřímený růst.
  • 00:17:27 Právě díky květenství,
    poměrně hustému,
  • 00:17:29 do žluta zbarvenému, které už se
    objevuje někde v červnu,
  • 00:17:33 vytváří úžasný kontrast
    proti trvalkám
  • 00:17:36 a tak vyniknou daleko více
    ty nádherné květy.
  • 00:17:39 No a samozřejmě třtinu,
    stejně jako ostatní trávy,
  • 00:17:42 necháváme až do jara,
    kdy je seřízneme.
  • 00:17:45 Tady u té třtiny se můžete těšit
    na to,
  • 00:17:47 že v průběhu podzimu
    postupně celá zežloutne
  • 00:17:51 a vypadá ještě atraktivněji.
    Co se týká podmínek,
  • 00:17:54 tak je stejně nenáročná
    jako ostatní trávy.
  • 00:17:57 Má ráda plné sluníčko
    a suchou půdu.
  • 00:18:00 Ale vydrží i krátkodobě
    ve vlhčí půdě.
  • 00:18:12 -Zákon na ochranu ovzduší postupně
    zavedl
  • 00:18:14 přísné emisní limity
    na spaliny ze dřeva a uhlí
  • 00:18:18 a také v těch teplovodních kotlích,
    kterými se vytápějí domácnosti.
  • 00:18:22 Minulostí se staly kotle
    s ohništěm na roštu
  • 00:18:25 a více či méně jednoduchým odvodem
    spalin do komína.
  • 00:18:31 -Ke spalování dřeva
    a uhlí se dnes používá technologie,
  • 00:18:33 které se říká zplyňování.
  • 00:18:35 Využívá se takzvaných prchlavých
    hořlavin,
  • 00:18:37 které vznikají při hoření
    paliva.
  • 00:18:41 Tuhé palivo se v určitém okamžiku
    mění na plynné.
  • 00:18:43 Ve starých kotlích tak plyn
    odcházel do komína
  • 00:18:46 a energie byla využita
    jen z části.
  • 00:18:49 Právě díky spalování prchlavých
    hořlavin,
  • 00:18:52 takzvaných plynů, dochází k zvýšení
    účinnosti těchto zařízení.
  • 00:18:55 Spalování plynů lze také mnohem
    lépe regulovat než hoření polena.
  • 00:19:01 Ve srovnání se zastaralými kotli
    s dohořívajícím
  • 00:19:04 nebo prohořívajícím roštem
    zvyšuje tato technologie
  • 00:19:07 dvojího spalování účinnost
    až o 30%.
  • 00:19:09 Je důležité, aby dřevo
    bylo dostatečně suché,
  • 00:19:11 maximálně do vlhkosti 20%.
  • 00:19:14 Dalším prvkem, který přispívá
    k vysoké účinnosti kotle,
  • 00:19:17 je odtahový ventilátor,
    který je umístěný
  • 00:19:20 na výstupu z kotle a je možné
    s ním regulovat spalování.
  • 00:19:23 Základ kotle tvoří přikládací
    komora,
  • 00:19:25 která je vybavena nerezovými
    lamelami.
  • 00:19:28 Tyto lamely chrání kotel
    před dehty, kondenzáty
  • 00:19:30 a kyselinami a prodlužují
    tak životnost kotle.
  • 00:19:34 Nad přikládací komorou
    se nachází vzduchová komora,
  • 00:19:37 která slouží pro odtah spalin
    při otevření přikládacích dvířek.
  • 00:19:40 Spaliny tak nejdou do kotelny,
    ale odcházejí do komína.
  • 00:19:44 Do přikládací komory
    je primárně vzduch přiveden
  • 00:19:47 přes nerezové lamely.
  • 00:19:49 Sekundární vzduch je pak umístěn
    v průchodu trysky.
  • 00:19:51 Spaliny tak hoří směrem dolů
    a to ve směru proudícího vzduchu.
  • 00:19:55 K hlavnímu předávání tepla
    do teplovodního systému
  • 00:19:59 dochází ve spodní části kotle
    a v zadním trubkovém výměníku.
  • 00:20:02 V zadním trubkovém výměníku
    jsou umístěny turbulátory,
  • 00:20:05 kterými je možné výměník
    jednoduše kompletně vyčistit.
  • 00:20:08 Stačí zahýbat touto pákou
    na boku kotle
  • 00:20:11 a dojde k mechanickému odstranění
    nečistot.
  • 00:20:14 Do kotle už je pak jenom nutné
    přikládat palivo a vybírat popel.
  • 00:20:18 Kotel na dřevo s ručním přikládáním
    nejlépe využije ten,
  • 00:20:21 kdo je zvyklý topit dřevem,
    kdo má dostatečné prostory
  • 00:20:24 pro uskladnění dřeva
    a kdo si sám dřevo připravuje.
  • 00:20:29 Další vhodné zařízení
    pro vytápění domu
  • 00:20:31 jsou kotle automatické
    na dřevní pelety
  • 00:20:34 a hnědé uhlí do frakce 25 mm
    nazývané jako ořech.
  • 00:20:38 Tyto kotle jsou komfortně
    srovnatelné
  • 00:20:40 s elektrickým či plynovým
    vytápěním.
  • 00:20:43 O podávání paliva do kotle
    se stará automaticky
  • 00:20:46 šnekový dopravník,
    který dávkuje dle potřeby.
  • 00:20:48 Tyto kotle spalují palivo
    téměř bezezbytku,
  • 00:20:51 popel tak vynášíme
    jdou za zásobník.
  • 00:20:54 Výhodou automatických kotlů
    je to,
  • 00:20:56 že se o přikládání do kotle
    nemusíme starat,
  • 00:20:59 záleží jenom na velikosti
    zásobníku.
  • 00:21:01 Například tento zásobník
    vydrží 3 až 4 dny
  • 00:21:03 bezstarostného topení.
  • 00:21:05 Do kotelny lze také instalovat
    další přídavná
  • 00:21:09 technologická zařízení,
    která nám zajistí
  • 00:21:11 bezobslužný provoz kotle
    na několik týdnů.
  • 00:21:14 Ovládání celého topného systému
  • 00:21:16 má na starosti tato řídící
    jednotka.
  • 00:21:18 Pro změnu paliva
    je potom nutné jenom nastavit
  • 00:21:20 určující parametry
    pro dané použité palivo.
  • 00:21:22 Těleso kotle je tvořeno
  • 00:21:24 horizontálním a vertikálním
    výměníkem.
  • 00:21:26 V horizontálním výměníku
    jsou umístěny turbulátory
  • 00:21:29 pro zpomalení toku spalin
    a jednoduché a snadné čištění.
  • 00:21:32 Ve spodní části kotle
    je potom umístěna
  • 00:21:34 spalovací komora univerzálního
    hořáku,
  • 00:21:37 na níž je připojen ventilátor,
  • 00:21:39 který nám zajišťuje
    řízené spalování.
  • 00:21:41 Kotel zapálíme za pomoci
    zažehnutí dřevěných třísek.
  • 00:21:44 Poté kotel vytápí celý systém
    na nastavenou teplotu kotle
  • 00:21:48 nebo pokojového termostatu.
    Po dosažení nastavené teploty kotle
  • 00:21:51 kotel přejde do takzvaného
    režimu útlum.
  • 00:21:54 V tomto režimu se udržuje žhavé,
    aby nikdy nevyhasl.
  • 00:21:57 Kotel je možné na jaro zapálit
    a na podzim vyhasnout.
  • 00:22:00 Nebo také topit celoročně
    a to na teplou vodu.
  • 00:22:04 Pokud má někdo doma dostatečné
    zásoby dřeva
  • 00:22:06 a chtěl by topit stále kusovým
    dřevem v ručním režimu,
  • 00:22:09 ale na víkend by si chtěl zapnout
    i automatický režim,
  • 00:22:12 je možnost zvolit kombinovaný
    kotel,
  • 00:22:15 který se skládá v horní části
    z dřevozplyňovacího kotle
  • 00:22:19 a ve spodní části je umístěn
    kotel automatický.
  • 00:22:24 Kotel je tak možno používat
    buď jenom na topení
  • 00:22:28 v ručním režimu,
    v režimu dřevozplyňování,
  • 00:22:30 anebo v automatickém režimu
  • 00:22:33 na dřevní pelety nebo hnědé uhlí
    ořech.
  • 00:22:36 Před koupí kotle se určitě vyplatí
    návštěva topenáře,
  • 00:22:39 který posoudí, zda je vybraný kotel
    vhodný pro daný dům
  • 00:22:43 a topný systém.
  • 00:22:49 -Vyhlašujeme soutěž o ceny,
    které věnovala
  • 00:22:51 společnost DecoDoma.
    Soutěžní otázka zní:
  • 00:22:54 Mezi jaké barvy patří
    khaki barva?
  • 00:22:57 Za a) zemité,
    za b) metalické.
  • 00:23:01 Tři diváci, kteří správně odpovědí
    na soutěžní otázku,
  • 00:23:04 získají od společnosti DecoDoma
  • 00:23:07 elastické napínací potahy
    dle vlastního výběru.
  • 00:23:10 Svoji odpověď posílejte formou SMS
    ve tvaru:
  • 00:23:13 POLO mezera A nebo B
    na telefonní číslo: 900 11.
  • 00:23:17 Soutěžit můžete do soboty
    7. října,
  • 00:23:20 do ukončení vysílání našeho pořadu.
    Jména výherců se dozvíte
  • 00:23:23 během našeho dalšího nedělního
    vysílání
  • 00:23:26 a na internetové stránce pořadu:
    www.ceskatelevize.cz/polopate.
  • 00:23:36 Jak jsem slíbil, v tuto chvíli
    se budeme věnovat muškaření.
  • 00:23:40 Královské disciplíně všech
    rybářů.
  • 00:23:42 Já jsem dvakrát rád,
    protože muškaření obdivuju,
  • 00:23:47 ale nikdy jsem se k němu
    nedostal,
  • 00:23:50 takže já doufám,
    že se to stane dnes.
  • 00:23:52 Co je to muškaření?
    Co chytám na mušku?
  • 00:23:55 -Na mušku, jak název napovídá,
    imitujeme živý hmyz,
  • 00:23:59 který se pohybuje po dně,
  • 00:24:02 na hladině anebo někde
    ve vodním sloupci.
  • 00:24:04 Využíváme pro
    to několik typů muškaření.
  • 00:24:07 Buďto suché muškaření,
    kde máme imitovat hmyz na hladině,
  • 00:24:13 který se právě líhne,
  • 00:24:15 nebo létá někde okolo,
    nebo spadl do vody.
  • 00:24:17 Pak máme styl mokrá muška,
    kde imitujeme nějaký
  • 00:24:20 líhnoucí se hmyz nebo hmyz,
    který je unášen tím vodním proudem.
  • 00:24:23 Nebo je styl nymfa.
  • 00:24:26 S nymfou se pohybujeme
    nade dnem.
  • 00:24:28 Většinou imitujeme hmyz,
  • 00:24:30 který leze někde po kamenech,
    nebo je unášen při dně.
  • 00:24:34 Pak můžeme používat takzvaný
    streemer.
  • 00:24:36 To znamená - imitace rybičky
    nebo nějakého hodně velkého hmyzu.
  • 00:24:40 -Ten prut na muškaření,
    včetně navijáku,
  • 00:24:44 to je vidět na první pohled,
    jsou jiné.
  • 00:24:48 V čem jsou jiné než ty...?
  • 00:24:51 Nemůžu říct obyčejné,
    nebo ty klasické,
  • 00:24:54 ale řekněme to tak - klasické.
  • 00:24:56 -Především je to umístění navijáku,
    které je
  • 00:24:59 až na konci toho prutu.
    Ten prut je extrémně lehký
  • 00:25:02 a je vyroben z toho nejlepšího
    grafitu,
  • 00:25:05 protože jsou na něj kladeny
    extrémní nároky.
  • 00:25:07 Prut za nás slouží jako prodloužená
    ruka,
  • 00:25:10 máme v něm určitý cit.
    Prostřednictvím toho prutu
  • 00:25:13 také házíme, protože on nám pomáhá
    akcelerovat
  • 00:25:16 tu šňůru muškařskou,
    která je poměrně silná
  • 00:25:19 a s její pomocí házíme tu poměrně
    lehoučkou mušku do dálky.
  • 00:25:23 -A proč je tam ta šňůra?
  • 00:25:25 Protože muška je lehounká,
    aby tam byla nějaká...
  • 00:25:27 -Jasně.
    Kdybychom chtěli hodit
  • 00:25:29 takovou malinkou mušku,
    kterou tady třeba máme, někam dál,
  • 00:25:31 tak bychom ji nehodili
    dál než půl metru
  • 00:25:34 a ještě by ji odfouknul vítr.
  • 00:25:36 Kdyžto s tou šňůrou
    ji hodíme klidně 30 m.
  • 00:25:38 Je to závislé na tom,
    jak těžkou šňůru máme,
  • 00:25:42 jak silný je třeba protivítr
    a jak s tím taky umíme,
  • 00:25:45 samozřejmě, to bývá ten kámen
    úrazu.
  • 00:25:48 -Ano, na to se těším,
    protože to bude veliká legrace,
  • 00:25:50 až se do toho pustím já.
    Ještě se svým těžkým zraněním.
  • 00:25:53 Jaké ryby na to muškaření
    můžu chytat?
  • 00:25:57 -Prakticky všechny, dá se říct,
    že naprostá většina ryb,
  • 00:26:02 až na drobné výjimky,
    bere umělou mušku,
  • 00:26:04 protože se aspoň z části
    živí hmyzem anebo rybkami.
  • 00:26:08 Obojí můžeme krásně imitovat
    s tou muškou,
  • 00:26:10 takže si myslím,
    že se do toho můžeme směle pustit.
  • 00:26:13 -Takovouhle vestu mám taky.
  • 00:26:15 Používám ji velmi často,
    protože člověk má všechno po ruce.
  • 00:26:18 Ale nemám brýle.
    A ty brýle jsou speciální.
  • 00:26:22 -To jsou brýle polarizační.
    Je to velice dobrá věc,
  • 00:26:25 protože nám pomáhají vidět rybu
    pod hladinou.
  • 00:26:28 S jejich pomocí vidíme
    ty ryby lépe,
  • 00:26:31 protože odstraňují ten nepříznivý
    úhel,
  • 00:26:34 který nám tam hází sluníčko,
    a vidíme pod tu vodu daleko lépe.
  • 00:26:40 Takže já je doporučuju všem
    od začátku,
  • 00:26:42 protože za A)
    jsou výborné při samotném lovu
  • 00:26:46 a za B) jsou dobré při tom,
    když brodíte, že vidíte,
  • 00:26:49 kam šlapete,
    takže skvělá pomůcka.
  • 00:26:51 -Já jsem si všiml,
    že na každém z našich prutů
  • 00:26:54 je jiná šňůra.
    Jaký je v nich rozdíl?
  • 00:26:58 -Šňůry jsou různé,
    tady se můžeme podívat.
  • 00:27:00 Jsou šňůry plovoucí, jsou šňůry
    potápivé,
  • 00:27:03 takzvané intermediální,
    které se pohybují,
  • 00:27:05 že jemně klesají,
    ale velice jemně a pomalu.
  • 00:27:09 Pro začátečníka je nejlepší
    ta šňůra plovoucí
  • 00:27:12 a prut třeba 9 stop.
    To znamená 2,75 m.
  • 00:27:17 -Tak jak se správně muškaří?
    Co mám dělat?
  • 00:27:20 -Je to velice snadný.
  • 00:27:22 Je-li suchá muška a plovoucí šňůra,
    pak se hází lépe.
  • 00:27:26 S tou suchou muškou se vodí
    dopředu - dozadu.
  • 00:27:32 Dneska máme hodně vítr,
    ale v zásadě
  • 00:27:35 ve vhodném okamžiku stačí pustit
    a šňůra letí sama.
  • 00:27:39 Jde o to, aby to člověk
    moc nezakláněl dopředu a dozadu,
  • 00:27:42 pak jde všechno samo.
  • 00:27:44 Na větší vzdálenosti potom
    při tom pohybu dopředu
  • 00:27:47 se ještě zatáhne za tu šňůru
  • 00:27:49 a při pohybu vzad se taky zatáhne
    za tu šňůru.
  • 00:27:52 To je všechno, chce to trošku cviku
    a v zásadě to jde samo.
  • 00:28:00 Nic to není, jde to samo.
    -Tak já to zkusím.
  • 00:28:04 -Ještě si to stáhni
    a já půjdu s tebou, jo?
  • 00:28:08 Já ti vezmu ruku takhle
    a půjdeme společně.
  • 00:28:11 Takže úplně lehce tam - zpátky.
    Rovnoměrně, jo?
  • 00:28:14 Dopředu i dozadu stejně.
  • 00:28:17 Nehází se jakoby tím prutem,
    hází se tou šňůrou.
  • 00:28:20 Zkus to sám teďka.
  • 00:28:27 -Vlastně tím, jak s tím dělám
    tohle,
  • 00:28:30 tak si prodlužuju ten rádius, jo?
    -Přesně tak.
  • 00:28:35 No, krásný.
    Už to aspoň trošku lítá.
  • 00:28:39 -Ten záběr poznám jak?
  • 00:28:42 -Na hladině se udělá kolečko,
    cukne ve šňůře.
  • 00:28:45 -A seká se normálně, jo?
    -Sekneš.
  • 00:28:47 Sekáš zároveň prutem a šňůrou.
    Takhle.
  • 00:28:52 -Já ti to radši předám.
    -Děkuju.
  • 00:28:55 -Děkuju já.
    -Tak, super.
  • 00:28:57 -Já doufám, že Pavel něco chytne,
    protože mým dnešním
  • 00:29:01 dalším úkolem
    je něco dobrého uvařit.
  • 00:29:04 Ale to až za chvíli.
  • 00:29:06 Dnes ještě uvidíte:
  • 00:29:08 Kdo promýšlí stavbu rodinného domu,
    má před sebou i výběr
  • 00:29:11 stavebních materiálů.
  • 00:29:13 K těm, které se ucházejí
    o přízeň stavebníků
  • 00:29:16 svými tepleně-izolačními
    vlastnostmi,
  • 00:29:18 patří klasická pálená broušená
    cihla plněná minerální vatou.
  • 00:29:23 Abyste se v příštím roce
    dočkali kýžené úrody jahod,
  • 00:29:26 je třeba jim před zimou
    věnovat péči.
  • 00:29:29 Představíme vám způsoby
    jejich přezimování.
  • 00:29:33 Už jste někdy viděli kočku,
    která je stejně veliká
  • 00:29:36 jako střední pes
    a za jejíž velký huňatý ocas
  • 00:29:39 by se nemusel stydět míval?
    Takové plemeno koček
  • 00:29:42 existuje a nese název
    meinská kočka mívalí.
  • 00:29:47 A na závěr vám nabídneme
    dva rybí recepty.
  • 00:29:57 Teď se podívejte,
    jaký při stavbě domu
  • 00:29:59 zvolit materiál.
    Nabízí se takový,
  • 00:30:02 který v zimě zabrání úniku tepla
    a v létě přehřátí.
  • 00:30:08 -Pálená cihla má v Česku
    dlouhou tradici.
  • 00:30:10 Dnešní technologie dokáže vytvořit
    přesný blok
  • 00:30:13 s vloženou tepelnou izolací.
  • 00:30:16 Díky tomu je možné ho použít
    pro stavbu
  • 00:30:18 nízkoenergetických a pasivních
    domů
  • 00:30:21 bez nutnosti dodatečného
    zateplení.
  • 00:30:24 Při použití takového bloku
    je nutné dbát
  • 00:30:27 na eliminaci všech tepelných
    mostů,
  • 00:30:30 které by nám odváděly
    teplo z domu.
  • 00:30:32 Například tím, že použijeme
    pro založení
  • 00:30:35 tepelněizolační maltu
    nebo dodatečně zateplíme sokl.
  • 00:30:42 Plochu základové desky je potřeba
    nejprve srovnat do roviny.
  • 00:30:46 Jedná se o 2 až 5 cm
    výškového rozdílu,
  • 00:30:49 který musíme dát
    do naprosté roviny.
  • 00:30:52 Nejprve na desce najdeme
    nejvyšší bod,
  • 00:30:54 který si pomocí nivelačního
    přístroje přeneseme do rohu stavby.
  • 00:30:58 Na vyrovnávací soupravě
    nastavíme minimální tloušťku
  • 00:31:01 ložné spáry, což je 1 cm,
  • 00:31:05 a nanášíme zakládací maltu
    v pruhu odpovídající šířce cihly.
  • 00:31:11 Rizikem pro založení stavby
  • 00:31:13 může být nesprávná volba
    maltové směsi.
  • 00:31:15 Doporučená malta je směs
    s přísadou plastifikátoru.
  • 00:31:22 Ten umožňuje, aby hmota byla
    pružná i několik hodin
  • 00:31:25 a tudíž mohu tvarovku
    jednoduše dorovnat.
  • 00:31:31 Při použití tepelně-izolační malty
    je ve stavbě určité riziko.
  • 00:31:36 Tato malta totiž nemá v sobě
    přidaný plastifikátor.
  • 00:31:39 Zde stavebník, který musí mít
    určitou zručnost,
  • 00:31:42 musí vědět přesně dobu,
  • 00:31:44 kdy cihlu do této malty
    musí vložit.
  • 00:31:47 To znamená -
    aby nebyla ještě zatvrdlá.
  • 00:31:53 Pro první vrstvu použijeme
    soklovou cihlu.
  • 00:31:55 Ta je opatřena hydrofobizací.
  • 00:31:58 Hdyrofobizace je konzervace
    neboli impregnace.
  • 00:32:01 Blok je opatřen barevným pruhem
    s hydrofobizací
  • 00:32:05 a ten klademe tak,
    aby byl vždy ve styku
  • 00:32:07 se základovou deskou.
  • 00:32:10 Vata opatřená v základním bloku
    je také konzervována,
  • 00:32:13 tudíž nenasákne.
  • 00:32:20 Cihla je snadno dělitelná.
    Prostě se dá jednoduše řezat.
  • 00:32:25 Stačí použít ty správné stroje,
  • 00:32:27 které si stavebník může půjčit
    v půjčovnách.
  • 00:32:29 Jde například o elektrickou pilu.
  • 00:32:31 Založení první řady dokáže
    stavebník i svépomocí.
  • 00:32:34 Pokud si ale nebude jistý,
    má možnost se obrátit
  • 00:32:37 na zakládacího technika,
  • 00:32:40 nebo na stavební firmu
    v místě stavby.
  • 00:32:42 Spojování cihel ve svislých spárách
    se provádí nasucho.
  • 00:32:46 To znamená,
    že svislé spáry se nemaltují.
  • 00:32:49 Naopak do ložných spár
    se spojovací pěna nanáší
  • 00:32:54 ve čtyřech provazcích
    nanášecí pistolí.
  • 00:32:57 Před aplikací pěny je nutné
    odstranit z cihly prach z broušení
  • 00:33:01 a tvarovku mírně navlhčit.
  • 00:33:05 Pro stavbu nízkoenergetického domu
    můžeme použít cihlu s vatou
  • 00:33:08 již tloušťky 30 cm.
    Výhodou vatové cihly je,
  • 00:33:13 že má tepelný odpor
    jak ve vodorovném,
  • 00:33:16 tak ve svislém směru.
  • 00:33:18 Pokud to mohu porovnat s tvarovkou
    původní,
  • 00:33:21 tak ta má tepelný odpor
    pouze ve vodorovném směru.
  • 00:33:24 Cihla s vloženou minerální izolací
    má dvě důležité vlastnosti.
  • 00:33:29 Má difúzi a akumulaci.
  • 00:33:31 Difúze nám slouží k tomu,
    aby pára prošla stěnou
  • 00:33:35 na druhou stranu
    a nezadržovala se v té cihle.
  • 00:33:38 Akumulace v zimě drží ve stavbě
    teplo a v létě chlad.
  • 00:33:53 -I jahody pěstované v truhlících
    na balkóně nebo terase
  • 00:33:57 se musí řádně připravit
    na období zimy.
  • 00:34:00 Podívejte se jak.
  • 00:34:02 -Pro výsadbu jahodníku je nejlepší
    termín
  • 00:34:05 od poloviny srpna
    do poloviny října.
  • 00:34:08 Je to ale v závislosti
    na klimatických podmínkách,
  • 00:34:12 ve kterých jahodník pěstujeme.
  • 00:34:14 Jahody pěstujeme většinou
    na záhoně,
  • 00:34:17 je ale i možnost vypěstovat si
    jahodník v nádobách.
  • 00:34:21 To platí pro ty,
    kteří zahrádku nemají,
  • 00:34:24 ale chtějí jahody vyzkoušet,
    chtějí si je vypěstovat.
  • 00:34:27 Chtějí je, samozřejmě, konzumovat.
  • 00:34:29 Pro běžné pěstování na záhonech
    se využívá sadba,
  • 00:34:32 která by měla být kvalitní,
    uznaná.
  • 00:34:35 Ale je samozřejmě i možnost
    vyzkoušet jahodníky ze semínek.
  • 00:34:39 To platí především pro ty,
    kteří si chtějí
  • 00:34:42 vypěstovat něco zvláštního,
    něco jiného.
  • 00:34:44 Navíc je těch odrůd několik
    v sortimentu.
  • 00:34:49 Takže můžeme pěstovat nejen
    jahody droboučké,
  • 00:34:51 takzvané celoroční, měsíční jahody,
    odrůda Rujana,
  • 00:34:54 ale můžeme vyzkoušet například
    i odrůdu Teptation,
  • 00:34:58 to je jahoda převislého jahodníku,
    který vytváří
  • 00:35:00 poměrně dlouhé závěsy
    a jednotlivé šlahouny plodí.
  • 00:35:05 Co se týká výsevu,
    tak na ten si ještě
  • 00:35:08 budeme muset počkat, protože
    ideální je termín leden, únor.
  • 00:35:11 To je v době, kdy už je delší den
  • 00:35:13 a mladé rostlinky se příliš
    nevytahují.
  • 00:35:16 Takže s tím počkáme.
  • 00:35:18 Ale přeci jenom - takovou rostlinu,
    kterou si zakoupíme,
  • 00:35:21 která už je nádherně zakořeněná,
  • 00:35:23 tak musíme vysadit.
    A ukážeme si, jak na to.
  • 00:35:27 Před výsadbou je vhodnější
    odstranit šlahouny,
  • 00:35:29 pokud už je rostlina má
    dostatečně narostlé,
  • 00:35:32 protože tím lépe zakoření
  • 00:35:34 a rozhodně nám bude
    i lépe přezimovat.
  • 00:35:37 Na dno nesmíme zapomenout
    dát drenáž.
  • 00:35:39 To znamená, keramzit nebo nějaký
    štěrk.
  • 00:35:42 Jahoda je poměrně náročná
    na živiny.
  • 00:35:44 Potřebuje opravdu kvalitní
    substrát, velkou nádobu,
  • 00:35:47 aby měla dostatek prostoru
    pro rozprostření kořenů.
  • 00:35:52 Musíme počítat s tím,
    že jahody v takovém substrátu
  • 00:35:55 musí alespoň 1 až 2 roky vydržet
    než je budeme poprvé přesazovat.
  • 00:35:59 Sadbu nesmíme takzvaně utopit.
  • 00:36:02 To znamená, že kořenové krčky
    nesmí být příliš hluboko,
  • 00:36:05 musí být současně v rovině
    s tím terénem,
  • 00:36:09 do kterého zapouštíme tu sazenici.
  • 00:36:12 A nesmí už mít taková rostlina
    žádné šlahouny.
  • 00:36:16 Mezi velmi časté dotazy pěstitelů
    patří také to,
  • 00:36:20 co s takovou sazenicí
    přes zimu udělat,
  • 00:36:23 protože většinou nemáme prostory,
    kam bychom ji umístili.
  • 00:36:26 Tady platí zásada, že sazenice
    nejlépe přezimuje ve volné půdě.
  • 00:36:31 Vyhloubíme jámu v záhonku
    a sazenici i s květináčem
  • 00:36:34 zapustíme do země.
  • 00:36:37 Pro případ extrémních mrazů
    nebo výkyvů teplot
  • 00:36:40 je dobré ještě sazenici zakrýt
    chvojím
  • 00:36:43 a tak nám bezpečně přezimuje.
  • 00:36:45 Pokud nemáme žádný záhon,
    tak je možnost celý truhlík,
  • 00:36:48 nebo ten květináč, přemístit
    do nějaké světlé místnosti
  • 00:36:52 a tam nám rozhodně bude velmi dobře
    přezimovat.
  • 00:36:55 A navíc během celé zimy
    bude rostlina plodit.
  • 00:37:00 -Vyhlašujeme soutěž o ceny,
    které věnoval časopis Praktik.
  • 00:37:04 Soutěžní otázka zní:
    Mezi jaké rostliny patří jahodník?
  • 00:37:08 Za a) jednoleté,
    za b) vytrvalé.
  • 00:37:11 Tři diváci, kteří správně odpovědí
    na soutěžní otázku,
  • 00:37:15 získají sadu prostředků
    na ochranu rostlin
  • 00:37:18 od firmy Bayer Garden cz
    v hodnotě 2 tisíc korun.
  • 00:37:21 Svoji odpověď posílejte formou SMS
    ve tvaru:
  • 00:37:24 PATE mezera A nebo B
    na telefonní číslo: 900 11.
  • 00:37:29 Soutěžit můžete do soboty
    7. října,
  • 00:37:32 do ukončení vysílání našeho pořadu.
    Jména výherců se dozvíte
  • 00:37:36 během našeho dalšího nedělního
    vysílání
  • 00:37:39 a na internetové stránce pořadu:
    www.ceskatelevize.cz/polopate.
  • 00:37:51 Mainská mývalí kočka sice patří
    mezi jedno
  • 00:37:53 z nejimpozantnějších
    kočičích plemen,
  • 00:37:56 ale zároveň má klidnou povahu,
    takže se jí říká něžný obr.
  • 00:38:01 A možná vás překvapí,
    že si nejraději pochutnává
  • 00:38:04 na kuřecím masu posypaném
    přírodní kostní moučkou
  • 00:38:07 a sušenou kopřivou
    nebo mořskou řasou.
  • 00:38:12 -Mainská mývalí kočka,
    jak i samotný název napovídá,
  • 00:38:15 pochází z Mainu,
    což je stát v Americe.
  • 00:38:18 Je to původně farmářská kočka
    určená
  • 00:38:22 jako pracovní zvíře
    na farmách k lovení hlodavců.
  • 00:38:26 Kupodivu mainky
    jsou výbornými společníky
  • 00:38:29 a třeba zrovna v Americe
    začaly válcovat psy,
  • 00:38:32 z toho důvodu,
    že jsou méně náročné
  • 00:38:35 a v těch bytech se s nimi
    poměrně dobře žije.
  • 00:38:38 Z vlastní zkušenosti
    mám velmi dobrou zpětnou vazbu,
  • 00:38:41 když jsme umisťovali kočky
    do rodin s dětmi.
  • 00:38:44 Dokonce mám i umístěného kocourka
    k autistickému chlapečkovi,
  • 00:38:48 který si s ním vytvořil
    velmi pevnou vazbu
  • 00:38:51 a to zvíře mu pomáhá
    se i nějakým způsobem
  • 00:38:56 socializovat v rámci
    toho kolektivu.
  • 00:38:58 Mainky jsou velmi trpělivými
    společníky,
  • 00:39:00 takže mnohé z nich ty děti
    snesou
  • 00:39:03 a dokonce jejich společnost
    vyhledávají,
  • 00:39:05 protože ty děti jim zase dávají
    tu pozornost.
  • 00:39:09 Co je pro mainské mývalí kočky
    typické, je hluboké předení.
  • 00:39:13 Američani to nazývají
    holubičí vrkání.
  • 00:39:18 Je fakt, že některé z nich mají
    hodně hluboký hlas
  • 00:39:21 a v podstatě to předení je proces
    biorezonance
  • 00:39:25 na velmi hlubokých frekvencích.
  • 00:39:27 Mainskou mývalí kočku si vždy
    kupujeme z chovatelské stanice.
  • 00:39:31 Nikdy ne bez průkazu původu,
    protože to není mainka.
  • 00:39:34 Mainka opravdu je vždy jenom
    papírová z registrovaného chovu.
  • 00:39:38 Pokud mohu doporučit, tak rozhodně
    menší chovatelskou stanici,
  • 00:39:42 kde je menší koncentrace
    chovných zvířat najednou.
  • 00:39:45 Kočky obecně trpí
    na virová onemocnění,
  • 00:39:48 taky na bakteriální,
  • 00:39:50 které, pokud dochází
    k velké koncentraci zvířat,
  • 00:39:53 tak samozřejmě to riziko té nemoci
    stoupá.
  • 00:39:57 Mnohá ta onemocnění,
    bohužel, jsou smrtelná.
  • 00:40:01 Není proti nim ani možnost
    vakcinovat.
  • 00:40:04 Co se týká genetického zatížení,
  • 00:40:06 tak asi takovým největším strašákem
    u těch mainských mývalích koček
  • 00:40:10 je HCM, což je choroba srdce.
  • 00:40:13 V podstatě se na ni musí
    ten chovný pár testovat.
  • 00:40:16 To znamená,
    že prochází genetickým testem,
  • 00:40:19 ale i pravidelným sonografickým
    vyšetřením srdce.
  • 00:40:25 Kočky obecně, na rozdíl od psů,
    což mnoho lidí neví,
  • 00:40:28 si tu krmnou dávku skládají
    z více menších pokrmů za den.
  • 00:40:33 Takže ta kočka by měla mít
    neustálý přístup nejen k vodě,
  • 00:40:36 ale i k jídlu.
  • 00:40:39 Co se týká stravy,
    je obecně pro všechny kočky
  • 00:40:42 nejlepší syrové maso, kosti,
    vnitřnosti, kůže.
  • 00:40:46 Proč je to tak důležité?
  • 00:40:48 Z toho důvodu, že kočka,
    na rozdíl od psa,
  • 00:40:50 který je víceméně všežravý,
    je pořád
  • 00:40:54 výhradní masožravec,
    je to opravdu predátor,
  • 00:40:57 ta syrová strava je pro ni důležitá
    z mnoha důvodů.
  • 00:41:00 Jeden, o kterém se třeba vůbec
    nemluví, je psychologický.
  • 00:41:04 Kočka potřebuje žvýkat a to maso
    jí dodává pocit radosti a pohody.
  • 00:41:09 Je to pro ni hodně důležitý
    i zdroj vody,
  • 00:41:12 protože kočka 70% vody přijímá
    z potravy,
  • 00:41:16 což samozřejmě z granulí
    nemá šanci přijmout.
  • 00:41:20 Zhruba ve 40% původní populace
    mainských mývalích koček
  • 00:41:24 byli takzvaní polydaktylové,
    což jsou víceprsté kočky.
  • 00:41:28 Mají dvojí typ pacek.
    Buď je to patty paws,
  • 00:41:33 kdy ty prstíky jsou takhle
    v jedné řadě,
  • 00:41:37 anebo mitten paws,
    kdy té kočičce, jak ona má
  • 00:41:40 na předních nožičkách,
    use dělají něco jako palce.
  • 00:41:44 Kočky velmi dobře šplhají
    po stromech.
  • 00:41:46 Dokážou si těma pacinkama nabírat
    pokrmy,
  • 00:41:49 dokáží se pohybovat
    po zasněžených plochách, i po ledu.
  • 00:41:55 Typický vzhled mainské mývalí
    kočky -
  • 00:41:59 je klínovitá hlava
    s výrazným profilem.
  • 00:42:02 Vysedlé lícní kosti,
    otevřené oči.
  • 00:42:05 Brada musí doplňovat
    vrchní polštářky s těmi fousy.
  • 00:42:10 Vnější koutek oka vede
    ke spodní hraně ucha.
  • 00:42:14 Co je pro mainské mývalí kočky
    typické?
  • 00:42:17 Určitě to je taková větší zavalitá
    robustní postava.
  • 00:42:21 Dospělí kocouři mohou mít
    i kolem 12 kg.
  • 00:42:25 Co samozřejmě každá kočka
    uvítá,
  • 00:42:27 je možnost pobytu
    na čerstvém vzduchu
  • 00:42:30 a také sluneční paprsky.
  • 00:42:33 Zabezpečujeme to ale tak,
    aby se té kočce nemohlo nic stát.
  • 00:42:38 To znamená, že máme zabezpečená
    okna, balkóny.
  • 00:42:41 Nebo máme pro ni voliéru.
  • 00:42:43 Případně ji můžeme venčit
    na kšírách,
  • 00:42:46 což tyhle kočky nám umožní,
  • 00:42:48 pokud je na to naučíte
    hned v kotěcím věku.
  • 00:42:51 Dají se venčit na kšírách
    jako psi.
  • 00:42:53 Přestože mainská mývalí kočka
    je jedno z nevětších plemen koček
  • 00:42:56 na světě, vůbec se to nevylučuje
    s tím,
  • 00:42:59 abyste ji mohli chovat
    v bytě.
  • 00:43:01 Potřebuje hlavně tu dobrou stravu,
    potřebuje mít bezpečí,
  • 00:43:05 kout, kde si může lehnout,
    potřebuje šplhadlo, vodu.
  • 00:43:08 Asi jednou až za dva týdny
    pročísnout,
  • 00:43:13 upravit drápky
    a pozornost člověka.
  • 00:43:16 Ale tu si nenárokuje tolik,
    jako třeba pes.
  • 00:43:19 Proto se asi kočky obecně na světě
    staly
  • 00:43:22 velmi vyhledávanými společníky.
    Ty kočky se ukazujou,
  • 00:43:27 že jsou do těch bytů naopak
    velmi vhodné.
  • 00:43:34 -Zuzko, já jsem k vám dneska přijel
    přímo od vody.
  • 00:43:36 Z rybačky,
    jak se říká na Slovensku.
  • 00:43:39 S neúspěchem,
  • 00:43:42 přesto, že jsem měl svoje triko
    pro štěstí, tak s neúspěchem.
  • 00:43:44 Jsem ošlehán větrem,
    to je všechno.
  • 00:43:46 Ale nakoupil jsem.
    Mám tady sumečka a mám tady okouna.
  • 00:43:50 Moc bych poprosil,
    kdybyste mi uvařila
  • 00:43:53 dvě dobrá jídla.
    Jaká to budou?
  • 00:43:56 -Okouna si připravíme
    velice jednoduše.
  • 00:43:58 Je to takový recept ala Francie.
  • 00:44:01 Budeme ho péct v troubě
    a to jenom na fenyklu,
  • 00:44:04 červené cibuli a troše koření.
  • 00:44:07 Okoun je ryba,
    která má maso celkem pevné.
  • 00:44:10 Dá se srovnat
    s lososovitými rybami.
  • 00:44:14 My si ho jenom dopředu lehce
    zakápneme citrónem.
  • 00:44:17 Dělá se to hlavně z toho důvodu,
    že to maso
  • 00:44:19 se ještě zpevní
    a nebude se nám tak rozpadat.
  • 00:44:22 U okouna není problém
    s kostmi.
  • 00:44:25 Opravdu moc jich neobsahuje,
    takže se nemusíme bát.
  • 00:44:28 Není to žádná chirurgická práce.
  • 00:44:30 Olivový olej, na to si položíme
    fenykl, rozdrobíme cibuli...
  • 00:44:38 Nějak přiměřeně.
  • 00:44:40 A jako koření, protože ten fenykl
    je hodně výrazný,
  • 00:44:42 tak už nemá smysl ho čímkoliv
    přebíjet,
  • 00:44:45 já ho mám ráda v kombinaci
    s obyčejným klasickým kmínem.
  • 00:44:49 Nezaměnit za římský, ten se hodí
    spíš opravdu do indické kuchyně.
  • 00:44:53 Potom můžeme přidat trošičku
    provensálského koření.
  • 00:44:56 Když jsme u té Francie.
  • 00:44:58 Zase, buď sušené,
    z krabičky někde,
  • 00:45:01 anebo použijeme rozmarýn,
    tymián čerstvý,
  • 00:45:04 pokud máme na zahrádce.
  • 00:45:06 A na to přijdou už jenom
    ty rybí filety.
  • 00:45:08 Osolíme.
  • 00:45:12 Stejně tak můžeme potom
    i tu zeleninu trošičku přisolit.
  • 00:45:15 Opepříme a poklademe rybou.
  • 00:45:18 Můžeme ještě zakápnout
    troškou olivového oleje
  • 00:45:20 a dáme do vyhřáté trouby
    na 190 stupňů.
  • 00:45:25 Podle velikosti té porce,
    zhruba půl hodinky.
  • 00:45:29 Sumeček bude připravený
    trochu netradičně
  • 00:45:31 a to jako rybí kari.
    Má takhle krásně červené maso,
  • 00:45:35 které nám může připomenout
    lososa.
  • 00:45:37 Takovou zvláštností je,
    že v tom syrovém stavu
  • 00:45:40 je červený
    a tepelnou úpravou to maso zbělá.
  • 00:45:42 Já vám dneska ukážu,
    jak si můžete doma připravit
  • 00:45:45 svoji vlastní kari pastu.
  • 00:45:47 Vezmeme ghí,
    což je přepuštěné máslo.
  • 00:45:49 Stačí trošička.
    Budeme postupně přidávat koření.
  • 00:45:52 To je hořčice, koriandr,
    římský kmín,
  • 00:45:55 černý pepř, kurkumu, pískavici.
  • 00:46:00 Restujeme tak dlouho,
    dokud se to koření
  • 00:46:02 pořádně nerozvoní.
  • 00:46:04 Potom necháme vychladnout stranou.
  • 00:46:06 Než nám to vychladne,
    tak použijeme další základ
  • 00:46:09 pro tu kari pastu samotnou.
    Budeme potřebovat
  • 00:46:13 najemno nakrájený zázvor,
    šalotku, citrónovou trávu,
  • 00:46:18 česnek a feferonku
    nebo chilli papričky.
  • 00:46:23 Zase podle toho, jak sneseme.
  • 00:46:26 Aby se nám to lépe rozmělnilo,
    tak se používá hrubá sůl.
  • 00:46:30 Potom v hmoždíři
    mechanicky rozmačkáme.
  • 00:46:35 Jakmile je struktura už takováhle,
    jemnější,
  • 00:46:37 přidáme koření z pánvičky
    a opět rozmačkáme.
  • 00:46:43 Do takto připravené kari pasty
    přijde už jenom troška,
  • 00:46:46 buď ústřicové omáčky,
    krevetové omáčky nebo rybí omáčky.
  • 00:46:50 Do nějakého většího hrnce,
    nebo ideálně do woku,
  • 00:46:54 dáme trošku ghí,
    na něj přijde ta kari pasta...
  • 00:46:58 -Kolik?
    -Kolik kdo snese.
  • 00:47:00 Jakou jste si připravili.
    Pokud to koření
  • 00:47:03 je tam příliš pálivý,
    tak by bylo dobré šetřit.
  • 00:47:06 Na tu kari pastu přijde ryba,
    kterou jsme si nakrájeli na kousky,
  • 00:47:09 zhruba jako na guláš.
    Lehce restujeme.
  • 00:47:13 Základem každého kari
    je spousta zeleniny.
  • 00:47:15 Nahrneme na rybu.
  • 00:47:17 Je moc hezké, když kromě téhle
    základní zeleniny v kari
  • 00:47:21 potom jsou nějaké kousky
    buď lusků,
  • 00:47:25 jako třeba zelené fazolky
    nebo mladé hrášky.
  • 00:47:29 Anebo úplně finálně přidat nějakou
    listovou zeleninu.
  • 00:47:32 Třeba špenát nebo mangold.
  • 00:47:34 V této fázi už máme rybu
    orestovanou, i zeleninu,
  • 00:47:38 a přidáme fazolky...
  • 00:47:40 -Asi ta rajčata?
    -Ano, krájená rajčata.
  • 00:47:43 Zamícháme a zalijeme
    kokosovým mlékem.
  • 00:47:48 Necháme dusit.
  • 00:47:49 Opravdu stačí jenom 15 minut,
    aby změkla ryba a zelenina,
  • 00:47:52 aby byla na skus.
  • 00:47:54 Ve finále posypeme
    čerstvým koriandrem a hotovo.
  • 00:47:57 -Sumeček se nám dusí,
    zhruba 15 minut.
  • 00:48:00 My jdeme servírovat okouna.
  • 00:48:03 -Upečeného okouna naservírujeme.
  • 00:48:08 Hezky i s fenyklem, s cibulí
    takto na talíř.
  • 00:48:13 Podává se, ideálně,
    s nějakým světlejším pečivem,
  • 00:48:15 hezky po francouzsku.
  • 00:48:17 Anebo klidně můžete k tomu dát
    i šťouchané brambory,
  • 00:48:20 bramborovou kaši.
  • 00:48:22 Jak má kdo rád, ale s chlebem
    je to určitě nejlepší.
  • 00:48:24 -Uplynulo 15 minut,
    v hrnci to krásně bublá.
  • 00:48:26 Jdeme se na to podívat.
    -Ano.
  • 00:48:29 -Ten koriandr tam dáváme teď
    nebo až potom?
  • 00:48:31 -Ten tam dáváme teď,
    ať ještě přijde do styku s teplem.
  • 00:48:36 A ochutnáte?
    -Ochutnám, rád.
  • 00:48:41 S čím nejlépe podávat
    takovou dobrotu?
  • 00:48:43 -Tak jako indické
    nebo thajské jídlo.
  • 00:48:45 Ideálně s rýží.
    Já mám nejradši rýži Basmati,
  • 00:48:48 ale klidně můžeme i nějaké
    chlebové placky použít,
  • 00:48:51 nebo cokoliv, co je vhodné
    pro indickou kuchyni.
  • 00:48:56 -To se nám hodně povedlo.
    To se nám hodně povedlo.
  • 00:49:00 Přátelé, já doporučuji
    určitě zkusit
  • 00:49:02 tohle kari se sumečkem,
    protože to je skvělé!
  • 00:49:06 Mějte se krásně.
  • 00:49:08 Těším se příští týden opět
    u Polopatě.
  • 00:49:10 Na shledanou.
  • 00:49:12 Příště uvidíte:
  • 00:49:14 Málokdo tuší, co předchází tomu,
    než si koupíme sáček se semínky.
  • 00:49:17 Reportáž poodhalí práci šlechtitelů
    a množitelů osiv.
  • 00:49:22 Povíme si, jaký hmyz se na zimu
    stahuje do našich domovů
  • 00:49:25 a jak se ho zbavit.
  • 00:49:27 Nebo jak jeho výskyt
    alespoň omezit.
  • 00:49:30 A připravíme si recepty z tuřínu
    a kadeřávku.
  • 00:49:33 Obě opomíjené zeleniny
    jsou zásobárnou vitamínů
  • 00:49:36 a minerálních látek.
  • 00:49:38 Skryté titulky: Tereza Fenclová
    2017

Související