iVysílání

stránky pořadu
Premiéra:
20. 11. 2016
07:50 na ČT1

1 2 3 4 5

5 hlasů
31337
zhlédnutí

Polopatě

Vymodelujte si čerta nebo anděla — Barevné listy — Předvánoční úklid — Výběr a příprava běžeckých lyží na zimní sezónu — Žehlení — Antiseptické mýdlo — Grilování doma — Dřevěné hračky

50 min | další Magazíny »

upozorňovat

do playlistu

Přehrávač videa

Načítám přehrávač...

Polopatě

  • 00:00:20 ZPĚV
  • 00:00:28 Se zelím!
    Ne, s šípkovou!
  • 00:00:30 Se zelím!
    Ne, s šípkovou!
  • 00:00:34 Ten kdo viděl film Jiřího Menzela
    Slavnosti sněženek
  • 00:00:37 podle předlohy Bohumila Hrabala
    moc dobře ví, o čem mluvím.
  • 00:00:41 Ano, jsme v Kersku.
  • 00:00:43 A právě tady se nachází
    Lesní ateliér.
  • 00:00:46 A tam budu vyrábět mikulášského
    čerta,
  • 00:00:49 podzimní dekorace a potom se také
    podíváme do dílny
  • 00:00:52 na výrobu dřevěných hraček.
  • 00:00:55 To a mnohé další uvidíte
    v dnešním díle pořadu Polopatě.
  • 00:00:59 Vítejte u něj.
  • 00:01:02 Dnes uvidíte:
  • 00:01:04 Kersko je osada na Nymbursku známá
    díky Bohumilu Hrabalovi,
  • 00:01:08 který zde léta žil.
  • 00:01:10 My si v místním Lesním ateliéru
    vyrobíme čerta
  • 00:01:13 a dekoraci na zahradu, která přečká
    celou zimu.
  • 00:01:16 Dana Makrlíková nám ve své
    pravidelné rubrice poradí,
  • 00:01:20 jak dát na zahradě vyniknout
    stromům,
  • 00:01:23 jejichž listy se teď na podzim
    krásně vybarvují.
  • 00:01:27 Obchody mívají Vánoce už od konce
    října.
  • 00:01:29 Pro většinu lidí začínají ale až
    adventem.
  • 00:01:32 A to je také doba na generální
    předvánoční úklid.
  • 00:01:36 Než se naplno rozjede lyžařská
    sezóna,
  • 00:01:39 je na čase vybrat si správné
    běžecké lyže, boty a hůlky.
  • 00:01:43 Jak se v nabídce orientovat,
    o tom bude naše reportáž.
  • 00:01:51 Já, když jsem byl malej, tak jsem
    měl vždycky ohromnou touhu
  • 00:01:54 udělat si svůj vlastní hrníček.
    Nikdy jsem se k tomu nedostal,
  • 00:01:58 protože jsem vždycky ztroskotal
    na té velké peci,
  • 00:02:01 protože ty hrníčky se musí
    vypalovat, že jo?-Ano.
  • 00:02:04 -A ta pec je jednak velká
    a jednak je drahá.
  • 00:02:06 Mám já nějakou jinou možnost?
    -Ano, dneska už je to možné.
  • 00:02:09 Můžete si koupit takovou
    samotvrdnoucí keramickou hmotu,
  • 00:02:12 která uschne, a vy si ji potom sám
    můžete dozdobit podle sebe.
  • 00:02:18 Ale jako hrnek to fungovat nebude,
    protože je to bez toho výpalu.
  • 00:02:22 -Dobře. Tak hrnky necháme hrnkama,
    ty si uděláme někdy potom.
  • 00:02:25 Blíží se nám Mikuláš a já jsem
    ve scénáři od našich autorů
  • 00:02:30 dostal možnost vybrat si,
    jestli anděla nebo čerta.
  • 00:02:33 Já jsem si kupodivu vybral čerta.
  • 00:02:35 Vy jste jednoho tady takhle
    připravil.
  • 00:02:38 Takže tohle si myslíte,
    že dneska zvládnu?
  • 00:02:40 -Já myslím, že jo.
  • 00:02:42 Udělal jsem takovou jednoduchou
    verzi, aby to zvládl každý.
  • 00:02:45 -Tak jo.
    Jak na to?
  • 00:02:47 -Utrhneme si kousek hlíny,
    uděláme si dlouhé válečky.
  • 00:02:54 -Kolik jste v životě už udělal
    takovýchto dlouhých válečků?
  • 00:02:59 -Já takhle z válečků nevyrábím,
    já vyrábím točením
  • 00:03:03 na hrnčířském kruhu.
    Takže já si tu práci usnadňuji.
  • 00:03:07 -Tak já už taky mám špagetu.
    Dvě.
  • 00:03:11 Co teď?
    -Začneme dělat tělo.
  • 00:03:14 Takže takhle do kroužku začnete
    stáčet.
  • 00:03:17 Čili už tvoříme základnu.
  • 00:03:20 -Vypadá to, že ten můj bude takový
    dekadentní, řekl bych.
  • 00:03:23 Podívejte.
    -Já myslím, že to půjde.-Jo?
  • 00:03:29 -Teď si vezměte kousek hmoty
    a udělejte kuličku velikosti hlavy.
  • 00:03:34 Ještě bych k tomu přidal krk,
    protože bez krku
  • 00:03:38 by čert nevypadal hezky.
    U této hmoty pojíme k sobě vodou.
  • 00:03:45 Takže stačí jenom takhle trošičku
    nanést vodu
  • 00:03:48 a takhle přilepíme krk na hlavu
    a zahladíme.
  • 00:03:54 Teďka bych to takhle přilepil.
    Přilepíte nos.
  • 00:04:00 Promáčknete dva důlky na oči.
    -To je perfektní!
  • 00:04:07 -To je právě ta výhoda čerta,
    že čert může být ošklivý
  • 00:04:09 a pořád je pěkný.
  • 00:04:12 -Ano, ten můj má momentálně nos
    jako Bolek Polívka.
  • 00:04:16 -A já tady používám i různá víčka
    od propisovacích tužek a tak,
  • 00:04:20 jakože uděláme takhle oči...
    Jedno větší, jedno menší.
  • 00:04:29 A ještě takhle můžeme naznačit
    pusu.
  • 00:04:34 Takhle ze dvou malých kuliček
    uděláme uši a uděláme rohy.
  • 00:04:38 Rohy můžou být různé.
    Kdyby to byl Lucifer,
  • 00:04:40 tak může mít rohy zatočené,
    my uděláme jenom malé,
  • 00:04:43 protože to je jenom malý
    čertík.
  • 00:04:46 -Mně se na tom líbí - přestože tady
    máme odborné pomůcky,
  • 00:04:50 profesionální, tak se vlastně dá
    z čehokoliv vyrobit cokoliv.
  • 00:04:54 -To já vždycky právě doma hledám,
    co se dá obtisknout,
  • 00:04:58 protože je to všechno velmi
    zajímavé, všechno vypadá pěkně.
  • 00:05:01 Takhle přilepíme.
  • 00:05:04 Čert může být i takto, bez vlasů,
    dneska je to módní.
  • 00:05:08 Ale můžeme mu udělat kudrliny
    po celé hlavě.
  • 00:05:15 Když se na vás dívám, tak bychom mu
    ještě udělali
  • 00:05:17 takhle knírek a vousy.
  • 00:05:21 -Já mám tak velký nos,
    že se mi tam nevejde knír.
  • 00:05:26 Co uděláme, kámo?
  • 00:05:33 -Uděláme ruce.
  • 00:05:36 Takže uděláme takový silnější
    váleček,
  • 00:05:39 který rozkrojíme na dvě poloviny,
    to budou ruce.
  • 00:05:44 Takže na jedné straně takhle
    naneseme vodu.
  • 00:05:48 Čert může držet cokoliv.
  • 00:05:50 Může mít pytel, může mít řetěz,
    může mít koště.
  • 00:05:53 My jsme vymysleli, že mu dneska
    dáme vidle.
  • 00:05:56 Uděláme takhle do špičky.
  • 00:06:00 Tak jak jste na tom?
    -Krásně.
  • 00:06:02 -Krásně.
  • 00:06:04 Co ještě musí mít každý správný
    čert?
  • 00:06:07 -Ocas!
    -Ocas. Jdeme na ocas.
  • 00:06:09 Dáte na sebe - dva a jeden nahoru.
    Teďka takhle stočíte.
  • 00:06:16 SMÍCH
    -Tak, dobrý.
  • 00:06:24 -Přichytneme dole a ještě
    na jedno místo,
  • 00:06:27 aby ocas lépe držel,
    aby se neulomil.
  • 00:06:32 Pak ještě ze dvou kuliček můžeme
    naznačit boty.
  • 00:06:34 Čert sice mívá kopyto, ale to by
    asi nebylo poznat.
  • 00:06:41 -Je to hotovo?
    -Já myslím, že je to hotovo.
  • 00:06:45 -Tak já bych docela rád,
    kdyby se postavili vedle sebe,
  • 00:06:48 ať každý vidí, jak to má a nemá...
  • 00:06:52 -Každý je originál, každý je jiný
    a každý je pěkný.
  • 00:06:56 -Teď je potřeba je pojmenovat.
  • 00:06:58 Třeba ten můj se bude jmenovat
    Anděl.
  • 00:07:01 -Anděl?
    Tak já toho mého, jestli můžu,
  • 00:07:03 tak pojmenuju na vaši počest,
    Filip.
  • 00:07:06 -Filip.
    Takže to je Filip a Anděl.
  • 00:07:09 Skvělé.
    Je to ideální.
  • 00:07:11 Ale to asi není ještě úplně hotovo,
    že jo?
  • 00:07:12 Co teď teda?
  • 00:07:14 Říkali jsme, že ne do pece,
    ale sušit.
  • 00:07:17 -Do pece ne.
  • 00:07:19 Je to samotvrdnoucí hmota,
    takže to teď necháme takhle sušit.
  • 00:07:21 Bude to schnout minimálně 1, 2 dny
    v téhle té velikosti.
  • 00:07:23 Takže to necháme vyschnout,
    aby to bylo schopno pojmout barvy.
  • 00:07:26 -Aha, ještě barvy.
    -Které potom budeme barvit.
  • 00:07:29 V podstatě podle vaší fantazie
    můžete použít jakékoliv barvy.
  • 00:07:33 Já vám pomůžu.
  • 00:07:36 Tak co myslíte?
    -Já bych možná...
  • 00:07:39 -Skončil.
    -Necháme ho tak, ne?
  • 00:07:43 Tak máme hotovo.
  • 00:07:44 Máme ho takového, řekl bych,
    přírodnějšího.
  • 00:07:47 Je tam vidět ta hlína,
    to se mi docela líbí.
  • 00:07:49 Samozřejmě že všichni známe
    různá pořekadla a rčení
  • 00:07:52 co se týče čertů.
  • 00:07:54 A já bych jedno vzpomenul:
    Kam čert nemůže, nasadí ženskou.
  • 00:07:59 My za chvilku budeme samozřejmě
    ještě tvořit,
  • 00:08:01 ale předtím Rady do zahrady
    Dany Makrlíkové.
  • 00:08:11 -Možná teď na podzim obcházíte
    zahrady sousedů
  • 00:08:14 a tak trošku se závistí hledíte
    na jejich zahrady,
  • 00:08:16 které oplývají nejrůznějšími
    zářivými barvami
  • 00:08:19 anebo krásnými plody a chtěli byste
    to mít také na vaší zahradě,
  • 00:08:23 která je možná tak trochu fádní.
    Nezoufejte,
  • 00:08:26 stačí jenom vybrat ty správné
    druhy,
  • 00:08:28 které by se na vaši zahradu hodily,
    a které třeba příští rok
  • 00:08:31 tu vaši zahradu rozzáří.
  • 00:08:34 Asi ty nejkrásnější, které mají teď
    na podzim nádherné barvy,
  • 00:08:38 a proto je v Kanadě tak milují,
    jsou nejrůznější javory.
  • 00:08:42 Ať už javor dlanitolistý,
    javor tatarský
  • 00:08:44 anebo javor japonský.
  • 00:08:46 Javory teď na podzim mají
    neuvěřitelné zbarvení listů.
  • 00:08:49 Jsou červené, oranžové anebo žluté.
    Pokud je chcete mít na své zahradě,
  • 00:08:54 tak pamatujte na to, že třeba
    javory japonské jsou takové
  • 00:08:58 nejchoulostivější a milují trochu
    polostinné stanoviště,
  • 00:09:01 které je chráněno před silnými
    větry.
  • 00:09:05 Protože u nich se často stává,
    pokud na ně hodně vanou
  • 00:09:08 silné větry, že mohou potom
    na jaře namrznout a vidíte to tak,
  • 00:09:12 že oschnou některé větve.
  • 00:09:17 Viděli jste někdy takto krásné
    fialové plody?
  • 00:09:20 Možná ano, možná ne.
  • 00:09:22 Já si myslím, že by kalikarpa,
    tedy krásnoplodka japonská,
  • 00:09:25 na žádné zahradě neměla chybět.
  • 00:09:28 Ona není tak zajímavá barvou
    svých listů,
  • 00:09:30 ale ty plody nenechají nikoho
    chladným.
  • 00:09:32 Když si ji vysadíte na zahradu,
    pamatujte,
  • 00:09:35 že krásnoplodka je trochu
    choulostivá.
  • 00:09:37 Má radši polostinné stanoviště.
  • 00:09:40 Pokud ji dáte na přímý sluneční
    svit,
  • 00:09:42 tak se může stát, že by vám mohla
    namrznout.
  • 00:09:45 Ale i když vám namrzne,
    nic si z toho nedělejte,
  • 00:09:48 stačí ji trochu oříznout
    a ona opět hezky obrazí.
  • 00:09:52 Myslím si, že na žádné zahradě
    by neměla chybět sakura,
  • 00:09:55 tedy chcete-li - okrasná třešeň,
  • 00:09:57 která teď na podzim má
    žlutooranžové barevné listy.
  • 00:10:02 Sakura je krásná nejen teď
    na podzim, ale hlavně na jaře,
  • 00:10:06 kdy má bílé nebo růžové květy.
  • 00:10:08 Pokud budete sakuru pěstovat
    v našich českých podmínkách,
  • 00:10:12 tak je poměrně nenáročná a má radši
    slunné stanoviště.
  • 00:10:16 A doporučuji ji dát jako solitéru.
  • 00:10:19 To znamená, že okolo ní nebude
    příliš mnoho keřů,
  • 00:10:21 aby její krása vynikla.
  • 00:10:24 Tak tyto listy patří rostlině,
    která se jmenuje muchovník.
  • 00:10:26 Je to polokeř nebo, chcete-li,
    až větší strom,
  • 00:10:30 který má neuvěřitelný,
    jak říkáme my, zahradníci, habitus,
  • 00:10:34 tedy tvar koruny.
  • 00:10:36 Muchovníku se také říká
    indiánská borůvka.
  • 00:10:38 A to proto, že má krásné
    tmavomodré plody,
  • 00:10:40 které jsou zdravé a vynikající.
  • 00:10:43 Můžete z nich udělat také
    borůvkový koláč.
  • 00:10:45 Vřele doporučuji.
  • 00:10:47 Pokud chcete mít něco exotického,
    něco, co má málokdo,
  • 00:10:50 pořiďte si na zahradu ambroň.
  • 00:10:53 Není to javor, je to skutečně
    liquidambar, tedy ambroň západní.
  • 00:10:56 Jedná se o středně vzrůstný strom,
    který se teď na podzim zbarvuje
  • 00:11:02 do žluto-oranžova a někdy ty listy
    má až červené.
  • 00:11:06 Přes celou zimu zůstávají na stromě
    takové, dá se říci, exotické plody.
  • 00:11:11 Tento strom je exotický také proto,
    že obývá planetu už od třetihor.
  • 00:11:18 Znají ho dobře indiáni
    v Severní Americe,
  • 00:11:21 protože když rozemnete list
    ambroně, tak je úžasně aromatický.
  • 00:11:27 Takže se dává do žvýkaček
    a používá se
  • 00:11:29 ve farmaceutickém průmyslu.
    Nebo ho také doplňují do tabáku.
  • 00:11:33 Rozhodnete-li se na své zahradě
    pěstovat ambroň,
  • 00:11:35 určitě jí dejte plné slunce
    a miluje kyselou až neutrální půdu.
  • 00:11:40 Hodí se jako solitérní dřevina,
    tedy aby okolo sebe měla
  • 00:11:43 dostatek prostoru a vynikla její
    krása.
  • 00:11:48 -A teď přichází pro všechny
    soutěžící
  • 00:11:50 očekávané vyhlášení výherců soutěží
    z minulého pořadu.
  • 00:11:55 Na obrazovce vidíte jména
    dvou diváků,
  • 00:11:57 kteří za správnou odpověď
    získají
  • 00:12:00 od společnosti Bionaire,
    Řídící systémy,
  • 00:12:03 pomalý hrnec CrockPot
    o obsahu 5,7 litrů.
  • 00:12:14 Právě si můžete přečíst jména
    tří diváků,
  • 00:12:17 kteří od tradičního výrobce krmiv
    pro psy a kočky - Fitmin -
  • 00:12:21 získají balíček
    kočičího grain free krmiva
  • 00:12:25 s obsahem čerstvého masa a bylinek
    na celý rok.
  • 00:12:28 Všem výhercům blahopřejeme.
  • 00:12:39 Vánoce se blíží a my vám poradíme,
    jak se vypořádat
  • 00:12:42 s méně příjemnou zvyklostí
    tohoto období - s úklidem.
  • 00:12:48 -Máme různé způsoby čištění oken
    avšak poslední dobou
  • 00:12:51 se velice osvědčilo čištění oken
    gumovou stěrkou,
  • 00:12:55 v poslední době ještě vylepšené
    o elektrickou stěrku s odsáváním.
  • 00:13:01 Než budeme mýt samotné okno,
    tak pochopitelně bychom měli umýt
  • 00:13:05 také rámy, aby byly dokonale čisté.
  • 00:13:08 Teprve potom můžeme přistoupit
    k čištění oken jako takových.
  • 00:13:13 Jsou-li okna pouze běžně špinavá,
    může použít tento rozprašovač.
  • 00:13:18 Rozprašovačem naneseme
    čisticí roztok přímo na okno
  • 00:13:21 a pomocí mikrovláknového hadříku
    rozmyjeme po celém okně.
  • 00:13:26 Pokud si takto rozmyjeme celé okno,
    můžeme vzít akustěrku s odsáváním
  • 00:13:32 a postupně odsávat beze šmouh,
    beze skvrn celé okno.
  • 00:13:40 Pokud jsou okna hodně špinavá,
    potom doporučuji použít
  • 00:13:43 vlažnou vodu, ocet,
    a okno nejprve přemýt,
  • 00:13:47 teprve potom můžu přistoupit
    k samotnému čištění.
  • 00:13:51 Gumová stěrka s odsáváním
    má tu výhodu,
  • 00:13:53 že vše děláte v jednom tahu.
  • 00:13:56 Nemusíte nic vylešťovat nějakými
    kuchyňskými utěrkami nebo novinami,
  • 00:14:00 jako se to dělalo dříve.
  • 00:14:02 Tahle ta akustěrka, když ji pustíte
    a necháte ji běžet v jednom kuse,
  • 00:14:06 tak vám vydrží minimálně 20 minut
    pracovat.
  • 00:14:11 Když nebudete umývat okno,
  • 00:14:13 tak pochopitelně tam budou
    různé přestávky
  • 00:14:16 a dalo by se říci, že na jedno
    nabití můžeme umýt až 75 m2,
  • 00:14:22 což je tak středně veliký dům.
  • 00:14:33 Akustěrkou můžete umývat také
    kachličky v koupelně.
  • 00:14:37 Můžete umývat zrcadla
    a veškeré rovné, tvrdé plochy.
  • 00:14:48 Při důkladnějším úklidu se zaměříme
    také na čištění koberců.
  • 00:14:53 I tady nám pochopitelně pomůže
    technika.
  • 00:14:56 Použijeme tepovač.
  • 00:14:58 Při používání tepovače je také
    velice důležité podívat se,
  • 00:15:01 jaké máme podloží pod kobercem.
  • 00:15:04 Pokud máme pod kobercem dřevěnou
    podlahu,
  • 00:15:06 není dobré dávat zbytečně mnoho vody
    na koberec,
  • 00:15:10 jelikož by se nám dřevěná podlaha
    potom mohla i zkroutit.
  • 00:15:14 Tepovač je přístroj, který je
    velice podobný vysavači,
  • 00:15:17 ale má navíc čerpadlo, které může
    zařídit to,
  • 00:15:21 aby vyšší tlak vody a čisticího
    prostředku byl dopraven
  • 00:15:25 do hloubky vlákna koberce
    anebo čalounění.
  • 00:15:31 Poté, co necháme chvíli působit
    čisticí směs
  • 00:15:34 v koberci nebo čalounění,
    tak můžeme rozpuštěnou špínu vysát
  • 00:15:39 do nádrže tepovače.
  • 00:15:42 Tepovač totiž funguje podobně jako
    mokro-suchý vysavač.
  • 00:15:48 Když budu vysávat koberec,
    zbavím ho pouze 50% špíny.
  • 00:15:52 Pokud použiju tepovač, tak dokážu
    zbavit koberec anebo čalounění
  • 00:15:57 i toho zbytku, který pouhým okem
    nevidíme.
  • 00:16:12 -Loni přišla ta pravá zima
    se sněhem až v lednu.
  • 00:16:15 Letos jsme se sněhové nadílky
    dočkali dřív.
  • 00:16:18 A tak není proč otálet s výběrem
    běžeckých lyží.
  • 00:16:23 -Při výběru lyží se musíme nejdříve
    rozhodnout,
  • 00:16:26 pro jaký styl lyžování to je,
    protože se dělají 3 typy lyží.
  • 00:16:30 Jedna je přímo lyže určená
    na bruslení,
  • 00:16:34 pak na klasiku a do třetice kombi.
  • 00:16:41 Pokud se rozhodnete pro klasický
    styl,
  • 00:16:44 tak si můžete vybrat z 3 možností.
  • 00:16:46 Můžete vybrat buďto takovouto lyži
    rekreační,
  • 00:16:52 kde je vidět že je silnější,
    aby se nebořila v hlubokém sněhu.
  • 00:16:57 Nabízí se i ve variantě
    se šupinami,
  • 00:17:02 kde se na určité podmínky nemusí
    vůbec mazat.
  • 00:17:06 Pak na takové to sportovnější
    lyžování je typ lyže,
  • 00:17:11 jmenuje se to Nanogrip,
    ta lyže se vůbec nemaže,
  • 00:17:14 funguje od -10 do +2 stupňů,
    jenom se na to musí používat
  • 00:17:20 speciální sprej, který se na to
    jenom nastříká.
  • 00:17:24 Je to proto, aby lyže nenamrzala,
    aby pěkně jela.
  • 00:17:29 Poslední varianta na klasický styl
    je opravdu klasická lyže,
  • 00:17:33 kde je to prakticky sportovní lyže.
    Dá se používat i jako závodní,
  • 00:17:38 kde už se musí speciálně změřit
    mazací komora
  • 00:17:40 a do ní se teda nanáší
    stoupací vosk.
  • 00:17:45 Nejdůležitější části
    při koupi lyží je
  • 00:17:47 určit správnou délku
    a tvrdost lyže.
  • 00:17:50 Jedna z nejpřesnějších variant je
    takováto speciální deska,
  • 00:17:55 kde dokážeme přesně určit,
    označit mazací komoru,
  • 00:17:58 kde pak zákazník přesně ví,
    kam nanášet stoupací vosk.
  • 00:18:04 Musí si stoupnout přímo
    na ty lyže,
  • 00:18:08 kde špičky bot jsou nad těmi
    proužky,
  • 00:18:10 protože tam pak je vázání.
  • 00:18:13 Já pod ním podsouvám takovouto
    speciální destičku,
  • 00:18:16 kde tedy takhle přesně na cm změřím
    tu stoupací komoru.
  • 00:18:20 Mazací komora je důležitá
    hlavně pro to,
  • 00:18:23 že lyžař přesně ví kam namazat
    ten vosk,
  • 00:18:26 protože pokud jede z kopce
    na obou nohách,
  • 00:18:29 tak ten vosk nebrzdí o sníh,
  • 00:18:31 ale pokud při klasickém stylu
    přenese váhu na jednu nohu,
  • 00:18:35 tak přišlápne tu lyži,
    došlápne na ten vosk
  • 00:18:38 a tím se může odrazit.
  • 00:18:40 Pokud se rozhodneme pro lyže
    na bruslení, tak tam se nic neměří.
  • 00:18:45 Nejdůležitější je váha toho lyžaře,
  • 00:18:48 kde na to prakticky existují
    přesné tabulky
  • 00:18:52 anebo u těch lepších lyží,
    rámcově kolem 5 000 korun a víc,
  • 00:18:57 už se tam přímo uvádí, na jakou
    váhu jsou ty lyže vyrobený.
  • 00:19:00 Při volbě bot je důležité
    už to typově párovat k těm lyžím,
  • 00:19:07 které jsme si vybrali.
    Existují 3 typy bot.
  • 00:19:12 Tohle je třeba bota, která je
    určena na klasický styl.
  • 00:19:17 To znamená, má měkkou podrážku,
    je nízká,
  • 00:19:21 nemá nijak zpevněný kotník.
  • 00:19:23 Další varianta je kombi,
    kde je vidět,
  • 00:19:27 že ta bota už má zpevněný kotník
    vytažený nahoru,
  • 00:19:31 kde už je pohyblivý.
    Má středně tvrdou podešev,
  • 00:19:34 aby se v té botě dal jezdit
    jak klasický styl,
  • 00:19:37 tak tedy bruslit.
  • 00:19:40 A poslední varianta je přímo určená
    na bruslení.
  • 00:19:43 Další věc jsou hole.
    Pro zjednodušení,
  • 00:19:47 na skateové lyžování se používá
    hůlka dlouhá mezi bradou a ústy.
  • 00:19:54 Jinak na to existuje výborný
    a jednoduchý vzoreček,
  • 00:19:58 kde výška postavy se vydělí 0,85
    na klasické lyžování
  • 00:20:05 a 0,9 na skate.
  • 00:20:09 Zase jenom orientačně.
    U té klasiky to vychází,
  • 00:20:12 pokud si ji dám k sobě,
    tak mezi podpažní jamku a rameno.
  • 00:20:18 -Vyhlašujeme soutěž o cenu, kterou
    věnovala společnost Kärcher.
  • 00:20:22 Soutěžní otázka zní:
  • 00:20:24 Používá se do tepovače
    čisticí prostředek?
  • 00:20:27 Za a) ano,
    za b) ne.
  • 00:20:29 Jeden divák, který správně odpoví
    na soutěžní otázku,
  • 00:20:33 získá bateriový okenní čistič
    s odsáváním Kärcher WV 2 Premium.
  • 00:20:38 Svoji odpověď posílejte formou SMS
    ve tvaru:
  • 00:20:41 POLO mezera A nebo B
    na telefonní číslo: 906 11 09.
  • 00:20:46 Soutěžit můžete do soboty
    26. listopadu,
  • 00:20:49 do ukončení vysílání našeho pořadu.
    A jméno výherce se dozvíte
  • 00:20:54 během našeho dalšího nedělního
    vysílání
  • 00:20:56 a na internetové stránce pořadu:
    www.ceskatelevize.cz/polopate.
  • 00:21:10 Tak já už jsem dneska vyrobil
    čerta, který se jmenuje Anděl.
  • 00:21:13 A teď budeme dělat ježčí rodinu.
  • 00:21:16 Co si pod tím pojmem
    mám představit?
  • 00:21:19 -Já jsem tady v tom úžasném
    keramickém atelieru
  • 00:21:22 byla na návštěvě a objevila jsem
    tyhle úžasné keramické ježky
  • 00:21:25 a řekla jsem si, že by bylo fajn
    do nich vyrobit
  • 00:21:28 nějaké podzimní aranžmá a jím
    oživit zahradu.
  • 00:21:32 -Ano. Takže jdeme dělat jakoby
    exteriérovou dekoraci.-Ano.
  • 00:21:35 -Co budeme dělat?
    Jak tuhle krásu vyrobíme?
  • 00:21:39 -My tady spolu budeme vyrábět
    vypichované aranžmá.
  • 00:21:42 Vy budete dělat aranžmá vypichované
    ze suchého materiálu
  • 00:21:45 a já ze živého materiálu.
  • 00:21:47 Vaše aranžovací hmota je na suchý
    materiál,
  • 00:21:49 má aranžovací hmota, která pojímá
    vodu, je na živý materiál.
  • 00:21:52 V tomhle případě je to calocephalus
    neboli česky řečeno drátovec.
  • 00:21:57 Je to rostlinka, která sice přes
    zimu zmrzne, respektive uschne,
  • 00:22:01 ale vypadá stále stejně
    jako na začátku zimy,
  • 00:22:06 takže se do těch zimních aranžmá
    velice dobře hodí.
  • 00:22:09 -Je to zasněžený ježek.
    -Ano. Zasněžený, omrzlý ježek.
  • 00:22:13 Ježek s jinovatkou.
  • 00:22:15 -A do toho potom ještě dáte vodu?
    -Určitě.
  • 00:22:18 Samozřejmě ta hmota napitá vodou
    je, takže voda tam je.
  • 00:22:21 Takhle mám vytvořený základ ježka.
    Tahle krásná červená jablíčka,
  • 00:22:26 jsou to okrasná jablíčka,
  • 00:22:27 která jsem, abych jim prodloužila
    trošku životnost,
  • 00:22:30 namočila do rozpuštěného vosku.
  • 00:22:32 -Aha, takže ona jsou živá,
    ale jsou ve vosku?
  • 00:22:35 -Jsou ve vosku,
  • 00:22:38 protože tím zabráníme, zaprvé,
    jejich vysychání.
  • 00:22:41 Zadruhé, trošičku zabráníme tomu,
    aby se nám do nich pustila
  • 00:22:43 nějaká zvířátka.
    Zatřetí nám tak rychle neuhnijí.
  • 00:22:47 Ten vosk funguje jako jakási
    konzervace.
  • 00:22:53 -Tak ho dáme k rodince,
    než je vypustíme do zahrady.
  • 00:22:56 Protože teď je na řadě ten můj.
  • 00:22:58 Já teda jdu suchou cestou,
    jsme se domluvili.
  • 00:23:02 -Vy jdete suchou cestou.
    -Já tady vidím ty listy.
  • 00:23:04 Tady je jeden takhle jako
    rozdělaný.
  • 00:23:07 Takže to jsou dva listy...?
    -To je několik listů - svazeček.
  • 00:23:10 Stáhne se to drátkem.
  • 00:23:13 A pak je takováto páska,
    tou páskou ten drát schováte.
  • 00:23:17 -Takhle, že jo?
    -Hm.
  • 00:23:19 -Tak.
    Tak takhle to zase vypadá jakoby
  • 00:23:22 takovou tou přírodnější cestou.
  • 00:23:24 Mohlo by to být i tak, ale vy jste
    vymyslela co?
  • 00:23:27 -Já jsem si zase na takové oživení
    připravila krásné úžasné
  • 00:23:30 oranžové mochyně a zase jsem je
    nadrátkovala
  • 00:23:34 a zase jsem použila tu pásku.
    -Stejný postup.
  • 00:23:37 -Výhodou tohoto aranžmá je,
    že v této podobě
  • 00:23:41 vydrží velice dlouho.
    Neublíží mu ani mráz ani sníh.
  • 00:23:46 Naopak si myslím, že taková namrzlá
    jinovatka mu přidá ještě na půvabu.
  • 00:23:52 -Budeš se jmenovat Bonifác,
    jsem se rozhodl.
  • 00:23:54 -Dobrá.
  • 00:23:56 -Ten můj je Bonifác.
    A váš se jmenuje?
  • 00:23:58 -Filipa mi vzal už pan Kuba, tak...
    -Michal?
  • 00:24:03 -Co Bohumil?
    -Bohumil? Dobře.
  • 00:24:05 Chtěl jsem Michal jako brácha,
    ale Bohumil, to je lepší.
  • 00:24:08 To má větší styl.
  • 00:24:10 Takže Bonifác a Bohumil,
    to je dobrý, jsou hotovi.
  • 00:24:13 A teď tady ti.
  • 00:24:16 To bude pravděpodobně jakože
    maminka a tatínek, ti větší.
  • 00:24:19 Říkala jste, že je ještě budeme
    nějak dodělávat.
  • 00:24:22 -Tady jsem použila brslen,
    ten docela určitě diváci znají.
  • 00:24:25 To je stálezelený keřík, kterému
    zase mráz ani sníh neublíží.
  • 00:24:30 V tomto případě jsem použila
    obyčejný sisálový provaz,
  • 00:24:33 který jsem si do toho brslenu
    vmotala.
  • 00:24:37 Tady použiju pomalu usychající
    květy hortenzie
  • 00:24:42 a ona nám postupně v tom aranžmá
    doschne.
  • 00:24:46 -Tohle máme co?
    -To je...
  • 00:24:49 -To je třezalka tečkovaná!
    To já poznám.
  • 00:24:51 Že je to ona?
    -Ano, přesně tak,
  • 00:24:54 třezalka tečkovaná.
    Má velice krásné uschlé plodenství,
  • 00:24:57 které se zase do toho aranžmá
    dobře hodí.
  • 00:25:01 A pak už možná jen trošku
    nějaké barvy
  • 00:25:06 v podobě navoskovaného jablíčka.
    Takže máme dalšího.
  • 00:25:13 Ten je největší.
    -To je tatíček.
  • 00:25:16 A teď budeme dělat matičku.
  • 00:25:18 -Tady, to je libavka.
  • 00:25:20 Takže opět nasázená
    a lehce jenom dozdobíme.
  • 00:25:23 Tady jsem si na to připravila
    takové ty pedigové kouličky,
  • 00:25:27 které nám možná budou maličko
    evokovat zase ta jablíčka.
  • 00:25:33 Můžeme si tam třeba přidat
    i tento netřesk. Jemu ta vlhkost,
  • 00:25:38 která je ve vzduchu,
    naprosto stačí.
  • 00:25:42 -Tak. Ještě tadyhle takhle
    nahoře do třetice.
  • 00:25:45 -Tady jsem použila soukenickou
    štětku, respektive štětku planou.
  • 00:25:48 Tady jsem opět použila vosk.
    Ten jsem použila tak,
  • 00:25:51 že jsem ten rozpuštěný vosk štětcem
    natírala...
  • 00:25:55 -Aha, takže jste to jenom takhle
    potřela tím voskem.
  • 00:25:57 To vypadá, jako kdyby to bylo...
    -Jako kdyby to už bylo omrzlé.
  • 00:26:00 Jako kdybychom tady už opravdu měli
    ten mráz, zimu.
  • 00:26:02 -A co s ním?
    -Abychom ho oživili,
  • 00:26:05 tak tady jsem tentokrát použila
    jablíčka, ne živá, ale umělohmotná.
  • 00:26:09 Já myslím, že to bude stačit,
    abychom to zase
  • 00:26:12 s ozdobováním moc nepřehnali.
  • 00:26:18 -Rodinu máme hotovou, že jo?
    -Rodinu máme hotovu.
  • 00:26:23 -Dokonce dva ježci mají jména.
  • 00:26:26 A jdeme je vypustit do zahrady.
    -Tak.
  • 00:26:28 -Já vezmu tatíčka a matičku
    a jdeme.
  • 00:26:36 Já myslím, že tady je úplně ideální
    místo.
  • 00:26:38 Já jsem si původně myslel,
    že je dáme do toho listí,
  • 00:26:40 ale takhle se budou lépe vyjímat.
    -Určitě.
  • 00:26:43 -Ještě jsme zapomněli na pátého
    prcka, ten nám někde zůstal.
  • 00:26:49 On běžel za námi, tak je to dobrý.
    A víte, co jsem vymyslel cestou,
  • 00:26:53 když jsem pro něj šel?
    -Povídejte.
  • 00:26:55 -Tak, tatíček, matička, Bonifác
    a Bohumil.
  • 00:26:57 A tohle to bude, ať jsme opět
    styloví, tohle bude Pepin.
  • 00:27:01 A dáme ho takhle mezi ně.
  • 00:27:03 -Já, jestli dovolíte, abychom to
    ještě trošičku oživili...
  • 00:27:08 -Teďka ji dám dovnitř a ona zhasne.
    Chcete to vidět?
  • 00:27:11 Ne. Dobrý.
    -Výborně, skvěle.
  • 00:27:13 -Tak další dekoraci máme hotovu,
    máme rodinku pohromadě.
  • 00:27:16 Já dneska ještě budu vyrábět
    dřevěné hračky.
  • 00:27:19 Vy se podívejte, co jiného vás
    v dnešním díle Polopatě
  • 00:27:23 ještě čeká.
  • 00:27:27 Dnes ještě uvidíte:
  • 00:27:29 Žehlení bavlny nebo vlny
    je poměrně snadné.
  • 00:27:32 Když máme ale oblečení třeba
    z hedvábí nebo sametu
  • 00:27:36 musíme si při žehlení dát větší
    pozor, abychom látku nezničili.
  • 00:27:41 Tymián je vhodný k léčbě kožních
    onemocnění
  • 00:27:43 a má silné antiseptické
    a antibakteriální účinky.
  • 00:27:48 Je také jednou z přísad mýdla,
    které vás naučíme vyrobit.
  • 00:27:52 Grilovaných pochoutek
    se nemusíte vzdát
  • 00:27:55 ani, když venku sněží.
    Stačí si vybrat vhodný gril
  • 00:27:58 a pochutnat si třeba na steaku
  • 00:28:00 stejně jako v horkém létě
    v altánku.
  • 00:28:03 Na závěr se necháme inspirovat
    výrobcem dřevěných hraček,
  • 00:28:07 který ročně promění v hračky
    přibližně 3 kubíky dřeva.
  • 00:28:11 My si s jeho pomocí vyrobíme
    jednoduchou dětskou píšťalku.
  • 00:28:22 Každý druh látky má jiné požadavky
    na kvalitu žehlení.
  • 00:28:26 O některých si řekneme v reportáži.
  • 00:28:31 -Dneska si ukážeme, jak zacházet
    s různými druhy materiálů tak,
  • 00:28:35 aby žehlení bylo optimální.
  • 00:28:38 Začneme s materiálem, který je
    nepoddajný
  • 00:28:43 jako například různé typy závěsů
    nebo přehozů.
  • 00:28:47 Každá žehlička má možnost nastavení
    teploty,
  • 00:28:53 takže pro tyto materiály volíme
    obvykle nejvyšší teplotu
  • 00:28:58 a optimální je také používat
    napařování.
  • 00:29:05 V případě, že látka je opravdu
    velmi zmačkaná,
  • 00:29:08 můžeme využít také trik našich
    babiček,
  • 00:29:13 kdy látku můžeme večer předtím
    mírně nakropit, stočit
  • 00:29:20 a žehlit ji druhý den,
    až bude provlhlá.
  • 00:29:26 Velice problematické je žehlení
    látek, které mají dlouhý vlas.
  • 00:29:31 Jako je například samet, velur
    nebo třeba manšestr.
  • 00:29:36 Tyto látky musíme žehlit vždycky
    po rubové straně
  • 00:29:40 a vždycky bychom je měli žehlit
    s napařováním.
  • 00:29:49 Poradím vám takový zajímavý
    trik.
  • 00:29:52 Tyto látky se nejlépe žehlí tak,
  • 00:29:57 že dáte jednu vrstvu
    na lícovou stranu
  • 00:30:03 a přes ni přeložíte druhou vrstvu
    tak, aby vlas přišel k sobě.
  • 00:30:10 Při žehlení se potom tyto vlasy
    prolnou a látka se neponičí.
  • 00:30:18 Pokud budeme žehlit hodně
    choulostivé lehké látky,
  • 00:30:23 jako například hedvábí,
    tak bychom měli použít
  • 00:30:28 nejnižší teplotu
    a samozřejmě napařování.
  • 00:30:35 Ještě lepší je vyžehlit tyto látky
    přes hadřík.
  • 00:30:42 V případě že používáme žehličku
    bez napařování,
  • 00:30:46 tak ten hadřík by měl být vlhký,
    ale ne mokrý,
  • 00:30:50 aby se nám neudělaly na látce
    skvrny.
  • 00:30:54 Takže je dobré ho nejprve párkrát
    přežehlit
  • 00:30:58 a teprve potom použít na látku.
    Pokud používáme napařování,
  • 00:31:02 což je lepší, použijeme hadřík
    suchý.
  • 00:31:08 Pro žehlení je taky velice důležité
    výběr žehlicího prkna.
  • 00:31:12 Prkno by mělo být především
    prodyšné tak,
  • 00:31:17 aby pára mohla procházet skrz
    a nesrážela se nám na látce
  • 00:31:22 ve formě kapiček.
  • 00:31:24 Také výhodou bývá, pokud podložka
    je trošičku silnější,
  • 00:31:30 protože látka se nám neobtiskuje
    na otvory v prkně.
  • 00:31:38 Dalším materiálem jsou záclony.
  • 00:31:42 Záclony v současné době jsou
    z takových materiálů,
  • 00:31:47 které se žehlit nemusí.
    Většinou stačí po vyprání
  • 00:31:52 vlhké záclony pověsit rovnou
    na okno a ony nám
  • 00:31:57 nejenže uschnou v podobě,
    jakou potřebujeme,
  • 00:32:01 ale ještě nám krásně provoní
    byt.
  • 00:32:04 Jedinou výjimkou jsou záclony
    z organzy, což je materiál,
  • 00:32:10 který je potřeba přežehlit, protože
    se nám dobře nevyvěsí.
  • 00:32:16 Používáme nejnižší teplotu, ale je
    vhodné použít i trochu napařování.
  • 00:32:24 Pro výběr žehlicího prkna jsou
    důležité ještě další parametry.
  • 00:32:30 Je dobré, pokud žehlicí prkno je
    dostatečně široké,
  • 00:32:36 tak aby se žehlená látka na něj
    dobře vešla
  • 00:32:39 a také by mělo být pokud možno
    stabilní.
  • 00:32:42 Některá prkna jsou dokonce vybavena
    schůdky,
  • 00:32:47 takže můžeme vyžehlené záclony
    nebo závěsy rovnou pověsit.
  • 00:32:54 Pokud máme závěsy, tak ty musíme
    žehlit vždycky.
  • 00:32:56 Většinou bývají z nepoddajného
    materiálu,
  • 00:33:01 na který musíme použít nejvyšší
    teplotu, nejlépe s napařováním.
  • 00:33:06 Hned po vyžehlení bychom je měli
    hned pověsit,
  • 00:33:09 protože jinak tam vzniknou záhyby
    a nebude to pěkné.
  • 00:33:15 -Vyhlašujeme soutěž o ceny,
    které věnuje společnost Tefal.
  • 00:33:19 Soutěžní otázka zní:
  • 00:33:20 Jakou teplotu uvnitř by měl mít
    krvavý steak rare?
  • 00:33:25 Za a) 65 stupňů Celsia,
    za b) 51 stupňů Celsia.
  • 00:33:29 Tři diváci, kteří správně odpovědí
    na soutěžní otázku,
  • 00:33:32 získají elektrický gril Tefal
    Optigril
  • 00:33:36 se senzorem tloušťky masa
    a barevným indikátorem propečení.
  • 00:33:40 Svoji odpověď posílejte formou SMS
    ve tvaru:
  • 00:33:43 PATE mezera A nebo B
    na telefonní číslo: 906 11 09.
  • 00:33:48 Soutěžit můžete do soboty
    26. listopadu,
  • 00:33:51 do ukončení vysílání našeho pořadu.
    A jména výherců se dozvíte
  • 00:33:55 během našeho dalšího nedělního
    vysílání
  • 00:33:58 a na internetové stránce pořadu:
    www.ceskatelevize.cz/polopate.
  • 00:34:10 Co je vyrobeno doma, je lepší,
    protože přesně známe složení
  • 00:34:13 i kvalitu surovin.
  • 00:34:15 To platí samozřejmě
    i o antiseptickém mýdle.
  • 00:34:20 -Dnes si sice můžeme koupit celou
    řadu mýdel,
  • 00:34:22 ať už pevných nebo kapalných.
  • 00:34:25 Nicméně málokteré z nich má kromě
    mycích schopností
  • 00:34:28 také desinfekční účinky, které jsou
    založeny čistě na přírodní bázi.
  • 00:34:32 My si proto dneska společně
    vyrobíme
  • 00:34:35 domácí přírodní desinfekční mýdlo,
    které využívá
  • 00:34:39 antiseptických schopností některých
    bylin.
  • 00:34:44 Co k tomu budeme potřebovat?
    Zcela určitě mýdlový základ.
  • 00:34:49 Pokud se ptáte, kde ho máte koupit,
    pak stačí dát do vyhledávače
  • 00:34:53 mýdlový základ a zcela určitě vám
    vyběhne celá řada obchodů,
  • 00:34:57 kde je můžete koupit.
  • 00:35:00 Některý mýdlový základ je už zde
    s panthenolem.
  • 00:35:04 Pokud ne, je dobré si ho taky
    koupit,
  • 00:35:07 protože ten panthenol je vynikající
    látka,
  • 00:35:09 která krásně hydratuje pokožku.
    Nicméně ale není nejnutnější.
  • 00:35:13 Nutné jsou kvalitní bylinky.
    A to skořice a tymián.
  • 00:35:20 Tyto rostliny totiž mají
    antiseptické schopnosti,
  • 00:35:23 respektive obsahují látky, které
    mají antibakteriální
  • 00:35:26 případně antivirální účinky.
  • 00:35:29 A pokud chceme obzvláště
    antiseptické mýdlo,
  • 00:35:32 pak je dobré úplně nakonec přidat
    ještě nějaký esenciální olej.
  • 00:35:37 Téměř všechny esenciální oleje mají
    antibakteriální
  • 00:35:40 případně antivirální účinky.
    Abych nezapomněl, také trochu soli.
  • 00:35:45 To je v podstatě vše z ingrediencí,
    které potřebujeme
  • 00:35:48 a můžeme se pustit do výroby.
  • 00:35:51 Vezmeme si skořici a odsypeme si
    do nějaké vhodné nádoby
  • 00:35:55 2 hrsti a hrst tymiánu.
  • 00:35:59 My známe jejich použití třeba právě
    ze skleníků,
  • 00:36:02 kde jsme je aplikovali proti
    škůdcům
  • 00:36:04 nebo proti houbovým chorobám.
  • 00:36:07 Stejně tak dobře nám poslouží proti
    bakteriím, proto jsme je zvolili.
  • 00:36:11 Nicméně můžeme použít i jiné
    rostliny,
  • 00:36:14 které jsou silně aromatické.
    A zalijeme zhruba litrem vody.
  • 00:36:19 Důležité je, aby ta voda byla
    horká.
  • 00:36:22 A necháme 24 hodin luhovat.
  • 00:36:26 Protože jsem byl pilný,
    tak jsem si připravil předem.
  • 00:36:30 Takhle to nějak vypadá zhruba
    po těch 12 až 24 hodinách.
  • 00:36:35 V tuto chvíli nám nezbývá
    nic jiného
  • 00:36:38 než tento odvar přecedit.
  • 00:36:42 Pokud tam budou malé kousíčky
    skořice, nic se neděje,
  • 00:36:45 protože to je v podstatě takový
    malý peeling.
  • 00:36:48 Vezmeme si asi 800 ml toho výluhu,
    který jsme si připravili
  • 00:36:53 a do něj dáme 150 až 200 gramů
    mýdlového základu
  • 00:36:58 a potom musíme míchat.
    Pokud máme hodně času,
  • 00:37:01 můžeme míchat vařečkou,
    ale trvá to opravdu třeba i hodinu,
  • 00:37:05 takže já jsem přišel na takový
    drobný zlepšovák,
  • 00:37:08 že použiji ponorný mixér a je to
    v podstatě hotové za chvilinku.
  • 00:37:15 Nakonec zahustíme solí.
    Ale se solí opatrně,
  • 00:37:17 protože sůl má velmi rychlé
    hustící účinky.
  • 00:37:22 Takže kdybychom jí tam dali hodně,
    tak by se nám z toho stal beton.
  • 00:37:26 Pokud by se nám to stalo,
    nic se neděje.
  • 00:37:28 Stačí to potom doředit vodou.
  • 00:37:31 Soli se dává zhruba kolem
    10 až 15 gramů.
  • 00:37:35 Čili jsou to 2, 3 lžičky soli.
  • 00:37:39 Úplně nakonec přidáme
    esenciální olej.
  • 00:37:42 Ale to úplně až nakonec,
    aby nám nevyprchal.
  • 00:37:45 Toho esenciálního oleje dáváme
    zhruba asi 5 ml.
  • 00:37:49 Víc určitě nedáváme, protože pak
    by nám dráždil pokožku.
  • 00:37:52 Mýdlo máme hotové a teď už jenom
    nalijeme
  • 00:37:54 do nějakých vhodných nádob.
  • 00:37:56 Ať už dávkovačů nebo nějakých
    sklenic.
  • 00:37:59 Takto vám vydrží třeba i rok,
    pokud ho samozřejmě
  • 00:38:02 nespotřebujete dříve, jako my.
  • 00:38:14 -Grilování nemusí být jen venkovní
    záležitost.
  • 00:38:17 V místnosti nám stejně dobře
    poslouží elektrický gril.
  • 00:38:22 -Na domácím grilu si můžeme
    připravit velké množství
  • 00:38:24 klasických grilovaných jídel.
  • 00:38:27 Jsou to obložené sendviče, sýry,
    klobásky, ryby, drůbeží maso.
  • 00:38:32 Samozřejmě největším hitem jsou
    steaky.
  • 00:38:34 Grilovat budeme na domácím
    elektrickém grilu,
  • 00:38:37 který má předdefinované programy
    pro různé typy potravin
  • 00:38:40 a v průběhu přípravy vás informuje,
    jak máte pokrm propečen.
  • 00:38:44 Má otevíratelné desky, které se
    dají vyjmout a snadno vyčistit.
  • 00:38:51 Steak si připravíme z vysokého
    roštěnce
  • 00:38:53 z argentinského prozrálého masa.
  • 00:38:56 Připravíme si steak v úrovni:
    krvavý, medium a well done.
  • 00:39:01 Maso si nakrájíme na 3 dvoupalcové
    steaky,
  • 00:39:05 které budeme v této šíři grilovat.
  • 00:39:09 Spousta lidí se doma obává
    připravit si vlastní steak,
  • 00:39:14 protože se jedná o velmi drahé
    kvalitní maso,
  • 00:39:17 které můžete na pánvi snadno
    připálit.
  • 00:39:19 V tomto případě není třeba
    žádných obav.
  • 00:39:22 Gril pozná šíři masa
    a přesně vás informuje
  • 00:39:26 kdy je jak propečeno.
  • 00:39:28 Takto lahodný steak nebudeme příliš
    kořenit.
  • 00:39:31 Bohatě stačí lehce potřít olivovým
    olejem a nakořenit černým pepřem,
  • 00:39:38 tak vynikne nejlépe jeho přírodní
    přirozená chuť.
  • 00:39:42 Solení masa provádíme až po
    dokončení přípravy po grilování.
  • 00:39:46 Sůl by zbytečně vysála z masa
    šťávu.
  • 00:39:51 A jdeme grilovat.
  • 00:39:52 Maso máme připraveno a zapneme si
    gril.
  • 00:39:55 Zapneme, zvolíme druh masa
    a potvrdíme.
  • 00:39:59 Jakmile gril zapneme, začne nám
    problikávat růžová barva.
  • 00:40:03 Ta signalizuje, že se gril zahřívá
    do pracovní teploty.
  • 00:40:07 Ta je zpravidla na začátku
    při grilování steaků
  • 00:40:09 nejvyšší 250 stupňů.
  • 00:40:12 Jakmile zazní zvukový signál
    a růžová barva přestane blikat,
  • 00:40:15 gril je nahřátý a můžeme vkládat
    masa.
  • 00:40:19 Všechny masa vložíme najednou.
  • 00:40:22 V průběhu propékání se mění
    na indikátoru barvy.
  • 00:40:32 Jakmile se rozsvítí žlutá barva
    a gril vydá zvukové znamení,
  • 00:40:36 máme maso ogrilováno na krvavou
    úroveň, to znamená rare
  • 00:40:41 a můžeme první porci vyjmout.
  • 00:40:50 Ostatní kousky masa v grilu
    ponecháme,
  • 00:40:53 až se zobrazí oranžová barva
    a gril zacinká.
  • 00:40:57 Jakmile se ozve zvuk, můžeme maso
    vyjmout
  • 00:41:00 a máme ho upraveno na střední
    úroveň, to znamená medium.
  • 00:41:04 Jakmile víko zavřeme,
    gril připravuje třetí kousek
  • 00:41:06 na úroveň well done,
    to znamená zcela propečené.
  • 00:41:11 Jakmile gril ukončí grilování,
    sníží teplotu na 80 stupňů
  • 00:41:15 a maso udržuje stále teplé,
    takže ho můžete v grilu ponechat
  • 00:41:20 a vyjmout po dalších 10 minutách.
    Jídlo se nikdy nespálí.
  • 00:41:24 Domácí elektrické grily jsou
    vybaveny místem,
  • 00:41:27 kam se odvádí přebytečný tuk
    a šťáva z pokrmů.
  • 00:41:30 Tím pádem gril méně při grilování
    zakuřuje, jídlo je zdravé.
  • 00:41:36 Malá tvorba kouře je vhodná
    do kuchyně, kde stačí mírně větrat,
  • 00:41:40 případně zapnout digestoř.
  • 00:41:43 Krvavý steak je nejméně propečen,
    je vidět,
  • 00:41:47 že maso je v celé šíři červené,
    pouze povrch je dohněda opečený.
  • 00:41:51 Středně propečený steak je již
    téměř celý propečený,
  • 00:41:54 pouze uprostřed zůstává
    růžová barva.
  • 00:41:57 A steak, který je zcela propečený,
    je hnědý v celé své šíři.
  • 00:42:02 Když se podíváte na tyto tři kousky
    masa, tak vidíte,
  • 00:42:05 že jsou zhruba stejně povrchově
    propečené.
  • 00:42:07 Je to dáno tím, že gril zpočátku
    griluje pouze povrchovou část
  • 00:42:11 masa a v dalších fázích propéká
    maso do hloubky.
  • 00:42:16 Gril v průběhu grilování mění
    teploty.
  • 00:42:19 Hotové jídlo na talíři jednoduše
    osolíme a užijeme si výborné jídlo.
  • 00:42:28 Vedle přípravy steaků
    můžeme připravovat také
  • 00:42:31 lehčí svačinky nebo večeře.
  • 00:42:33 Jako je zapečený chleba,
    chleba ve vajíčku, chleba obložený,
  • 00:42:36 popřípadě italské panini.
  • 00:42:38 Italské panini připravíme z bílého
    pečiva tím, že ho potřeme máslem,
  • 00:42:42 obložíme šunkou, bazalkou, rajčetem
    a mozzarellou.
  • 00:42:45 Vše zapečeme v grilu na program -
    panini.
  • 00:42:48 Vedle panini můžeme opékat klasický
    český obložený chléb se šunkou,
  • 00:42:53 se švarcvaldskou šunkou,
    s modrým sýrem,
  • 00:42:55 připravit klobásky na večeři,
    připravit lehkého lososa.
  • 00:43:02 Během grilování je vhodné desky
    otírat papírem,
  • 00:43:06 aby se odstranily přebytečné
    připálené zbytky jídla.
  • 00:43:09 Po dokončení grilování je potřeba
    grilovací desky omýt.
  • 00:43:13 Tento gril je vybaven systémem
    vyjímatelných desek,
  • 00:43:16 které namočíte a po 2, 3 minutách
    utřete houbičkou a očistíte.
  • 00:43:21 Lze je také omývat v myčce.
  • 00:43:39 -Jsme pořád v Kersku.
  • 00:43:41 Momentálně se nacházím u památného
    stromu.
  • 00:43:44 Tento strom se jmenuje Krásná
    Pepina, roste tady od roku 1781.
  • 00:43:49 V těchto místech se často pohyboval
    Bohumil Hrabal
  • 00:43:52 a o tomto stromu psal ve svých
    knížkách.
  • 00:43:56 My se teď budeme zabývat dřevem.
    Já budu vyrábět dřevěné hračky.
  • 00:44:00 Samozřejmě ne z tohoto stromu,
    protože doufám,
  • 00:44:03 že tady bude růst ještě dalších
    tisíce let.
  • 00:44:06 Jdeme do dílny vyrábět dřevěné
    hračky.
  • 00:44:13 Já jsem za vámi sem,
  • 00:44:15 do vašeho království dřevěných
    hraček, přijel z Kerska.
  • 00:44:20 Konkrétně od staré borovice.
  • 00:44:22 Takže první otázka je: To všechno
    tady je z borovice nebo ne?
  • 00:44:26 -Ne, ne, ne, z borovice to není.
  • 00:44:28 Z borovice ani dřevěná hračka být
    nemůže, protože obsahuje silice.
  • 00:44:32 Takže já vyrábím z bukového dříví.
    Některé hračky vyrábím
  • 00:44:37 i ze smrkového, aby de facto byla
    hračka odlehčená,
  • 00:44:41 aby nebyla tak těžká.
  • 00:44:44 Pak ještě používám pařený buk,
    to je jiná forma sušení.
  • 00:44:48 -Dobře.
  • 00:44:50 Vy jste mi slíbil, že dneska
    si něco zkusím.
  • 00:44:52 Jako první to bude tady to
    autíčko.
  • 00:44:55 To se takhle celé vyřeže
    nebo se to skládá?
  • 00:44:58 -De facto každý tatínek
    si může koupit takový hranolek,
  • 00:45:02 ze kterého bude vycházet.
    Nařeže si takové kostičky.
  • 00:45:06 Vyřízne si oblouček, seřízne hrany,
    rozměří si dírečky pro kolečka,
  • 00:45:13 pro rezervu a pro volant.
  • 00:45:17 Takto potom bude ten finální
    výrobek vypadat.
  • 00:45:20 Základem každého tohoto výrobku je,
    si ty hrany obrousit,
  • 00:45:23 aby ten výrobek byl opravdu na omak
    krásně hlaďoučký.
  • 00:45:31 -Pokud teda chci,
    aby autíčko bylo barevné,
  • 00:45:34 jaké barvy nejlépe použít?
  • 00:45:36 -Akrylátové barvy vodou ředitelné.
    Anebo pastelkami.
  • 00:45:40 -Pastelkami taky?
    Dobře.
  • 00:45:43 Tak to je autíčko.
    To jsme jenom tak jako složili,
  • 00:45:46 ale nejvíc se těším na tu pilu,
    kterou jste vy vymyslel.
  • 00:45:49 Jak se tomu říká?
    To je pila...?
  • 00:45:52 -Šlapací lupínková pilka.
    -Šlapací lupínková pilka,
  • 00:45:55 kterou jste sám vyrobil!
    -Ano.
  • 00:45:57 -Z šicího stroje?
    -Z šicího stroje, ano.
  • 00:45:59 -A tou pilkou mě naučíte vyřezávat
    různé tvary.
  • 00:46:03 My tady máme zvířátka.
  • 00:46:05 Tady je rybička,
    protože to jste řekl,
  • 00:46:07 že je nejjednodušší.
    Mohl byste mi ukázat,
  • 00:46:09 jak to dělá mistr, abych si to
    potom mohl zkusit?
  • 00:46:11 -Tak zkusíme to.
    Tak.
  • 00:46:28 Ještě uděláme, aby se ta rybička
    usmívala.
  • 00:46:35 Už je hotová.
  • 00:46:36 -Tak to je škoda,
    že jsem to nestopoval.
  • 00:46:39 To byla rychlovka.
    Dobře, tak tady máme rybičku.
  • 00:46:42 Já si tady vyberu...taky rybičku.
  • 00:46:45 Jestli dovolíte,
    tak bych to zkusil.
  • 00:46:46 -Určitě.
  • 00:46:48 -Nejlepší je udělat to v tahu,
    že jo?
  • 00:46:50 Když se zastavím, tak...
  • 00:46:52 -Pořád šlapat,
    aby byla pilka v pohybu.
  • 00:47:05 -To znamená, že já na to musím
    neustále tlačit, že jo?
  • 00:47:08 -Aby to prkénko bylo nepatrně
    přitlačované ke stolu,
  • 00:47:11 jako furt v tahu.
    -No ale mě už bolí nohy.
  • 00:47:13 To já bych se asi takhle neuživil,
    že?
  • 00:47:16 -To asi ne.
    -Tak já to ještě zkusím.
  • 00:47:18 -Léta praxe a určitě by vám to šlo.
    -Jo? Tak já to zkusím dodělat.
  • 00:47:28 -Kapr hotov.
  • 00:47:31 -No a teďka vlastně jenom začistit,
    že jo?
  • 00:47:33 -Jenom zbrousit hrany.
    Aby nebyly ostré hrany.
  • 00:47:37 Já si vezmu svého, vy vašeho.
  • 00:47:41 -Mně se ty dřevěné hračky
    strašně líbí.
  • 00:47:44 Ale mám takový pocit, jak ty děti
    do toho tak různě svačí
  • 00:47:48 a mají ty prstíky a to...
  • 00:47:50 Není to brzo oleptané, mastné,
    ty hračky?
  • 00:47:54 -Dřevěná hračka je vděčná v tom,
    že když si maminka nebo tatínek
  • 00:47:59 dají trošičku práce a náhodou se
    hračka umaže,
  • 00:48:02 tak stačí vzít jemný smirkový papír
    a ty prstíky,
  • 00:48:08 kterými se to dítě dotýká, očistit,
    takže hračka je zase jako nová.
  • 00:48:17 -Tak do třetice všeho dobrého
    a dobrého to bude píšťalka.
  • 00:48:21 Tak to jsem zvědav, jak uděláme
    píšťalku.
  • 00:48:23 Co mám dělat?
  • 00:48:24 -Je to trošku taková novodobá
    píšťalka,
  • 00:48:26 není to taková ta,
    která se otlouká.
  • 00:48:28 Je to výrobek, který je připraven
    v dílně.
  • 00:48:31 Vyvrtaná dírka na kolíček
    a potom na šňůrku.
  • 00:48:37 Váleček zastrčím do takovéto
    šablony na píšťalky,
  • 00:48:43 abychom vyřízli hezký klínek.
  • 00:48:48 Tak, hotovo.
  • 00:48:52 Teď ta píšťalka vyleze.
  • 00:48:54 Vyklepáme piliny,
    aby všechno vypadlo,
  • 00:48:57 a zastrčíme jazýček neboli dušičku.
    Přidáme provázek.
  • 00:49:02 -No jasně, aby to člověk mohl nosit
    neustále na krku.
  • 00:49:06 -Uděláme uzlík.
    Tak.
  • 00:49:12 -To je pro dnešek všechno,
    je tady závěr.
  • 00:49:14 Těším se příští týden.
    Na shledanou.
  • 00:49:17 Mějte se hezky.
  • 00:49:19 Příště uvidíte:
  • 00:49:22 Vánoce se hlásí o slovo a advent je
    jedním z prvních symbolů
  • 00:49:25 jejich atmosféry.
    Proto i další díl pořadu Polopatě,
  • 00:49:29 vysílaný na první adventní neděli,
    se bude vánočním svátkům věnovat.
  • 00:49:33 A nejen to!
  • 00:49:35 Také vám poradíme, co udělat
    se zahradou,
  • 00:49:38 která vám přerostla přes hlavu.
  • 00:49:40 I jak se ráno dobře nastartovat se
    zdravou snídaní.
  • 00:49:44 Skryté titulky: Tereza Fenclová
    2016

Související